Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

KULTURNÍ TIPY: Radůza, Vánoční hvězdy plné hvězd i festival Černá věž!

Vrchol týdne – Vánoční hvězdy 2016 – přiveze na jih Čech na 70 účinkujících, konkrétně třeba Vladimíra Hrona a Ilonu Csákovou. Proběhne také šestý ročník festivalu nezávislých filmů Černá věž. Kromě toho se můžete těšit na koncerty Radůzy, Pink Floyd revivalu, Rybiček 48 nebo The Plastic People of the Universe.

Úterý 22. listopadu

České Budějovice

Holka nebo kluk – Jihočeské divadlo – 19:00
Slavná stejnojmenná prvorepubliková filmová veselohra Vladimíra Slavínského se – podobně jako Hledám děvče na boogie woogie – stala pro „plzeňského Molièra“ startovací plochou k zbrusu nové, trochu nostalgické, ale více komediální „hudební revue“, kterou dokonce sám autor přivede k životu na jevišti historické budovy Jihočeského divadla!

Radůza s kapelou – Metropol – Divadelní sál – 19:00
Zpěvačka, multiinstrumentalistka a autorka hudby i textů Radůza, začínala s převážně bluesově zabarveným repertoárem na ulici. Její hudba vychází částečně z šansonu, ale největší díl inspirace čerpá Radůza z folklóru a nálady městských odrhovaček, které v jejím syrovém podání nabízejí nečekané hudební i textařské obraty.

Instrumentální hudba J. S. Bacha – Kostel sv. Anny – 19:00
Jihočeská filharmonie, cembalo: Vojtěch Spurný, dirigent: Vojtěch Spurný.

Kreutzerova sonáta – Studiová scéna Na Půdě – 19:30
Hra o lásce, zradě a vraždě podle Tolstého sexuální novely z roku 1890, která byla ve své době pro skandálnost soudně pronásledována.

IMPRA – Nebuďme ovce – Studentský klub Kampa – 20:00
Nebuďme ovce, nová tour projektu IMPRA ve vybraných 9 městech České republiky. Buďte svědkem vzniku neopakovatelných příběhů, situací, písní a mnoho dalšího ve spojení s improvizovaným multiinstrumentálním doprovodem. Vše vznikající z prvotních impulzů, přímo na jevišti.

Circus Problem – Inner Fools Tour – klub K2 – 20:00
Kapela Circus Problem letos rozválcovala většinu českých festivalů, natočila nové album Inner Fools a teď dorazí v rámci podzimního Inner Fools Tour až k vám do klubu K2 v Českých Budějovicích!

Psychedelický flákač na odstřel, Sýček, Depakine chrono – Velbloud Music Bar – 20:00
Psychedelický flákač na odstřel – experimental/post-rock, Sýček – kraut-rock/big-beat, Depakine chrono – experimental/calculator punk.

Středa 23. listopadu

České Budějovice

Čtvero ročních dob – Kostel sv. Anny – 18:00
Jihočeská filharmonie. Čtvero ročních dob – jaro, léto, podzim a zimu nevymaloval hudbou jen Vivaldi. Udělali to i další skladatelé – z Argentiny, Ruska, Francie, Německa. A to si pište, že třeba zima vypadá jinak v Rusku a jinak v Argentině.

Vánoční hvězdy 2016 – DK Metropol – 19:00  
Co se skrývá pod názvem Vánoční hvězdy 2016? Na 70 účinkujících, scéna z dílny Miroslava Krále a nejkrásnější světové vánoční melodie. Uvidíte a uslyšíte Vladimíra Hrona, Ilonu Csákovou, frontmana chlapecké skupiny New Element Vojtu Drahokoupila, představitelku Carmen Kateřinu Jalovcovou, herečku a zpěvačku Lucii Černíkovou a s nimi Severočeskou filharmonii, Saxygirls Bigband a dětský sbor Carmína České Budějovice. Naživo zahraje velký orchestr a všechny písně na novém albu Vánoční hvězdy, tedy i na turné, budou opatřeny novými českými texty.

Rangers – Plavci – Malá scéna Metropol – 19:00
Rangers – Plavci jsou česká skupina věnující se stylu folk a country. Skupina byla založena v roce 1964 a tvořili ji Milan Dufek, Antonín Hájek, Mirek Řihošek, Jan Vančura a Jiří Veisser. Koncert v rámci cyklu Na návštěvě u Nezmarů.

Mátový nebo citron? – Divadlo U Kapličky – 19:00
Skupina herců zkouší novou hru. Technika je flegmatická, kostymérka držkatá, režisérka nezvládá krizové situace. Mezi herci vzrůstá napětí. První dáma souboru je zoufalá z nesmělého, neohrabaného herce – začátečníka, nicméně synáčka sponzora představení. Nadchází večer premiéry. Vše se mění v nezvládnutelné delirium.

Shakespeare v Hollywoodu – Jihočeské divadlo – 19:00
Shakespearův Sen noci svatojánské jako hollywoodský trhák? Slavný režisér Max Reinhardt tvrdí, že ano, je to ale Evropan a o americkém byznysu neví nic. Bratři Warnerovi si rvou vlasy. Kvůli lásce jednoho z nich k filmové hvězdičce toužící po umění, může firma Warner’s Brothers přijít na buben.

Two Towers Hulu Jazz – Café Klub Slavie – 20:00
Kapela Two Towers Hulu Jazz slaví na podzim roku 2016 čtvrté narozeniny. Vznikla při setkání muzikantů na letní jazzové dílně Karla Velebného ve Frýdlantu v Čechách. To, co kapelu spojuje, je láska k hudbě a takzvané „jazztování“, neboli cestování za jazzem, díky kterému její členové zdolávají i velké vzdálenosti kvůli společným koncertům.

Čtvrtek 24. listopadu

České Budějovice

Festival Černá věž – Síň Otakara Jeremiáše – od 24. do 26. listopadu
Největší filmová událost v Budějcích proběhne letos už pošesté, a to od 24. do 26. listopadu. Ty nejlepší nezávislé filmy, skvělý doprovodný program a filmová atmosféra – to si nesmíte nechat ujít! Ve čtvrtek proběhne koncert filmové hudby v podání Jihočeského univerzitního orchestru a Big Band, v pátek se budou promítat soutěžní filmy a uvidíte ukázku práce filmových maskérů pod vedením filmového maskéra a vizážisty Jana Janouta z Barrandova, v pátek proběhne filmový kvíz, promítání soutěžních filmů, workshop Na zkoušku dabérem pod vedením chlapíků z Fénix ProDabing, elektrohouslová show Lenky Houslenky, budějcká premiéra filmu Prach a broky za účasti tvůrců, a vše zakončí filmová afterparty v klubu Stage.

Vycházka za historií Četnických pohraničních kontrolních stanic – 16:00
Jak vypadaly pasy v historii, co vše vykonávala finanční stráž či jak fungovala četnická pohraniční kontrola, se dozvíte od majitele jedné z největších sbírek cestovních dokladů. Historické pasy s sebou, bude kontrola! Provádí Jiří Vochozka. Sraz v 15:45 před Alšovou jihočeskou galerií, U Černé věže 22.

Knězovy děti – Jihočeské divadlo – 19:00
Klesající porodnost nedá mladému a zapálenému knězi spát. Je to opravdu vůle boží nebo je naopak nejvyšší čas s tím něco udělat? Nápad přijde – a je geniální. Nových těhotenství přibývá. Z neznámého chorvatského ostrůvku se stává vyhledávané místo. Stoupá zájem médií i bezdětných párů. Že by zázrak?

Pátek 25. listopadu

České Budějovice

Madam Colombová zasahuje aneb kam zmizel ten diamant – Divadlo U Kapličky – 18:00
Divadelní soubor Šramot při JKOP uvádí bláznivou krimi komedii Jana Váchala Madam Colombová zasahuje, aneb kam zmizel ten diamant, která nadchne každého z vás.

Pink Floyd – revival / Czech Floyd – KD Vltava – 20:00
Světoznámý a uznávaný, kvalitní revival hudební legendy Pink Floyd – Czech Floyd – vám zahraje v KD Vltava. Připravte se na příjemný hudební zážitek.

Tafrob, Brno reprezent, Regie – River music club – 20:00
Tafrob, vlastím jménem Pavel Sup, jeden z nejnadanějších českých mc's, svou rapovou kariéru nastartoval v kapele Zw Cirkus, kam ho před 7-8 lety přitáhl zakladatel původní sestavy Jiří Walker.

Rybičky 48 – klub K2 – 21:00
Rybičky 48 jsou zpět v budějckém Klubu K2! Tentokrát se speciální akustickou Tour pouze ve vybraných klubech po ČR.

AboutTime vol. 2 / David Roverto & Scvadrers – Fine music club – 21:00
David Roverto se tvorbě věnuje aktivně 5 let. Hostoval v mnoha klubech a aktuálně je členem hudebního projektu LikeWell. Scvadrers se věnuje tvorbě už 3 roky a za svou krátkou karieru hrál v každém sále v Českých Budějovicích.

Hluboká nad Vltavou

Rodina je základ státu – KC Panorama – 19:00
Doktor Mortimore se připravuje na světový neurologický kongres. V nejméně příhodný okamžik se objeví bývalá sestřička jménem Jane, která mu přijde představit svoji dceru, která je výsledkem jejich milostného poměru před osmnácti lety. V nemocnici však také pracuje manželka doktora Mortimora... A jak teď z toho ven?

Sobota 26. listopadu

České Budějovice

Dětská diskotéka na HoSPORTu – HoSPORT, Staré Hodějovice – 10:00 až 17:00
Již podruhé se v sobotu 26. listopadu v hale sportovního areálu HoSPORT ve Starých Hodějovicích uskuteční dětská diskotéka. Děti si kromě tance mohou vyzkoušet lezeckou stěnu a golfový trenažér pod vedením profesionálů, mnoho atrakcí včetně nafukovacího hradu se skluzavkou, bazénku s kuličkami nebo herních konzolí. Připravena jsou také předtančení mistrů světa tanečního centra Move 21, soutěže o krásné ceny, fotokoutek, malování na obličej nebo tvůrčí dílna, kde si společně s Ježíškovými pomocnicemi děti vyrobí dopisy s přáními k Vánocům. Diskotéku rozjede zkušený moderátor a DJ Radek Bulant. 

Pohádky ve Vaně: Pes a drak – Divadlo 100 opic – Horká vana – 10:15
Pohádka o pejskovi, kterého všude vyháněli. Nezdálo se totiž, že by, při tom jak vypadal, byl normální. A také že nebyl. Byl totiž kouzelný, což nikdo netušil.

Budějovický advent – náměstí Přemysla Otakara II. – 16:00
Jako první letos začne hrát kapela Black Tower, v 16:30 přijde na řadu rozsvícení vánočního stromu primátorem, od 16:45 bude zpívat sbor Carmína a v 17:00 vystoupí Ivan Hlas trio.

Kazisvět – Malé divadlo – 17:00
Když člověk na svět vykročí špatnou nohou, ani ty nejlepší kecky mu nepomohou. Kam šlápl, tam otřásla se země hned, přátelé i nepřátelé říkají mu: Kazisvět. Divadelní cestopis inscenovaný s hrubkami a škrabopisem. O tom, že pár chyb ještě neznamená konec světa.

Archa naděje – Jihočeské divadlo – 19:00
Velký příběh podle skutečné události. Poslední loď s židovskými uprchlíky, kterým nacisté ještě dovolili odejít z Československa, vyplouvá vstříc nejistému osudu. Pasažéři mají jen své životy a naději, že se dostanou do Zaslíbené země. Nad vodou je drží vratká loď a hlavně smysl pro humor a swingová kapela.

Dvojkoncert: Khalif 'Wailin'Walter + Laco Deczi a Celula NY – River music club – 19:30
Khalif 'Wailin' Walter je synovec slavného bluesového kytaristy Carla Weathersbyho a bývalý člen doprovodné kapely Lonnieho Brookse. Ve Spojených státech žijící slovenský trumpetista Laco Déczi patří mezi výrazně postavy bývalého československého jazzu. Od roku 1985 žije Déczi ve Spojených státech, kde sestavil s převážně americkými muzikanty soubor Celula New York.

Black Toys, GWD + Parle-G – Měsíc ve dne – galerie – 20:00
Trojice Black Toys, GWD a Parle-G. Sami už určitě poznáte, v jakém stylu se večer ponese...

The Plastic People of the Universe + Básníci ticha – mcFabrika – 20:00
The Plastic People of the Universe opět po roce v Budějcích ve složení: Josef Janíček, Vratislav Brabenec, Jaroslav Kvasnička, David Babka, Johnny Judl. jr. Jako host se představí: Básníci ticha.

Eddie Stoilow – Jupiter Tour 2016 – klub K2 – 21:00
Skupina Eddie Stoilow vypouští do světa svoji studiovou novinku Jupiter. Album avizoval singl Sun Is Shining, který doprovází i klip. Jako host vystoupí Sharkass.

Voxel a Pokáč – Café Klub Slavie – 21:00
Voxel a Pokáč spolu tvoří již dávno autorskou dvojici, kdy Voxelovou doménou je stránka hudební a Pokáč vymýšlí texty. Repertoár je postaven na sólových písničkách obou protagonistů i na několika duetech, například Ekosong a Zejtra je taky den.

Neděle 27. listopadu

České Budějovice – Z cyklu Živě a zevnitř – 13:00
Sláva Zubkov: BioMX. Buďte „in“, zkuste BioMX! Ochutnejte metodu ruské divadelní avantgardy, založenou na fyzičnosti těla a echo rigidním tréninku. Ten vede k přesnému a vědomému ovládnutí těla a dokonalému využívání jeho mechanismů. Sláva Zubkov, herec Malého divadla, vám představí základní principy převratné metody, která byla svého času součástí hereckých cvičení.

Budějovický advent – náměstí Přemysla Otakara II. – 13:00
Ve 13:00 otevře program Téměř divadelní společnost, v 15:00 bude pokračovat Divadlo potulného čajovníka, které od 17:00 vystřídá Pohádkové adventní kino. Program od 18:30 uzavře Hrajeto.

Asonance – DK Metropol – Divadelní sál – 19:00
Skupina Asonance patří k nejstarším skupinám působícím na české folkové scéně. Její vznik se datuje do roku 1976. Zakladatel kapely Jan Lašťovička je doposud výhradním autorem českých textů a působí ve skupině dodnes jako její vedoucí.

Pondělí 28. listopadu

České Budějovice

Kazisvět – Malé divadlo – 10:00
Když člověk na svět vykročí špatnou nohou, ani ty nejlepší kecky mu nepomohou. Kam šlápl, tam otřásla se země hned, přátelé i nepřátelé říkají mu: Kazisvět. Divadelní cestopis inscenovaný s hrubkami a škrabopisem. O tom, že pár chyb ještě neznamená konec světa.

Budějovický advent – náměstí Přemysla Otakara II. – 15:00
Pondělí nabídne živé vystoupení kulináře Petra Stupky s ochutnávkami. V 18:00 vystoupí Josef Fojta a Jan Reindl.

Je úchvatná! – Jihočeské divadlo – 19:00
Florence Jenkinsová skutečně žila, i když se její příběh, odehrávající se v New Yorku ve 40. letech minulého století, zdá neuvěřitelný. Tato pozoruhodná žena byla přesvědčena, že je obdařena nádherným hlasem. A pro svůj výjimečný soprán hledala nejkrásnější árie operního repertoáru, s nimiž veřejně vystupovala. Jak dokazují dochované gramofonové nahrávky, její zpěv byl opravdu výjimečně příšerný.

Eva Cendors – Stage – 19:00
Eva Cendors, textařka, skladatelka a interpretka českého původu žijící ve Francii vystoupí s folkovými písněmi. Její nejnovější album „Mirages“ (Přeludy) vyjde v listopadu 2016.

Trash Candy – Slovenija – Velbloud Music Bar – 20:00
Punkrocková parta ze Slovinska, kapela, která na svých více než sto padesáti show po celé Evropě (mimo jiné na Mighty Sounds) chce ve všech vzbudit mladého rebela a daří se jí to!

Autoři

Štítky hudební skupina, České Budějovice, festival, vánoční hvězda, Černá věž, divadlo, koncert, film, Česko, Pink Floyd, The Plastic People of the Universe, Ilona Csáková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

KULTURNÍ TIPY: Radůza, Vánoční hvězdy plné hvězd i festival Černá věž!  |  Radilka  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.