Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Druhý ročník festivalu Štěstí s překážkou na budějckém náměstí

Alena Čarvašová chce být ženou, která si nestěžuje na to, jaký svět je. Vrhá se plnou parou do aktivit, kterými může ona sama přispět k tomu, aby byl svět podle jejích představ. Krom toho, že se stará o své dvě dcerky, z nichž jedna je mentálně hendikepovaná, píše příběhy pro děti, školí a koučuje manažery firem, učí studenty na univerzitě správně komunikovat, masíruje lidem bolavá záda a nyní nás zve na druhý ročník festivalu Štěstí s překážkou, který organizuje.

Aleno, kdy a kam se mohou naši čtenáři přijít podívat na Štěstí s překážkou?
Štěstí s překážkou se koná ve sváteční pondělí 28. září od 13 hodin na náměstí Přemysla Otakara II. Návštěvníci se klidně mohou přijít jen podívat, ale byla by to škoda. Kromě dívání si totiž mohou na místě vyzkoušet jaké to je, když člověk žije s hendikepem. Na akci se představí 18 neziskových organizací, které nás nechají projet slalom na invalidním vozíku, naučí nás objednat si kávu ve znakovém jazyce, projít trať se slepeckou holí v ruce, nabídnou nám občerstvení vyrobené svými klienty. Děti se dále zabaví na lezecké stěně, ve skákacím hradu, při malování a u mnoha soutěží. Ve stanu finanční osvěty si zasoutěží jak dospěláci, tak jejich ratolesti. Bez ohledu na zdraví či věk si bude každý moci projít nebo proběhnout překážkovou trať, kterou ze slámových figurín připravili klienti centra Arpida. Celé odpoledne bude hrát hudba či divadlo. Uslyšíme Moniku Absolonovou, Nezmary, skupinu Epydemye a muzikanty s názvem K.R.B. Potěší nás Bezvadydivadlo a Divadýlko Máma a táta.

Komu je akce určena?
Široké veřejnosti. Program je sestaven tak, aby byl zajímavý jak pro lidi s hendikepem, tak pro lidi zdravé. Chci, abychom se na Štěstí s překážkou potkávali a naučili se spolu žít. Často se lidé bojí komunikovat s hendikepovanými spoluobčany, ačkoliv cítí, že by s nimi hovořit chtěli. A je to jen proto, že se navzájem málo potkáváme a pak se bojíme neznámého. V pondělí odpoledne se na náměstí potkáme a budeme spolu úplně normálně žít. Hlavním posláním akce je totiž oslovit pečující osoby a říct jim, aby se začlenily do běžného života, aby jen samy netáhly svůj kříž. Strach o naše milované, které potkal hendikep, nás často uzavírá před světem. Dny, kdy bychom se mohli stýkat s dávnými kamarády, smát se se sousedy při výletech, realizovat se ve svém zaměstnání, zkrátka dny, kdy bychom mohli normálně žít, necháváme proplout mezi prsty.

Péče o člověka s hendikepem je ale jistě náročná. Jak se dá skloubit se vším, o čem mluvíte?
Péče o člověka s hendikepem je bezesporu náročná. Naše láska a naše přítomnost je pro něj nesmírně cenná. Proto s ním buďme a dávejme lásku, co to jde. Někdy ale také musíme sami načerpat energii, občas potřebujeme vypadnout ven. Za to se není co stydět, na tom není vůbec nic špatného. V tu chvíli si uvědomme, že nejsme na světě sami. Je třeba si nechat pomoci. Máme partnera, rodiče, známé. Nabízí se profesionální odlehčovací služby, což znamená, že během naší nepřítomnosti se o našeho blízkého postará odborně způsobilá osoba. A navíc, je spousta činností, které můžeme provádět i s naším milovaným, který má hendikep. Stačí, když své přátele naučíme společně žít. My s dcerou chodíme k sousedům na grilovačku, jezdíme s kamarády na raft, chodíme do divadla, vyrážíme na túry. Vůbec nevadí, že naši kamarádi mají zdravé děti. Ba naopak. O to snáze mohou pomoci. Naučí se spolu žít a já mám dobrý pocit nejen ze společných zážitků, ale také z toho, že vím, že až jednou budu stará babka, tak moje holčička bude mít navzdory svému hendikepu spoustu kamarádů, bude umět žít kulturně i sportovně. Bude umět žít šťastně i beze mne. To je to, co máme své děti naučit - žít šťastně. A jak jinak je to učit než vlastním příkladem. Nezavírejte se před světem a přijďte za námi na Štěstí s překážkou a vychutnejte si nádhernou atmosféru tolerance a pohody.

Foto archiv Aleny Čarvašové

Štítky Monika Absolonová, festival

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Druhý ročník festivalu Štěstí s překážkou na budějckém náměstí  |  Život a styl  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.