Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: Dlouhá cesta mozaiky Růženeckého kostela

Mám dluh, jsem si ho vědom, a tak se s ním musím vypořádat. Před měsícem jsem v tomto sloupku popsal výzdobu kostela Panny Marie Růžencové v Žižkově ulici. V článku jsem zmínil Petra Lenze, zakladatele beuronské umělecké školy a Václava Klementa Petra, který stavbu kostela neúnavně prosazoval. A teď k tomu dluhu. Mám obavu, že až jednou na věčnosti potkám Viktora Foestera (1867 až 1915), tak mu budu těžko odpovídat na otázku: „Proč jste mne také nezmínil? Také jsem se zasloužil o Růženecký kostel.“ V dnešním dílu, musím tedy tuto chybu napravit a dluh smazat.

Když vcházíte ze Žižkovy ulice do kláštera petrínů a zvednete oči do výše, uvidíte krásnou, velkou, dominantní mozaiku, na které je sedící Panna Maria a v nohou jí klečí dvě postavy. První je tehdejší českobudějovický biskup Martin Hora a druhým mužem je Václav Klement Petr, který je spíše znám pod svým řeholním jménem P. Desiderius.

Autorem mozaiky je právě výše zmíněný Viktor Foester. Zajímavostí je, že ji nesestavoval v Českých Budějovicích, ale v italském klášteře Monte Cassino. Zde byla mozaika vytvořena z kousků benátského skla o velikosti 1x1,5 cm a negativně nalepena na podklad, aby mohla být převezena k nám do portálu kostela Panny Marie Růžencové.

Dovolte nyní malou odbočku ke klášteru Monte Cassino. Prostory tohoto kláštera ještě v jednom směru obohatily naši kulturu, tentokrát jazykově. V jeho zdech sepsal svatý Benedikt pravidla klášterního života „Regula Benedicti“ neboli „Řehole Benediktova“. Podle názvu tohoto spisu nazýváme mnichy, kteří podléhají klášternímu životu, řeholníky. Klášter v Monte Cassinu znají příznivci historie jako místo krutých bojů za druhé světové války. 

Zpět ale k mozaice. Ta byla tedy v klášteře vytvořena a opatrně převezena do Českých Budějovic. I tak ale došlo při transportu k poměrně velkému poškození, které bylo nutné při instalaci mozaiky v roce 1904 opravit.

A ještě malý dodatek ke vstupnímu portálu - pod velkou mozaikou s Pannou Marií je menší půlkruhová mozaika s Ježíšem Kristem. V ruce drží knihu s latinským nápisem, který je možno přeložit jako „Já jsem vzkříšení a život“.

Podívejte se na několik krásných fotografií Milana Bindera, které byly pořízeny před rekonstrukcí vstupního portálu, která započala po letošních Velikonocích.

Autoři | Foto Milan Binder

Štítky kostel, mozaika, výzdoba, klášter, České Budějovice, Milan Binder, Václav Klement Petr, Panna Marie, Klášter Montecassino, Ježíš Kristus, druhá světová válka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

České Budějovice objektivem Milana Bindera a perem Martina Maršíka: Dlouhá cesta mozaiky Růženeckého kostela  |  Historička  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.