Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Rád bych viděl i jiné zákroky, říká Michal Klesa po návštěvě českobudějovické nemocnice

Asi nikdo z nás nemá rád nemocnice, sportovců nevyjímaje. Hráč týmu SK Dynamo České Budějovice, Michal Klesa, však měl příležitost, která se nenaskytne jen tak někomu. V rámci spolupráce klubu a nemocnice měl možnost navštívit dvě operace na Ortopedickém oddělení. Co na tuto zkušenost říká? „Před všemi lékaři klobouk dolů,“ hodnotí práci lékařů.

V rámci partnerství mezi českobudějovickou nemocnicí a Dynamem jste právě nemocnici navštívil. Kde všude jste se byl podívat?
Byl jsem mile překvapen, protože jsem čekal, že budu sedět někde na ambulanci a sledovat běžnou práci doktorů. Pan primář mě vzal ale okamžitě na sál, kde jsem se převlékl do doktorského a velice zblízka jsem sledoval dvě operace.

Jaké?
Totální endoprotézu kyčelního kloubu plus plastiku předního křížového vazu. Tu jsem mimochodem absolvoval před skoro dvěma lety. Bylo pro mě strašně zajímavé vidět to také z druhé strany. Byl to neskutečný zážitek a mám obrovský respekt před prací doktorů. To, co předvádí, je neuvěřitelné. To, co předvedli s kyčlí, už asi nikdy neuvidím.

Navštívil jste ještě něco?
Potom nás doktor Held provedl po JIPce i po ambulancích. Ale operace pro mě byl největší zážitek.

Chtěl byste se někdy podívat i na jiné zákroky?
Představa toho, že bych viděl zblízka třeba operaci srdce nebo mozku, tak k tomu se asi nikdy nedostanu, ale možná by mě to zajímalo ještě více. Musí jít o top práci a výkon doktorů. Před všemi lékaři klobouk dolů.

Nedělalo se vám z krve a z toho, co jste viděl, špatně?
Mně se naštěstí špatně nedělalo. Sledoval jsem to v klidu, ale nevím, jak by to snesly jiné povahy. Byl jsem dva metry od toho. Jak jsem říkal, klidně bych navštívil další zákroky. Je to fakt zážitek.

Kolik času jste celkově na sále strávil?
Dohromady jsem na sálech strávil asi tři hodiny. Na kyčli jsem byl skoro dvě hodiny a další hodinku na plastice. Plus pak nějaký čas na JIPce, ale operace byly nejvíc.

Co se vám honilo hlavou, když jste sledoval plastiku, tedy zákrok, který jste prodělal také?
Když to dělali mně, tak jsem byl umrtven přes záda a operaci jsem v podstatě také sledoval. Na televizi jsem viděl to, co doktoři. Samozřejmě to ale nebylo takové jako teď při návštěvě. Takhle jsem viděl, jak si hrají s nástroji, jak je tam strkají a jak si připravují náhradní vaz ze štěpu.

Autoři | Foto skcb.cz

Štítky Michal Klesa, lékař, nemocnice, Nemocnice České Budějovice, SK Dynamo České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rád bych viděl i jiné zákroky, říká Michal Klesa po návštěvě českobudějovické nemocnice  |  Fotbal  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.