Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Májové oslavy v dobových textech: Radost, jásot a úsměvy lidí

Májové oslavy patřily v dobách minulého režimu k nejdůležitějším událostem. Tisíce lidí v průvodech (mnozí samozřejmě nedobrovolně), plno transparentů, alegorické vozy... Pro dnešní mladou generaci již těžko představitelné. Jak oslavy vypadaly v průběhu let na jihu Čech? Nahlédli jsme do kronik, ze kterých jsme vybrali několik výtažků.

1972 - Soběslav

Tradičním budíčkem dechové hudby „Ladovanka“ přivítán 1. máj - svátek práce. Stejně jako v roce 1971 vyšel ze seřadiště v Riegrově ulici prvomájový průvod zaměstnanců ze závodů, sportovců, členů politických a státních orgánů a institucí, škol a školní mládeže a členů společenských a zájmových organizací. K radostnému prostředí oslav kromě slunného dne přispěla pestrobarevná mávátka, budovatelská hesla a transparenty nesené v průvodu a pěkná výzdoba města. Pozdravován přihlížejícími dětmi a staršími občany prošel průvod za doprovodu několika dechových hudeb ulicí 28. října na vyzdobený sportovní stadion před tribunu s heslem: Proletáři všech zemí spojte se! a s portréty Marxe, Englse a V. I. Lenina.

1975 - Jindřichův Hradec

Po ukončení manifestace účastníci zahájili pochod ulicí Palackého, náměstím Osvobození a Československé armády do třídy Gottwaldovy, pozdravujíce představitelé veřejného života na tribuně před budovou spořitelny. V čele průvodu bylo neseno heslo „Leninskou cestou za další rozvoj naší socialistické vlasti“, pak následovaly krojované složky, školní mládež z Jindřichova Hradce, Deštné, Kunžaku a Stráže nad Nežárkou (asi v počtu 2500 dětí) a pracující závodů. Novým účastníkem byla spartakiádní skupina žen s kužely. Bohatý obraz poskytla motorizovaná část průvodu s alegorickými vozy a hlavně 34 moderních zemědělských strojí z NDR, SSSR a československé výroby. Nově zastoupena byla velkovýkrmna z Jarošova, Československá automobilová doprava upoutala vozem označeným nápisem „Irak - Bagdad“. Celkem průvod trval přes hodinu, účastnilo se ho přes 5200 pochodujících a 120 vozidel.

1978 - Týn nad Vltavou

Letošní májové oslavy proběhly důstojně a úspěšně. Názorná agitace a výzdoba města byla velmi pěkná. Prvomájového průvodu a manifestace se zúčastnilo 5300 občanů, z toho 3500 mládeže. Velmi pěkná a úspěšná byla výstava „Osvobození“ v agitačním středisku, kterou zhlédlo 1206 občanů, z toho 574 mládeže. Slavnostní vojenské přísahy na náměstí se zúčastnilo 1500 občanů, z toho 720 mládeže.

1980 - Tábor

Rozzářený den a pod jasnou oblohou radost, jásot a úsměvy lidí - tak lze charakterizovat i letošní Svátek práce v místě slavných husitských tradic. V okresním městě se manifestace na historickém Žižkově náměstí a průvodu po třídě 9. května zúčastnilo přes třicet tisíc občanů všech generací. V celém okrese pak jednotu pracujících při oslavách manifestovalo více než šedesát tisíc obyvatel.

1985 - Český Krumlov

1. máj letošního roku se konal opět za mohutné účasti pracujících celého Českokrumlovska na Chvalšinské silnici. Hlavní projev pronesl vedoucí tajemník OV KSČ J. Maňák. Vzpomněl nadcházejícího 40. výročí vítězství našeho i sovětského lidu nad fašismem, stoupající pracovní iniciativy našich občanů, blahopřál těm, kteří byli v předvečer 1. máje vyznamenáni, vyzdvihl stěžejní úkol dneška - boj za zachování míru ve světě. Shromáždění pozdravil též zástupce posádky Sovětské armády v Boleticích.

Foto: almanach.spsnome.cz
Zdroj: digi.ceskearchivy.cz

Štítky 1. máj, Svátek práce, průvod, mávátka, alegorické vozy, slavnost, Česko, Vladimir Iljič Lenin, Soběslav, Jindřichův Hradec, dechová hudba, KSČ, Sovětská armáda, Československá armáda, ČSAD, Irák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Májové oslavy v dobových textech: Radost, jásot a úsměvy lidí  |  Historička  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.