Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Ostrov na Senovážném náměstí existoval. V roce 1911 však zmizel z plánu města

Zajímavá diskuse o tom, zda byl, nebo nebyl ostrov na Senovážném náměstí, přinutila historika Jana Schinka připravit na toto téma další díl Drbny historičky. Z dostupných údajů i dobové pohlednice lze potvrdit, že takový ostrov opravdu existoval.

Jedna z předchozích Drben historiček vyvolala širší diskusi o existenci ostrova na Senovážném náměstí. Reálně nikdo takový ostrov nemůže pamatovat, leda že by mu bylo 105 a více let. Ale byl tam, jak o tom svědčí pohlednice zachycující stav Senovážného mezi roky 1909 a 1912. Pohled je pořízen asi z věže německého dívčího lycea (v novější době budova rozhlasu) z roku právě 1912, přičemž na plánu města z roku 1911 není levé koryto Mlýnského potoku zakresleno. S předstihem se zřejmě počítalo s tím, že bude brzy zrušeno.

Mlýnský potok (nedá se vyvrátit ani doložit, že to byla původně Malše) protékal na území dnešního města složitými meandry. Jeden meandr lemoval Rybní ulici, jak je vidět na pohledu. Pravá stoka, v tom čase širší než levá, byla přepadem ze špitálské jezu (u špitálského či grafitového mlýna). Radnice rozhodla levý tok zasypat. Nic se tím nezískalo. Nikdy na tom prostoru nic nebylo. Dnes část provizorního parkoviště. Z výtvarného hlediska jsou pro každé město ostrovy a vodní prvky vždy zajímavé a z pohledu přírody prospěšné (v Praze je jich celá řada).

Dole na snímku jsou střechy domů v Rybní ulici. V zatáčce levého koryta je můstek na ostrov. Hned na břehu stojí část pekařství Josefa Cvacha. Za pekařstvím je vidět zadní stěna biografu Royal, který měl čelní secesní průčelí do dnešní Jirsíkovy ulice. Od Cvachů vede cesta kolem plastiky sv. Jana na mostek přes již spojená obě ramena Mlýnské stoky na Senovážné. Na náměstí stojí domek vážného u městské mostní váhy, kde se často vážily fůry se senem. Odtud název Senovážné.


Současný pohled. Foto: Dominik Svoboda

Opticky nad Royalem stojí na levém břehu Ferdinandovy (později městské) lázně. Byly zbořeny kvůli krajské politické škole KSČ a internátu. Na pravém břehu vystupuje za stromovím klasicistní dvoupatrová budova staré nemocnice. Byla zbořena před rokem 1914. Kolovalo, že byla malicherně zbořena proto, že z oken mávaly lehké pacientky na vojáky, což prý budilo veřejné pohoršení. U nemocnice byla od roku 1909 zastávka tramvají. Opodál stála trafika.

Stromy sadů převyšuje zcela v pozadí část školy v Nové ulici. Na rohu Lannovky ještě nebyla postavena rakouská banka (dnes ČNB). Naproti už stojí dům kláštera Vyšší Brod. Vedle vyšebrodského domu jsou dva malé domky zvané sousedsky Knappovka nebo Knappovina. Kolem roku 1930 byly zde postaveny dva vysoké domy, v jednom ordinoval zubní lékař Rudolf Prázný. Po zrušení lékařských živností měl zrovna v ordinaci Prázného jednu kancelář meteorologický ústav.

Dále v patrovém domě obchodníka s kůžemi Mikeše bývalo zastoupení automobilů Tatra. Následuje malý užší dům s tvarovaným štítem, ve kterém byla hospoda U Glattů. Na místě obou objektů je dnes Dům služeb. Vpravo již na okraji pohledu je část dvoupatrového domu někdejšího soudu. Za vyšebrodským domem je vidět secesní štít domu zvaném Klementinum stojícím v Lannovce (dnes ČSOB). Vpravo na pohlednici je část grafitového mlýna s cimbuřím na průčelí.

Je třeba uvést, že radnice se snažila nepravidelné a nesourodé Senovážné řešit, ale vždy do toho něco přišlo (dvě války, hospodářská krize, německá okupace, nedostatek peněz). V místech hlavní pošty byla připravena nová katedrála v novogotickém pojetí s dvěma vysokými věžemi, na ploše náměstí měl stát velký moderní dům městské tržnice, na kterou také již byla studie a v roce 1945 další projekt na nové divadlo. Za socialismu se jen zakryla Mlýnská stoka a vybudovala manifestační plocha se sochou Lenina. Dnes sílí hlasy, že by se Mlýnská stoka měla zase odkrýt. Ostrov asi nebude, ale neuškodí si ho připomenout. 

Autoři

Štítky dům, pohlednice, KSČ, Tatra Trucks, Vladimir Iljič Lenin, Česká národní banka, Československá obchodní banka, Senovážné náměstí, Praha, Mlýnský potok

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hawky

Tady se Libore nedočkáte ani odpovědi na připomínky k dopravě, natož zorganizování a uskutečnění takovéto akce. Ale mě by se to taky moc líbilo. Raději koukám do vody, než na beton a asfalt.

Úterý, 19. ledna 2016, 09:38Odpovědět

Libor Vilímek

Jsem pro odkrýt Mlýnskou stoku. Rozhodně by to bylo hezčí než je to teď

Čtvrtek, 14. ledna 2016, 20:58Odpovědět

Ostrov na Senovážném náměstí existoval. V roce 1911 však zmizel z plánu města  |  Historička  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.