Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

DEN S DYNAMEM: Parta funguje, škoda remízy. Klub může mířit vysoko

Budějcká Drbna strávila během fotbalového derby SK Dynamo České Budějovice - FC MAS Táborsko den s budějckým týmem. Kromě šatny mohla strávit s mužstvem i čas v autobuse a na střídačce. Největší jihočeský klub potvrdil, že v letošní sezoně má vysoké ambice a kabina drží partu.

Po příchodu hráčů a realizačního týmu na Střelecký ostrov začíná den v 10 hodin mítinkem k nejbližšímu soupeři. Na zhruba třicetiminutový blok navazuje oběd a pozvolné chystání na odjezd. Nutno dodat, že to je režim pro utkání hrané od 14:30 u nejbližšího možného soupeře.

Nástup do autobusu je pozvolný, hráče před odjezdem doprovází i generální manažer klubu Martin Vozábal. Hráči plní po jednom místa v celém autobuse, realizační tým usedá dopředu k řidiči. Trenéři bedlivě sledují mobily a výsledky právě hraných zápasů Pardubice – Varnsdorf a Třinec – Žižkov.

Kluci, Piroch dává v osmaosmdesátý na 3:2,“ říká asistent Lerch. „Pecka. To nám teda pomůže,“ komentuje ironicky hlavní trenér David Horejš, který moc dobře ví, že Pardubice díky tomu stahují v té době ještě vedoucí Dynamo na jediný bod. „A Třinec tu výhru uhrál,“ říká dále Lerch další pro Budějce nepříznivý výsledek.

Nic. Jede se dál, trenéři se soustředí na svůj zápas s Táborskem. Většina hráčů odpočívá. Skrz opěrátka je vidět více nohou než hlav. Pár kluků poslouchá hudbu, stoper Lukáš Havel si čte knihu, mlaďasové Rastislav Tomek – Petr Řehoř hrají spolu karty.

Po příjezdu do Tábora zbývá projet ulici Čsl. armády a jsme v Kvapilce, kde je stadion. V úzké křižovatce těchto dvou ulic ale stojí nelogicky Volvo XC90 a u něj provizorní dopravní značení. Nezbývá nic jiného než značku přemístit, aby mohl autobus pokračovat.

Trenér brankářů Petr Skála bere hlavní odpovědnost na sebe a s cedulí cuká i s pomocí dalších na chodník. Poté ještě ukazuje do okna majiteli Volva gesty myšlenku, jak se má parkovat. Cesta ke stadionu je volná, pokračujeme.

Mimochodem šlo o první derby na tomto stadionu, se kterým má Táborsko velké plány. V roce 2018 by mělo dojít k namontování tribuny naproti té hlavní. Celkem by pak v horizontu několika let stadion byl pro téměř 5 000 diváků.

V šatně již na hráče čeká připravené vybavení od kustoda Radomila Procházky a maséra Jakuba Vogla. Následuje poslední tajná taktická příprava a jde se na rozcvičku, převlečení a nástup na zápas. Střídačky a šatny jsou od sebe dost daleko, proto trenér Horejš přichází jako jeden z posledních v momentě, kdy už všichni náhradníci a zbytek realizačního týmu je na střídačce. Následuje pleskačka mezi trenérem a celou lavičkou a hvizd rozhodčího.

Dynamo je v prvních 20 minutách zápasů výrazně lepší a nepouští soupeře za půlící čáru. Z úst trenéra Horejše, který celou dobu stojí hned u hřiště, často hráči i tak slyší pokyny jako rychlost, pohyb, nabídka a koncentrace. Když někdo zkazí přihrávku nebo přechodovou fázi, obrací se nevěřícně Horejš ke střídačce a náhradníkům vysvětluje, jak to mělo být řešené.

Postupem času ale přebírá otěže zápasu Táborsko a začíná hrozit. V největší šanci neuspěl v závěru poločasu Hell a pro Dynamo to mělo být dostatečné varování. To už trenér Horejš u lajny supěl i výrazy, které nelze publikovat. Na hřišti ale hráči Dynama i v tomto momentě ukázali partu. Místo hádek přišlo povzbuzování a motivace.

Hosté po zapískání sudího museli být rádi, že tlak domácích přerušuje poločas. Po přesunu do šaten se za zavřenými dveřmi o klidnou chvilku v kabině Dynama rozhodně nejednalo. Trenér Horejš byl s přístupem svých svěřenců hrubě nespokojen a dal jim za to ceres takovým způsobem, že se i přes zavřené dveře otáčeli všichni přítomní v objektu šaten.

Po přestávce ale místo navázání na první dvacetiminutovku přišlo další útočné snažení Táborska, které postupně gradovalo. Když už si Dynamo nevědělo při přechodu rady a řešilo situaci nahrávkou na gólmana, nevěřil trenér Horejš svým očím. „Co to tam zase vymýšlíš,“ křičel tréňa často.

Postupem času a dost možná po situaci ze 78. minuty, kterou Dynamo ustálo díky tyči a následnému skvělému zákroku brankáře Jindřicha Staňka (v utkání jich měl několik a potvrdil, že je kvalitní náhradou za jinak stálicí Zdeňkem Křížkem) začal i Horejš cítit, že bod z utkání bude pro Dynamo dobrý.

Zvednout slábnoucí útočnou hrozbu přišel v závěru zápasu Jindřich Kadula, který byl pro svou obětavost a dravost jít i proti kopačce přesně typ hráče, co na hřišti hostům aktuálně chyběl. „Kady jdi na hrot a budeš jezdit,“ takové dostal mladý útočník pokyny od trenéra. A právě v samém závěru, kdy i střídačka Dynama už nikam nechvátala, vybojoval Kadula dva důležité míče.

Navíc po faulu domácích měli Českobudějovičtí minutu před koncem nastavení standardní situaci, na kterou ale bohužel nikdo naskočit nedokázal. Po hvizdu se hned od obou střídaček nesly odlišná hodnocení. Zatímco domácí trenér Roman Nádvorník bral remízu po průběhu jako zklamání, trenér Horejš objektivně prohlásil, že jediné pozitivum z utkání je to, že Dynamo prodloužilo s Táborskem sérii bez prohry v derby.

Nepovedený výkon byl na hráčích znát hned po utkání. Ze šatny často odcházeli zklamaní. Na druhou stranu je nutno celé Dynamo vyzdvihnout za týmového ducha, který byl z mužstva cítit. Derby je prostě specifické. Důležité je, že kabina funguje a s tím je velká pravděpodobnost, že další výhry přijdou.

České Budějovice se díky plusovému bodu udržely na čele soutěže. Nyní bude záležet na zbývajících kolech a zimní přestávce. Jihočeši dvakrát hrají se silnými týmy – Pardubice a Třinec, v posledním kole pak mají doma nevyzpytatelnou Vlašim.

Pokud Dynamo v těchto zápasech uspěje a v zimní přestávce udrží kádr pohromadě (na některé hráče se dá očekávat nabídka), může mířit vysoko. Šance hrát v nové sezoně HET ligu tady rozhodně je...

Štítky SK Dynamo České Budějovice, Fortuna národní liga, derby, FC MAS Táborsko, den s Dynamem, trenér, šatna, David Horejš, okres Tábor, Drbna.cz, FK Pardubice, Třinec, Martin Vozábal

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

DEN S DYNAMEM: Parta funguje, škoda remízy. Klub může mířit vysoko  |  Fotbal  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.