Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

SOUTĚŽ: Budějce se na skok vrátí do středověku

Konec prázdnin v Budějcích bude patřit šlechetným rytířům, spanilým dámám, urozeným dvořanům a především králi železnému a zlatému Přemyslu Otakarovi II. Právě jemu originální historická interaktivní slavnost vzdá hold. 

Slavnost Železné a zlaté České Budějovice, která se uskuteční v pátek 1. a v sobotu 2. září, chce připomenout období středověku. Akce nabídne návštěvníkům například dobové tržiště nebo práci řemeslníků, odvahu, čest a bojové umění předvedou rytíři v soubojích,při nichž rozlámou desítky dřevců pro srdce přítomných dívek a panen.

Duch středověku vstoupí do ulic pod Černou věží už v pátek 1. září. Od půl sedmé večer se Piaristické náměstí promění v dobové tržiště. Své stánky zde rozbije několik desítek řemeslníků. Potkat bude možné biřice, žebráky, kurtizány, tambora anebo ikonické postavy středověku jako jsou kat a mnich. K vidění bude na 120 lidí v dobových kostýmech. A co by to bylo za trh, kdyby nedorazili komedianti.

Sobotní program slavností je nabitý k prasknutí. Brány tržiště budou otevřeny od deseti dopoledne do deseti večer. A až návštěvníky omrzí radovánky prostého lidu, mohou se zastavit pro trochu poučení na Zátkově nábřeží. Tři desítky herců zde připomenou známé osobnosti z historie Budějc. 

„Proud staletí návštěvníky donese až na Sokolský ostrov, kde se odehraje ta nejdůležitější část slavností," říká mluvčí slavností David Kovařík. Přemyslovci se nepohodli s Rožmberky, jejich spor má rozhodnout turnaj a vítěze přijede ocenit sám Přemysl Otakar II. Vyhraje ten, kdo prokáže více rytířské ctnosti v disciplínách jako například lukostřelba z koně, přeskakování hořících překážek, srážení jezdců dřevcem a souboj na koni. Do divadelního představení budou zapojeni také diváci. A ti, kterým by nestačilo udatné rytíře pouze povzbuzovat, si po turnaji mohou sami navléct brnění a pustit se do soutěžního klání. Výzva bude platit i pro týmy. A v sázce je putovní meč.

Vyvrcholením sobotního programu Železné a zlaté České Budějovice bude ohňová show. Před zraky návštěvníků ožijí tančící plameny v roztodivných choreografiích.

Akci pořádá město České Budějovice ve spolupráci se Sdružením Housova mlýna a podporou agentury A.R.G.O.

Soutěž o dárkový voucher a středověký silvestr v Housově mlýně 

Autoři slavností věnovali atraktivní ceny do soutěže s Budějckou Drbnou. Jeden z čtenářů vyhraje dárkový voucher do Housova mlýna v Táboře, zdarma nocleh pro celou rodinu, vstupné do filmové zbrojnice, vstupné do Ateliéru táborského kata a focení v kostýmu. Druhou výhrou je středověký silvestr na Housově mlýně s neomezeným hodokvasem.

K účasti o tyto dvě velice zajímavé ceny stačí prostřednictvím formuláře do pátku 1. září do 10. hodiny zodpovědět následující otázku a pak už jen čekat na slosování. 

Podmínkou účasti v soutěži je vyplnění jména a kontaktních údajů. Ty budou využity pouze pro potřeby redakce v rámci této soutěže.

Soutěž skončila  

Město České Budějovice nechal založit král Přemysl Otakar II. Správně byla odpověď C.

Středověký silvestr na Housově mlýně s neomezeným hodokvasem vyhrál Miloš Pitra.

Dárkový voucher do Housova mlýna v Táboře, zdarma nocleh pro celou rodinu, vstupné do filmové zbrojnice, vstupné do Ateliéru táborského kata a focení v kostýmu vyhrála Jindra Hamšíková.

Blahopřejeme! 

Autoři | Foto zelezneazlate.cz

Štítky slavnost, Železné a zlaté, středověk, trh, České Budějovice, soutěž, Přemysl Otakar II., Tábor, Přemyslovci, Rožmberkové, Černá věž, Piaristické náměstí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

SOUTĚŽ: Budějce se na skok vrátí do středověku  |  Soutěže  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.