Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Velké finále E.ON Junior Cupu ovládl belgický Anderlecht, jihočeským týmům se nedařilo

Čtyřicet týmů, šest ze zahraničí. I další ročník Velkého finále E.ON Junior Cupu měl špičkové obsazení. Ve finále dokonce došlo na mezinárodní souboj – pražská Sparta vyzvala belgický RSC Anderlecht. Ale turnaj fotbalistů do deseti let nakonec ovládli hosté, penaltový rozstřel zvládl lépe Anderlecht a po výsledku 3:2 se v Roudném stal celkovým vítězem třídenního klání.

FC Schalke 04, Hertha Berlín, RSC Anderlecht Brusel, AS Monaco FC, ACS Kinder Sangeorgiu de Mureš, Luceafarul Kluž a ŠK Slovan Bratislava. Výčet zahraničních týmů, které od pátku do neděle bojovaly na energeticky úsporném E.ON Stadionu Malše Roudné v rámci Velkého finále E.ON Junior Cupu. Ve čtyřech skupinách po deseti týmech je doplnily české špičky a celky, které si vybojovaly účast během letošní kvalifikace. Mezi účastníky nechyběl ani výběr dívek z pražské Sparty.

Ve skupinové fázi se nedařilo týmům z jižních Čech. Nejlépe si vedli fotbalisté SKP České Budějovice, kteří s deseti body vybojovali sedmou příčku ve skupině C. Budějcké Dynamo bralo ve skupině A osmé místo, stejně tak Táborsko ve skupině D, Tatran Prachatice i Malše Roudné své skupiny uzavíraly na posledních pozicích. V nastavbové části to již však bylo lepší, Dynamo skončilo druhé ve skupině G, SKP čtvrté ve skupině H a Táborsko šesté ve skupině H. Jen výběry Prachatic a Roudného znovu patřily k nejhorším, proto si to v soubojích o umístění rozdali o nelichotivé poslední místo.

Tatran byl během utkání střelecky aktivnější a zaslouženě vyhrál 4:1. Malše Roudné tak na finálovém turnaji skončilo poslední. O 31. místo bojovalo Táborsko, na které čekal Frýdek Místek. Jihočeši ale nedokázali dotáhnout dvoubrankovou ztrátu a se soupeřem prohráli 1:2. Naopak SKP České Budějovice si z Roudného odváží pocit z posledního vyhraného duelu. Po vítězství 1:0 nad Karvinou skončili fotbalisté policejního klubu na 27. místě. Stejně uspělo i Dynamo, které v bitvě o 23. příčku přehrálo Zlín 2:1. 

Mezi osmičkou nejlepších Velkého finále E.ON Junior Cupu byl vzácný poměr čtyř českých celků a čtyř zahraničních týmů. Domácí barvy hájili fotbalisté z Ústí nad Labem, Olomouce, Slavie a Sparty, zástupce zahraničních klubů reprezentovaly výběry slovenské Bratislavy, rumunské Kluže, belgického Anderlechtu a německého Berlína. Česká fotbalová škola se ukázala jako zkušenější a hned tři tuzemské celky si zajistily postup do bojů o medaile. Ústí nad Labem přehrálo Slovan Bratislava 2:1, Sparta Praha vyzrála na Herthu Berlín poměrem 1:0, Sigma Olomouc porazila Slavii Praha 2:1 a RSC Anderlecht zvládl přestřelku s Kluží a vyhrál 4:3.

Stopku před finále obrdželi ústečtí a olomoučtí fotbalisté. Zatímco Moravané prohráli s pražskou Spartou až na penalty, belgický Anderlecht si se Severočechy pohrál jako kočka s myší a uštředřil jim debakl 1:9. V souboji o bronzové medaile je však nešetřila ani Olomouc a po výhře 6:1 skončila třetí právě Sigma. Finálový duel byl napínavý až do poslední sekundy. Sparťané sice po poločase prohrávali 0:1, ale skvělý obrat jim přinesl vedení 2:1 ještě v poslední minutě druhé půle. Poté ale několik sekund před koncem Anderlecht srovnal a o vítězi turnaje musely rozhodnout penalty. Pevnější nervy ukázali v rozstřelu Belgičané a pohár pro vítěze Velkého finále E.ON Junior Cupu tak putuje do Bruselu.

„Třináctý ročník za nás dopadl na jedničku. Finále nabídlo skutečné drama až do poslední sekundy. Vítězství jsem sice více přála Spartě, ale i kluci z Anderlechtu si za své výkony pohár za vítězství zasloužili. Pro lidi bylo super, že po tři dny byl pravým patronem Jan Koller, který se neustále s fanoušky fotil a rozdával podpisy,“ říká Lucie Streitová z marketingového oddělení energetické skupiny E.ON.

Konečné pořadí:

1. RSC Anderlecht Brusel (BEL)
2. AC Sparta Praha
3. SK Sigma Olomouc

23. SK Dynamo České Budějovice
27. SKP České Budějovice
32. FC MAS Táborsko
39. FK Tatran Prachatice
40. Malše Roudné

Foto Petr Zikmund

Štítky RSC Anderlecht, finále, E.ON, AC Sparta Praha, fotbalista, Roudný, SK Sigma Olomouc, SK Dynamo České Budějovice, Hertha BSC Berlin, Roudné

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Velké finále E.ON Junior Cupu ovládl belgický Anderlecht, jihočeským týmům se nedařilo  |  Fotbal  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.