Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

DRBNA VĚDÁTORKA: Dočkáme se sklizně brambor na Marsu?

Věda nabízí stále něco nového. Tento týden mě nejvíce zaujala zpráva o možnosti pěstovat v blízké budoucnosti brambory na Marsu a také o tom, jak obtížně se homo sapiens křížil s neandrtálci.

Brambory na Marsu? Možná už brzy …

Pamatujete na film Marťan? Astronaut Mark Watney (Matt Damon) ve filmu přežíval na rudé planetě především díky bramborám. Doposud se zdálo, že možnost pěstování brambor na Marsu je jen sci-fi, ale zdá se, že už brzy budeme mít odrůdu, která podmínky na této planetě zvládne, a to díky experimentu, který probíhá tady na Zemi.

International Potato Centre totiž s velkou úspěšností pěstuje brambory v hermeticky uzavřeném kontejneru, který napodobuje délku dne, atmosféru a teplotu, jaká panuje na Marsu. Jediným problémem spojeným s pěstováním brambor přímo na rudé planetě je tak zálivka. Tou totiž musí být pro tuto odrůdu voda bohatá na živiny.

Muži neandrtálci a ženy homo sapiens se křížili obtížně

Po dlouhé době snažení se vědcům konečně podařilo prozkoumat mužský chromozom Y neandrtálce a je jisté, že se od chromozomu Y moderního muže v mnohém liší. To, že se neandrtálci a homo sapiens křížili mezi sebou je známé už dlouho, ale nyní se ukazuje, že ženy homo sapiens a muži neandrtálci nejsou plně kompatibilní.

Výsledky výzkumu jsou velmi složité, ale ve stručnosti lze říci, že spermie neandrtálců obsahovaly látku, která v lůně ženy homo sapiens vyvolávala reakci, kvůli které se ze spojení zárodečných buněk jen velmi obtížně vyvíjely plody dětí – chapců. U dívek tento problém pravděpodobně nebyl.  

Štítky brambor, Mars, Matt Damon, Marťan, Země

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

DRBNA VĚDÁTORKA: Dočkáme se sklizně brambor na Marsu?  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.