Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Budějce díky Pardál Gladiators Night opět ožijí, těší se hlavní pořadatel Michal Novák

S pořádáním podobné akce má spoustu zkušeností a jak sám říká, už ani neví, kolikátý ročník to bude. „Trošku jsme se v tom ztratili,“ směje se. Přesto se Michal Novák už nemůže dočkat 5. listopadu, kdy se v Gerbeře uskuteční další ročník. A hlavní organizátor celé akce očekává opět obrovskou návštěvu a skvělou show, které dopomohou také zápasníci z Českých Budějovic.

Kolikátý ročník Pardál Gladiators Night budete 5. listopadu pořádat?
To je těžká otázka. My jsme se v tom trošku ztratili, protože jsme tyhle akce rozdělili na dvě. Jedna je v ringu a druhá v kleci. Kdybychom počítali všechny dohromady, tak už to bude kolem patnácti akcí, které se pořádaly v Českých Budějovicích. Ještě pořádáme amatérské turnaje, které se pořádají jak v kleci, tak v ringu.

Chystáte pro následující ročník nějaké novinky?
Novinky asi úplně ne. I když se pokaždé snažíme turnaj inovovat, aby to diváky pořád bavilo. Novinkou ale letos je, že nebude osmičlenná pyramida, ale jenom čtyřčlenná. Ostatní zápasy budou složeny ze superfight zápasů. Bude to opět namixované. Bude kolem osmi postojových fightů a tři zápasy budou podle pravidel MMA.

Jaká bojová umění diváci uvidí?
Zápasit se bude podle profesionálních pravidel K-1, muay thai a MMA. K-1 a muay thai jsou hodně podobná. Rozdíl je v tom, že muay thai je doplněné o údery loktem a zápas v klinči. O MMA si lidé myslí, že je povoleno všechno, ale není to tak. Je to tak, že se zápasí jak v postoji, tak na zemi. Často zápasy končí škrcením, pákami na ruce a podobně.

Budou v programu i ženy?
Ano, určitě. Máme připravený jeden superfight podle pravidel muay thai. Za České Budějovice nastoupí Eliška Pelechová a soupeřkou by jí měla být slovenská prvotřídní reprezentantka. Takže diváci se mohou těšit i na zápas holek, ale pouze na jeden.

Říkal jste, že se představí slovenská reprezentantka. Budou i další zahraniční zápasníci?
Jednáme s rakouskou stranou, Slováci jsou skoro jistí. Ze Slovenska by měli přijet tři zápasníci. Rakušané by měli být dva. Zahraniční účastníci čekají na hlavní budějcké hvězdy. Což je Vlasta Bařinka a v pyramidě třeba Pepa Talafous. Samozřejmě také Eliška Pelechová.

Kolik zápasníků tedy bude celkově z Českých Budějovic?
V předzápasech se představí čtyři zápasníci z Českých Budějovic, což jsou naděje pro budějcké ringové sporty. Konkrétně v nich budou zápasit například Jaroslav Dubský, Tomáš Hůlka a František Bočáň. V hlavním programu bude kolem osmi borců – Jan Korčák, Eliška Pelechová, Josef Talafous, Jan Lukš, Marek Hůlka, David Velíšek, Daniel Pelech a Michal Janáček. Záleží, jestli nebude někdo zraněný a jestli budou všichni schopni nastoupit k zápasu. Podle toho se bude počet odvíjet. Tři z těch borců by měli startovat podle pravidel MMA.

Kolik bude celkově účastníků?
Celkově bude jedenáct zápasů, takže se českobudějovickému publiku představí 22 zápasníků.

Očekáváte opět tak velkou návštěvnost, jako byla v předchozích letech?
Očekávám. Je to i díky velké tradici od dob Pepíka Němce, kdy v Gerbeře probíhaly první zápasy v boxu. Myslím si, že už si budějcké publikum našlo cestu k ringovým sportům. Očekávám tak tisícovku lidí.

V mém okolí jsou lidé, od kterých slyším vždy pouze pozitivní ohlasy. Vnímáte to také?
Budějce tím ožijí. Myslím si, že nejenom ty, ale také okolí, celé jižní Čechy. Vím, že se sem chystají kluci z Tábora, Jindřichova Hradce, ale volali mi také z Lince, že by se chtěli přijet podívat na náš galavečer. Myslím si, že je tato akce opravdu oblíbená a lidé si na ni cestu najdou.

Jak vás vůbec napadlo, že něco podobného uspořádáte?
S nápadem přišel kamarád David Jeřábek, který chtěl uspořádat takový galavečer v roce 2008. A společně s Lukášem Ašenbrylem jsme se domluvili na uspořádání prvního ročníku, který se odehrál v Gerbeře. Tehdy se uskutečnilo kolem osmi zápasů. Když to vezmu zpětně, tak byly maximálně dvě nebo tři takhle velké akce v celé České republice. Dneska se každý měsíc koná v každém regionálním městě jeden turnaj. Takže těch turnajů je spousta a s tím souvisí také kvalita zápasníků a obsazenost turnajů. Ten sport bolí a na to, kolik je turnajů, tak je těch zápasníků pořád strašně málo. Tedy alespoň těch profesionálních.

Jak je náročné takovou akci uspořádat?
Náročné to je hodně. Ale já mám kolem sebe skvělý tým, který neuvěřitelně pomáhá. Společně s Lukášem Ašenbrylem momentálně spolupracujeme jako dva hlavní organizátoři akce a myslím, že jsme schopni ji poměrně dobře zorganizovat. Už víme, do čeho jdeme. Všechno máme nalajnované. Důležité je vždy dobře obsadit zápasy, udělat je atraktivní. Udělat dobrou show, aby Budějce zažily pořádnou akci.

Co finanční náročnost?
Finance? To je asi ta nejtěžší stránka, protože, co si budeme povídat, tak thai box, MMA nebo K-1 pořád nejsou mainstreamové sporty. Ačkoliv díky UFC se situace dost mění. Lidé to začínají sledovat mnohem víc, vznikají různé reality show a tento sport jde stále více do povědomí lidí. Ale stále je na to z několika úhlů pohlíženo jako na mlácení dvou bezmozků. Ale tak to opravdu není a my bojujeme za to, aby to tak nikdy nebylo. Je to kvalitní sport a muay thai by se měl dokonce dostat na olympiádu. Tuším, že někdy v roce 2024. Můžeme se jen nechat překvapit, ale bylo by to jedině dobře. Finančně to je ale náročné a chtěl bych poděkovat všem partnerům a sponzorům, jako je Budvar, respektive Pardál, který je sponzorem celé akce. Také bych chtěl poděkovat panu primátorovi Jiřímu Svobodovi, který zaštiťuje celou akci. Důležitá je podpora celých Českých Budějovic.

Jak dlouho vy se věnujete bojovým sportům a kterým?
Já se bojovým sportům věnuji něco kolem dvaceti let. Začínal jsem s taekwondem a postupem času jsem přecházel ke kickboxu. V kickboxu jsme získali medaile na mistrovství republiky a podobně a od toho jsme se dostali k thajskému boxu. Tomu se věnujeme teď společně s MMA. Náš klub stále pořádá tréninky taekwonda a jezdíme po soutěžích. Co se dospělých týče, tak tam se zaměřujeme spíše na plnokontaktní styl boje. Tedy K-1 nebo MMA.

Autoři

Štítky České Budějovice, Michal Novák, Muay Thai, MMA, sport, olympijské hry, Budějovický Budvar, Jiří Svoboda, Jaroslav Dubský, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějce díky Pardál Gladiators Night opět ožijí, těší se hlavní pořadatel Michal Novák  |  Život a styl  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.