Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Budějčtí karatisté získali potřetí v řadě evropskou medaili a mají slušný výhled do budoucna

Po úspěšných evropských šampionátech mládeže v letech 2015 a 2016 přidal klub TJ Karate České Budějovice další velký dílčí úspěch i v tomto roce. V bulharské Sofii vybojovala bronzovou medaili Martina Šáchová.

Již tři roky za sebou se nám podařilo přivézt medaili. V roce 2015 to bylo stříbro Marka Řeřichy a loňský rok bronz Adriany Crhonkové. Navíc jsme v roce 2016 získali i tři pátá místa Tomáše Gabriela, Veroniky Halodové a Marka Řeřichy. Letos byla pátá navíc Adriana Crhonková,“ vypočítal úspěchy trenér TJ Karate a asistent reprezentace Miroslav Hýsek.

Bojovníci z TJ Karate pravidelně zásobují reprezentační řady a i bulharský šampionát ukázal, že vedení reprezentace může s Jihočechy počítat. Do Sofie jelo z TJ Karate 12 závodníků a všichni ukázali talent pro další roky. „Nominaci získali Adéla Průchová, Nela Osouchová, Martina Šáchová, Klára Halodová, Monika Burgerová, Aneta Růžičková, Tomáš Gabriel, Marek Řeřicha, Dominik Mikula, Tomáš Hermann, Veronika Halodová a Adriana Crhonková.“

Třídenní turnaj zahájilo trio dorostenek Průchová, Osouchová, Šáchová. A právě Martina Šáchová uspěla proti Italce, Černohorce, Turkyni a Skotce. Pouze v semifinále prohrála se Srbkou a v boji o bronz pak porazila Portugalku. „Martina odvedla během šampionátu skvělou práci, působila sebevědomě a cíleně si šla pro medaili,“ řekl dále Hýsek.

Osouchová neuspěla v repasáži a po prohře s Chorvatkou a Slovinkou obsadila konečné 11. místo. „Nela dala do svých bojů maximum, ale bohužel měla velký problém překonat výškový rozdíl svých soupeřek.“ Průchová v prvním kole porazila Polku, ale následně nestačila na Turkyni, což pro ni znamenalo konec v turnaji. „Adélka předvedla oba dva zápasy velmi solidní výkon vzhledem k jejímu mladistvému věku.“

Druhý den mistrovství patřil juniorům. TJ Karate reprezentovali Monika Bürgerová, Klára Halodová, Aneta Růžičková a Tomáš Gabriel. „Tomáš v prvním kole prohrál s Maďarem. V polovině zápasu inkasoval kop do hlavy a prohrával 0:3. Ke konci také kopem na hlavu vyrovnal, ale nová pravidla byla tentokrát proti nám.“ Dle nových pravidel WKF (World Karate Federation) platí, že při remíze postupuje karatista, který šel v utkání jako první do vedení.

„Monika Bürgerová prohrála s Estonkou 0:2, ale zápas to byl hodně vyrovnaný. Klára Halodová prošla v prvním kole přes Makedonku, ale pak nestačila na Azarovovou z Běloruska. Aneta Růžičková pak hned v prvním kole narazila na silnou soupeřku z Turecka, pro kterou byla vyrovnaným soupeřem, ale bohužel v polovině zápasu inkasovala bod a nedokázala už na to odpovědět a prohrála 0:1,“ upřesnil dále Hýsek.

Třetí den turnaje se na tatami postavili závodníci do 21 let. Velkou nadějí na medaili byla Adriana Crhonková, která po třech výhrách prohrála ve 4. kole s Turkyní Tokcan Umay 1:3. V boji o bronz pak prohrála s Němkou a skončila pátá. „Adriana si vedla v eliminacích velmi zkušeně, ale bohužel v boji o finále a o bronz to nevyšlo.

Marek Řeřicha, Dominik Mikula a ani Tomáš Hermann pak nedokázali přejít přes první či druhé kolo a shodně vypadli relativně brzy. „Kluci na soupeře měli, ale bohužel jejich účast skončila předčasně. Věřili jsme, že se podívají mnohem dále. Potenciál na to mají. Šampionát byl pro nás všechny další motivací do dalších let a ukázal nám, že naše naděje mohou v dalších letech útočit vysoko.

Autoři | Foto archiv TJ Karate České Budějovice

Štítky karate, bronzová medaile, České Budějovice, Světová federace karate, Sofie, Turecko, Bělorusko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějčtí karatisté získali potřetí v řadě evropskou medaili a mají slušný výhled do budoucna  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.