Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

RECENZE: Přerostlý opičák je zpátky a ani charismatický Hiddleston ho nezachránil

Uběhlo už dvanáct let od uvedení úspěšného remaku King Konga od oscarového režiséra Petera Jacksona. Dnes se píše rok 2017 a Jordan Vogt-Rogerts se ujal režie nového remaku. Jak staronový Kong dopadl?

Rád bych hned na začátku uvedl, že titulek neobsahuje spoiler. Nového Konga zkrátka nemohlo zachránit nic. Ani celkem nabušené obsazení, ani megalomanský feel, dokonce ani legendární filmové zvířátko z roku 1933 King Kong.

Kong: Ostrov lebek je zkrátka hodně, ale opravdu hodně natažený trailer. Takže pokud už jste trailer viděli, do kina už na film vlastně nemusíte chodit. Zvláště pak, jestli jste viděli oscarového King Konga z roku 2005.

Schéma je pořád stejné. Někdo někde najde přerostlého opičáka a chce ho zabít nebo na něm minimálně pořádně vydělat. Potom se do příběhu dostane sličná slečna, která s opičákem naváže nějaký vztah a nakonec přijde chvíle odloučení, kdy se člověčí a opičí kamarádi musí rozloučit. No a to je všechno.

Ostrov lebek vzal uvedené schéma a pouze ho zasadil do období války ve Vietnamu. Období osmdesátek přináší alespoň notoricky známé rockové písně, tak alespoň je co poslouchat.

King Kong byl synonymem megalomanie, stejně tak jako třeba Godzilla. Kong a jeho Ostrov lebek posunul hranici megalomanie o pár políček výš. Samotný opičák nám povyrostl, a tak se ze sedmimetrového Konga, ze starších filmů dostal na pěkných 15 metrů. Stejně jako Kongova výška se zvětšilo i množství akce, výbuchů, otřesů, mlácení, řvaní, no zkrátka všeho, co vytvoří ultra bezduchou akci.

Bohužel bezduchou. Čekal jsem, že se tvůrci alespoň trochu zaměří na vztah zvířete a jeho lidské kamarádky. Ostrov lebek na veškeré vztahy rezignoval. Na všechny. Dokonce ani lidi tu mezi sebou nemají žádné vazby. Když už ve filmu sem tam někdo promluví, neřve a snaží se komunikovat, z úst mu vypadne jen otřepaná fráze nebo totální nesmysl. Se scénářem si tu někdo hlavu nelámal.

Viníci? Max Borenstein, Dan Gillroy, Derek Connolly (pravděpodobně značně ovíněni).

Čekal jsem, že alespoň na Toma Hiddlestona a Samuela L. Jacksona se bude dát koukat, ale ne. Postavy ploché, nemotivované, chudáci prostě neměli co hrát. Asi pokulhávala režie Jordana V. Robertse. Ani oscarová Brien Larson (Room) mi k srdci nepřirostla, protože postavy prostě nikdo neřešil. Neživou figurínu si zkrátka neoblíbíte. Celý film mi pak bylo vlastně úplně jedno, co se s kým stane. Dokonce i přerostlé zvířátko vám bude lhostejné.

Prvních pár minut mě upoutal zajímavý vizuál. Bohužel fungoval jen těch prvních pár minut.

Celý film víte, co se stane v příštích dvaceti minutách, a tak ani napětí ve snímku nefunguje. Co na to říct…

Pokud hledáte akci, u které vypnete, asi se nudit nebudete. Film má vcelku příjemné tempo a čas od času se ukáže i pěkná scéna. CGI nám v Ostrově lebek trochu zamrzlo a tak si můžete užívat alespoň to, že někdo něco neustále ničí.
Kong je větší, než kdy předtím, je obrovský, akce ve filmu je obrovská. Uvidíte spoustu roztodivných zvířátek, které obývají ostrov, kde Kong žije a pár pěkných západů slunce, ale to je tak vše. Pokud máte Konga rádi, asi se na film stejně vypravíte, ale...

Mě osobně nejvíc zklamala absence jakéhokoliv vztahu mezi divákem a postavou na plátně. A tak nevím, jestli si nový Kong vůbec nějaký vztah z úcty k minulým filmům zaslouží. No, posuďte sami.

Na závěr ještě názor jednoho z diváků, kterého jsem po konci promítání odchytl v předsálí.

„Asi si to budu muset ještě urovnat, ale akci tam udělali hezkou, hodně se střílí, řve, mlátí, hází vším možným a na džungli tam taky dost hoří. Kvůli tomu sem na Konga šel a to jsem dostal. I když musím říct, že to CGI už jsem viděl i lepší. Je asi trochu škoda, že se tvůrci víc nevěnovali příběhu, protože mám dojem, že ti hlavní hrdinové tam akorát pobíhali z jednoho konce ostrova na druhý a sami moc nevěděli proč. Když nad tím teď přemýšlím, od Konga jsem krom akce čekal, že mi ta přerostlá opice aspoň trochu přiroste k srdci, to se ale vůbec nestalo,“ řekl mi Zdeněk.

Budějcká Drbna dává filmu Kong: Ostrov lebek 50 %

Autoři | Foto Warner Bros

Štítky King Kong, film, vztah, Peter Jackson, válka ve Vietnamu, Samuel L. Jackson, Derek Connolly, Max Borenstein, Godzilla, Drbna.cz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

RECENZE: Přerostlý opičák je zpátky a ani charismatický Hiddleston ho nezachránil  |  Radilka  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.