Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V budějcké nemocnici ke mně byli všichni milí, určitě se rád vrátím, říká turecký lékař

Dva týdny v pohodovém a přátelském prostředí si na konci května užil sedmadvacetiletý turecký neurochirurg Gükhan Gürkan. Hostila ho Nemocnice České Budějovice, ve které se snažil získat nové zkušenosti, jež by mohl využít ve své domovině - ve městě Izmir.

Jak došlo ke spolupráci s Nemocnicí České Budějovice?
Měl jsem v Turecku schůzku, na které jsem se dozvěděl o kvalitní cévní neurochirurgii a léčbě mrtvic, kterou se Nemocnice České Budějovice může pochlubit. Nejvíce ze všeho mě zajímají mozkové bypassy, které se v Turecku neprovádí. Komunikoval jsem s doktorem Jiřím Fiedlerem z Neurochirurgického oddělení, který mi nabídl, že mohu přijet a pozorovat některé operace. Že prý vhodná doba by byly poslední dva týdny v květnu. Nabídku jsem využil a skutečně přiletěl. V Praze na letišti mě vyzvedl můj přítel Petr Košťál, který v budějcké nemocnici také pracuje. Jako mezinárodnímu stážistovi mi nemocnice mimořádně nabídla ubytování a stravu zdarma.  

A co vám ty dva týdny daly?
Viděl jsem plno operací, postupů, které bychom v Izmiru dělat nemohli. Vše jsem pozoroval, učil se, doktor Fiedler mi dal některé operace na videu... Celý tým na Neurochirurgickém oddělení byl velmi milý. Všichni byli srdeční, dokonce jsme společně i jeden den vyrazili do města. Celé dva týdny pro mě byly opravdu dobré. Cítil jsem se skvěle. Návštěva nemocnice mi prostě přinesla hodně...

Umíte si představit, že byste tady pracoval?
Nemocnice a vůbec město České Budějovice jsou super. Všichni tady vypadají fakt dobře. Možná počasí je na mě studené, u nás v Turecku je nyní velké vedro. Umím si představit, že bych se sem měl vrátit, a to třeba i na delší dobu. Zamyslím se na tím. V některých zemích funguje takzvaný fellowship, kdy mladý neurochirurg sleduje lékaře jeden rok a naučí se od něj klíčové věci. Chtěl bych zde zažít další semináře, vykonávat tady praxi, zúčastnit se chirurgických operací. Dr. Fiedler mi řekl, že tady v prosinci bude tradiční mikrovaskulární workshop pro mladé evropské neurochirurgy, na který bych mohl přijet. Vlastně se sem chci vracet pravidelně.

Znáte nějaké turecké lékaře, kteří Českou republiku navštívili?
V nemocnici, ve které pracuji, máme profesorku, jež byla přímo v budějcké nemocnici před 10 lety u doktora Chlouby a Fiedlera. Slyšel jsem vlastně jen o ní, ale je možné, že i jiní lékaři z Turecka mají s Českou republikou zkušenosti.

A co jste o České republice věděl před vaším příjezdem?
Slyšel jsem o českých holkách, že jsou krásné. A také české pivo je populární. Věděl jsem i o některých historických památkách...

Navštívil jste i jiné město?
Ne, jen České Budějovice a Prahu.

Jaké si přivezete suvenýry?
Nakoupil jsem dárky pro manželku, matku a otce. Krystaly, magnety, také velkou sklenici na pivo... Myslím, že jsou to opravdu velmi pěkné dárky a až je uvidí, budou určitě šťastní.

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky nemocnice, lékař, Nemocnice České Budějovice, Jiří Fiedler, Turecko, İzmir, České Budějovice, Česko, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V budějcké nemocnici ke mně byli všichni milí, určitě se rád vrátím, říká turecký lékař  |  Život a styl  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.