Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Pojištění vozidel. Co vlastně určuje jeho cenu?

Pro každého majitele motorového vozidla s registrační značkou platí zákonná povinnost mít uzavřené pojištění vozidel známé pod názvem povinné ručení. Jedná se o pojištění odpovědnosti z provozu motorového vozidla. U jaké pojišťovny jej uzavřete, to si může každý motorista vybrat na základě svého uvážení, na základě ceny a nabízených služeb.

Ceny pojištění vozidel se mohou lišit a také se každoročně mění. Sledujte vyvíjející se ceny, a pokud se vám zdá stávající pojistka nevýhodná, můžete ji změnit. Ke srovnání nabídek pojišťoven využijte srovnávač, například TopSrovnani.cz, který za vás snadno a rychle najde nejvýhodnější nabídku ušitou na míru.

Jaké jsou tedy hlavní faktory, ovlivňující konečnou cenu za povinné ručení?

Dopravní prostředek

Výši pojistky významně ovlivňuje samotné motorové vozidlo, na které se pojištění vztahuje. Cena se odvíjí především od rizik, které z provozu automobilu nebo motorky na silnicích hrozí. Kromě jiného představuje každé vozidlo i riziko pro ostatní účastníky silničního provozu při případné nehodě. Jiná bude pojistka za nákladní vozidlo, jiná za osobní automobil, motocykl nebo přípojný vozík.

V ceně se tedy odráží typ vozidla, jeho značka, rok výroby, najeté kilometry, výkon, na jaké jezdí palivo nebo zda má nadstandardní výbavu. Některé pojišťovny zvýhodňují motory s nízkým obsahem válců, jiné zase ty s vyšším obsahem. Pro výši pojistného se pojišťovna zajímá i o to, za jakým účelem vozidlo používáte. Jinak se dívají na vozidla pro osobní použití, jinak na automobily určené k podnikání nebo dokonce patřící k záchranným sborům. Svou roli hraje i místo, kde bude vozidlo drženo (garáž, soukromé nebo veřejné parkoviště).

Pokud je auto nové, bere se v úvahu jeho pořizovací cena, u auta „ojetého“ je to jeho momentální reálná cena. Čím je vůz starší, tím je obecně pojistné levnější.

Řidičská minulost

Při určování výše pojistného pojišťovnu zajímá, co máte jako řidič za sebou. Zohledňuje se osoba řidiče, zda se vyhýbá karambolům, nebo naopak způsobuje více pojistných událostí, než je milé. Důležitý je věk řidiče a jeho bydliště, v potaz se bere, zda jde o právnickou, nebo fyzickou osobu.

Pokud máte několik let bez nehod, dočkáte se výhodnější ceny. Pokud ale naopak máte v minulosti za sebou pár karambolů, budete si muset trochu připlatit. Pojišťovny své řidiče odměňují různými bonusy při bezeškodném průběhu a naopak. Řidiče, kteří překročili za rok určitou hranici pojistných událostí, „trestají“ pojišťovny takzvanými malusy. Zkrátka čím je méně pojistných událostí, tím je výhodnější cena pojištění. Mnoho pojišťoven má pro své klienty přichystány věrnostní slevy, pokud využívají i některé další jejich produkty.

Zvolené produkty

Záleží na vás, proti jakým rizikům necháte svůj vůz pojistit. Kromě základních produktů pojištění vozidel lze využít i připojištění zahrnující asistenční služby, pojištění zavazadel, pojištění čelního skla a další položky. Čím lepší produkt, tím je i vyšší cena, a to platí i v této situaci.

Konkurenční boj pojišťoven

V tvorbě cen za povinné ručení, podobně jako u dalších pojistek, se promítá i konkurenční boj pojišťoven mezi sebou. Liší se výhody a nevýhody jednotlivých nabídek, smluvní podmínky i ceny. Při nižší frekvenci placení bývá pojistné o něco výhodnější. Svou roli hraje i způsob sjednání pojistky.

Můžete zajít na kamennou pobočku, nebo si pojistku sjednat pohodlně online. Předtím si můžete nezávazně a zdarma porovnat ceny za pojištění vašeho plechového „miláčka“ na srovnávači cen. Slouží k tomu stránka s kalkulačkou pro povinné pojištění vozidel. Zde vyplníte potřebné údaje a zjistíte nejvýhodnější nabídky. Pojistku, kterou si vyberete, si pak můžete rovnou sjednat prostřednictvím internetu, nebo ji vyřídit na pobočce.

PR text

Štítky pojištění, motorové vozidlo, povinné ručení

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Pojištění vozidel. Co vlastně určuje jeho cenu?  |  Radilka  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.