Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

KULTURNÍ TIPY: Veselé kulturní Vánoce vám přeje Budějcká Drbna!

Nechcete před Vánoci sedět doma a Vánoce byste si rádi zpestřili nějakou tou kulturou? Tak si vyrazte do města, kulturní nadílka tenhle týden zahrnuje snad všechny hudební styly od country přes swing až po techno. Na jih dorazí také Nezmaři, Oceán + Tokaref a Ektor.

Úterý 20. prosince

České Budějovice

Tradiční adventní koncert – SPS Mendík – Dominikánský klášter s chrámem Obětování Panny Marie – 17:30
Vystoupení smíšeného pěveckého sboru Mendík, který působí při Gymnáziu J. V. Jirsíka.

Láďa Latka – náměstí Přemysla Otakara II. – 18:00
Českobudějovický písničkář Láďa Latka, kterého ke kytaře před dvaceti lety přivedla láska ke kapelám Nirvana, Pixies či Sounic Youth, vydal letos v březnu své debutové album Terapie láskou.

Holka nebo kluk – Jihočeské divadlo – 19:00
Slavná stejnojmenná prvorepubliková filmová veselohra Vladimíra Slavínského se – podobně jako Hledám děvče na boogie woogie – stala pro „plzeňského Molièra“ startovací plochou k zbrusu nové, trochu nostalgické, ale více komediální „hudební revue“, kterou dokonce sám autor přivede k životu na jevišti historické budovy Jihočeského divadla!

Rozhlasový swingový orchestr – vánoční slavnostní koncert – Český rozhlas České Budějovice – Studiový – sál – 19:00
Slavnostní vánoční koncert Rozhlasového swingového orchestru.

M. Haddon, S. Stephens: Podivný případ se psem – DK Metropol – Divadelní sál – 19:00
Jaký by to byl kulturní přehled bez kvalitního divadelního představení? Divadlo Kalich vám zahraje Podivný případ se psem, hru, která se může pyšnit sedmi cenami Laurence Oliviera. Příběh na motivy stejnojmenného románu Marka Haddona, který se stal světovým bestsellerem, vypráví o mladém autistovi, který je matematickým géniem a díky svým schopnostem i přes svůj handicap rozkryje velkou záhadu – „případ se psem“. Knihu nastudovalo Divadlo Kalich, přičemž hlavní roli ztvárňuje Jan Cina, kterého teď televizní diváci znají ze show Tvoje tvář má známý hlas. Dále hrají: Simona Babčáková, Hana Vagnerová či Marek Daniel.

Kreutzerova sonáta – Studiová scéna Na Půdě – 19:30
Hra o lásce, zradě a vraždě podle Tolstého sexuální novely z roku 1890, která byla ve své době pro skandálnost soudně pronásledována.

Petra Miller & Kool-Aid unplugged – Horká Vana – 21:00
Projekt Petra Miller vznikl začátkem roku 2014, aby performativně spojoval a překračoval pole poezie (Petra Miller) a hudby (Řimi Kool-Aid). Kool-Aid je budějická kapela hrající alternative rock působí od roku 2008. Tentokrát akusticky.

Středa 21. prosince

České Budějovice

Country Rebels – náměstí Přemysla Otakara II. – 18:00
Country Rebels je skupina amatérských tanečníků a tanečnic, kteří působí v oblasti country od roku 2008.

Povídky – Jihočeské divadlo – 19:00
Tři části baletního trojvečera Povídky spojuje téma mezilidských vztahů. Norský choreograf a tanečník Ole Kristian Tangen otevírá večer choreografií ...a zmizeli na téma odloučení. Pokračuje komický a rozverný kus Řekni sýr! Jana Kodeta z prostředí fotoateliéru. Večer uzavírá nejnovější choreografie Attily Egerháziho Kresba v písku, který odráží jedinečnost, kouzlo a pomíjivost každého okamžiku.

Tradiční vánoční koncert – Katedrála sv. Mikuláše – 19:00
Camille Saint-Saëns – Oratorio de Noël, op. 12, vánoční oratorium pro 2 soprány, alt, tenor a bas, smíšený sbor a orchestr, Jakub Jan Ryba – Česká mše vánoční Hej mistře pro kvartet sólistů, smíšený sbor a orchestr.

Přisámbůh! – Studiová scéna Na Půdě – 19:30
Ruka teenagera může být dost nebezpečná, když srostla se šíleným maňáskem, který se vymkl veškeré kontrole. Bude to případ pro exorcistu? Hra byla uvedena na Broadwayi a získala pět nominací na cenu Tony, včetně nominace za nejlepší hru.

Nezmaři – náměstí Přemysla Otakara II. – 20:00
Nezmaři jsou česká hudební skupina. Patří ke stálicím hudební scény v Česku. Jejich stylem je folk, trampská píseň a country.

Velký ZUŠ Band – Café Klub Slavie – 20:00
Předvánoční koncert oblíbeného ČB big bandu. Těšit se můžete na hudbu od latiny, přes pop, swing, jazz. Na koncert jako vždy zve Jiří Klimeš.

Goamykolash / Spiritual Mode – Velbloud Music Bar – 21:00
Rok se s rokem sešel a opět je tady oblíbená mykolashská besídká. Připravena je pro vás opravdová lahůdka. Psytrancový projekt Spiritual mode! Live acts: Spiritual Mode, Hermetic, Kamasutra DJ's: Kajman vs. Prazmik, Jury.M & Basic Psycroft, Vj: Fractaly Gurroa, Decos: Ellien.

Čtvrtek 22. prosince

České Budějovice

Ježíškova pohádková slavnost – Pansofie – 17:00
Hudební pohádka o stvoření světa a narození Ježíška se světýlkovou cestičkou. Vaše děti se promění v pastýře a krále.

Adventní koncert souboru Zpívání pro radost – náměstí Přemysla Otakara II. – 17:00
Zpívání pro radost je smíšený mezigenerační pěvecký sbor vedený sbormistrem, zpěvákem a hudebníkem Janem Maulem.

Živý betlém – Piaristické náměstí – 17:00
Borovanští betlemáři pantomimicky vyprávějí betlémský příběh.

The Greens – náměstí Přemysla Otakara II. – 18:00
The Greens je českobudějovická kapela hrající pop-folk.

Benefiční představení Jaroslava Duška Čtyři dohody – Výstaviště České Budějovice – 19:00
Mezinárodní festival Voda Moře Oceány přináší do Českých Budějovic benefiční představení Jaroslava Duška Čtyři dohody.

NG Vánoční večer Vol. 6 – DK Metropol – Divadelní sál – 19:00
Tradiční vánoční večírek známé dance crew.

Úča musí pryč – Jihočeské divadlo – 19:00
„My, rodiče žáků 5.B, již nemáme důvěru ve Vaše pedagogické schopnosti!“ Takhle začíná boj rodičů s třídní učitelkou. Jenže na čí straně je pravda? Je učitelka opravdu neschopná a brání talentovaným dětem v postupu na víceletá gymnázia, nebo rodiče, kteří sami nevědí, co se sebou, přestávají zvládat své děti? Premiéra představení.

Oceán + Tokaref – Vánoční koncert speciál – mcFabrika – 20:00
Na Vánoce si pro vás klub mcFabrika připravil zajímavý dvojkoncert. Legendární kapela Oceán se po smrti Petra Muka dala znovu dohromady. Na místě vokalisty dnes působí Jitka Charvátová, která svým podáním partů Petra Muka přesvědčila většinu skeptiků, kteří měli za to, že Oceán bez Muka nikdy nebude fungovat. Letos Oceán vydal novou desku Ve smíru. Tokaref je českokrumlovská kapela hrající alternative ve složení: Jakub Tokár, Jan Tokár, Jan Píša, Anna Tokárová a Adam Adamják.

Pátek 23. prosince

České Budějovice

Balet Louskáček – Ruský klasický balet St. Petersburg – Metropol – Divadelní sál – 18:00
Milovníci baletu, pozor, máte jedinečnou možnost vidět klasický balet Louskáček v podání ruských tanečníků! Soubor Ruský klasický balet St. Petersburg založil první sólista Marijinského divadla A. Batalov a jeho hlavním cílem je udržet tradici klasického tance, baletní techniky a duch romantismu. A těžko byste hledali klasičtější balet než Louskáček – vánoční příběh o malé Klárce, kterou na Štědrý večer navštíví tajemný strýček Drosselmayer. Strýček uspořádá loterii, ve které Klárka vyhraje loutku – Louskáčka. V noci všechny hračky ožijí a Louskáček svádí boj s králem myší. Krásný příběh vás přenese zpátky do dětství a navodí vánoční náladu.

Smutný Karel – Café Klub Slavie – 20:00
Pro ty, kdo nevědí – Smutný Karel je legendární českobudějovické psychedelické seskupení hrající blues & grass. Vzniklo v březnu roku 1999 a jeho název je inspirován hudebníkem Karlem Hruškou. V kapele se v prvních letech koncertování vystřídala celá řada muzikantů na různých postech. Dosavadní složení se ustálilo v roce 2004: Jiří Hondejs Janda, Eduard Hájek, Pavel Prechtl, Miroslav Oborník, Roman Jack Urban a Zdeněk Volák. Kapela se ráda nechává inspirovat všemi žánry moderní hudby od psychedelické, přes reggae a blues, až po muziku dnešních let.

Tekno besídka – Velbloud Music Bar – 20:00
Předvánoční acidtekno mix. Crew43 DJ's.

Heart Beats – klub K2 – 21:00
Další mejdan pro všechny milovníky pořádné elektroniky! Do K2 míří legenda – DJ Pavel Bidlo. Support: Otiatros, Antonín Padrta, Bodybass, Edward Traumaxowski, D-Niel.

Sobota 24. prosince

České Budějovice

Santa a jeho banda – klub K2 – 21:00
Opět po roce je Santova banda zpět! Představí se jihočeští oldskooleři, kteří na tento večírek přibrali mladého Melvina! House, futurehouse, techhouse, bass, Dnb, raggajungle. Yenik, Jonas, Nygy Nega, Vopik, Mach, Melvin Coxx.

X-Mas Grande – DJ Marek Grande – Broukárna – 22:00
Vánoční diskotéka za tónů DJ Marka Grande.

Vánoce v Komiksu – Komiks Klub – 22:00
Zahraje Dirty Boy, Brock, R-Flyer, Shanix, Weed.

Neděle 25. prosince

České Budějovice

Gazda Urban Night – live Ektor – River music club – 20:00
Pro milovníky českého rappu a fanoušky Ektora letos budou dva Štědré dny po sobě! Předposlední show Ektora před roční pauzou totiž proběhne na první svátek vánoční v River music clubu. Ektor se narodil v roce 1985 pod jménem Marko Elefteriadis a do vínku mu kromě hudebního nadání byla dána taky pěkně výbušná povaha. V roce 2008 vydal svou první desku Airon Meidan, která sklidila pozitivní reakce a nastartovala dráhu nového talentu. Jako další vydal Ektor desky Topství, Tetris, Detektor a Detektor 2. Posledně jmenované vyšlo v letošním roce a songy z něho uslyšíte právě na vánočním koncertu. Jako předkapela vystoupí Dave A Sony.

Sound of my Hood – klub K2 – 21:00
Vánoce v K2 ve znamení DJ's! Aman JJ, Impulser, Edward Traumaxowski, BodyBass.

Pondělí 26. prosince

České Budějovice

Tradiční vánoční koncert – Katedrála sv. Mikuláše – 19:00
Camille Saint-Saëns – Oratorio de Noël, op. 12, vánoční oratorium pro 2 soprány, alt, tenor a bas, smíšený sbor a orchestr, Jakub Jan Ryba – Česká mše vánoční Hej mistře pro kvartet sólistů, smíšený sbor a orchestr.

Štítky Vánoce, hudební skupina, České Budějovice, Ektor, koncert, Přemysl Otakar II., Drbna.cz, orchestr, představení, balet, Jihočeské divadlo, tanečník

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

KULTURNÍ TIPY: Veselé kulturní Vánoce vám přeje Budějcká Drbna!  |  Radilka  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.