Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

„Jestli někdo nehrál naplno, teď už musí!“ říká Vulin

Po dvou čtyřgólových porážkách od mužstev z hlavního města si chtělo českobudějovické Dynamo před vlastními fanoušky napravit reputaci, když v závěru uplynulého víkendu hostilo Sigmu Olomouc. Šestý nejlepší celek minulé sezony první fotbalové Gambrinus ligy sice na Střeleckém ostrově prohrával, avšak střelecká potence Marka Heinze rozhodla již o třetí porážce Jihočechů v tomto soutěžním ročníku.

Základní fakta ze zápasu už Budějcká Drbna přinesla v neděli večer, proto se nyní zaměří na další momenty z utkání mezi Českými Budějovicemi a Olomoucí, které stojí za zmínku.

V zahajovací jedenáctce Dynama se objevily dvě nové tváře. Do prvního mistrovského zápasu nastoupil po zranění Brazilec Sandro, poprvé v této sezoně hrál také chorvatský obránce Lovre Vulin, který si v létě nenašel jiné angažmá, a tak v Budějovicích podepsal kontrakt na další půlrok.

Od úvodních minut se hráči museli potýkat s velkým horkem, které poznamenalo kvalitu prvního poločasu. Domácí defenziva fungovala spolehlivě, olomoučtí fotbalisté zase byli směrem dopředu takřka bezzubí. Vzruch na tribunách způsobily akorát individuální akce debutanta Sandra, který si od publika vysloužil za vyhrané souboje jeden na jednoho několik potlesků na otevřené scéně. Domácím příznivcům pak zatrnulo v 8. minutě, kdy Marek Heinz střelou z dvaceti metrů orazítkoval pravou tyč Kučerovy branky.

Další průběh první pětačtyřicetiminutovky nebyl příliš záživný, jelikož se veškeré dění odehrávalo více méně jen mezi vápny, hráčům chyběl pohyb i nápad na jakoukoliv kloudnou akci. Výjimkou byla olomoucká akce ve 26. minutě, když Heinz připravil dobrou příležitost na hranici malého vápna Schulmeisterovi, u míče však byl o chvilku dřív domácí zadák Nitrianský. Střelecké pokusy Klesy, Chirkina a Sandra přišly na řadu až v poslední čtvrt hodině poločasu, ani jeden projektil ale neměl potřebnou přesnost.

Do druhé půle nastoupili českobudějovičtí fotbalisté jako polití živou vodou. Míč drželi na rozdíl od předchozího poločasu více na svých kopačkách a snažili se skórovat. Za dvacet minut byla hostující svatyně ohrožena minimálně třikrát, hráči Sigmy se naopak dopředu až na jednu nebezpečnou střelu z dálky téměř nedostali. Snaha Dynama sklidila ovoce v 65. minutě, když se po přihrávce Vulina prosadil po překonání olomouckého obránce kanonýr Zdeněk Ondrášek.

Domácí hráči i fanoušci měli ruce nahoře, bohužel ne na dlouho. V rozmezí 74. a 83. minuty totiž předvedl svoje umění bývalý český reprezentant a bronzový medailista z fotbalového evropského šampionátu v roce 2004 Marek Heinz. Čtyřiatřicetiletý středopolař nejprve vypálil z velké dálky přesně k levé tyči a srovnal stav zápasu, za pět minut tváří v tvář Kučerovi sice neuspěl, avšak za několik okamžiků rodáka z Hané uvolnil střídající Petr, Heinz se obtočil kolem domácího hráče a poslal balon opět do levé části branky Dynama – 1:2. „Při prvním gólu jsem dostal poměrně dost prostoru. Měl jsem to na levačku, tak jsem zkusil vystřelit a spadlo to tam. Při druhé brance mi to Kuba (Petr - pozn. red.) připravil patou. Myslím, že gólman ani nevěděl, kam střela šla,“ popsal obě gólové akce střelec Marek Heinz.

Nálada na stadionu se najednou změnila, protože domácí se museli tlačit dopředu, aby vybojovali alespoň bod. Nejlepší šance ke skórování se naskytla až ve druhé minutě nastavení Stráskému, který dostal před otevřenou branku přihrávku od kapitána Lengyela, ale českobudějovický forvard příležitost vyrovnat promarnil a vystřelil tak slabě, že se olomoucký strážce třech tyčí Drobisz stihl vrátit. „Nevím, co k tomu mám říct. V devadesáté minutě nedat gól do prázdné branky, to prostě neexistuje, to prostě nejde. Chtěl jsem týmu pomoci, místo toho jsem mu uškodil. Mohli jsme mít aspoň bod. Nemám k tomu slov. Dneska jsem se o naši prohru přičinil i já,“ řekl se svěšenou hlavou těsně po skončení zápasu Tomáš Stráský.

„V prvním poločase jsme měli více ze hry, drželi míč na svých kopačkách, ale domácí dali po přestávce z jediného protiútoku gól. Naštěstí se nám podařilo stav zápasu obrátit. Myslím, že s výsledkem můžeme být spokojeni, ale rozhodně ne s tím, že jsme se uspokojili a nechali si dát první branku. Počasí bylo náročné pro obě mužstva, ale na to se nemůžeme vymlouvat. Měli jsme spoustu šancí, které musíme daleko lépe dohrávat. Neřekl bych, že mi utkání nějak zvlášť sedlo, mohlo to být ještě lepší. Za góly můžu být samozřejmě rád, ale herně máme ještě co dohánět,“ zhodnotil realisticky vítězství svého celku nejlepší hráč zápasu Marek Heinz.

To, že aktuální situace Dynama není nejrůžovější, přiznal i chorvatský navrátilec Lovre Vulin. Při rozhovoru s novináři byl velmi upřímný. „Třetí zápas, nula bodů. Všichni umíme počítat. To je malá tragédie. Musíme se ale dívat dopředu. Nemáme se za co stydět, to je prostě liga, to je fotbal. Za pár dnů už nás čeká Bohemka,“ řekl Vulin a jedním dechem pokračoval: „Měl jsem působit v zahraničí, kde jsem trénoval, ale v úvodu duelu na mě bylo znát, že mi chyběly zápasy. Potkal jsem se na hřišti s několika novými hráči, takže se musíme velmi rychle seznámit. Chyby, které jsme dělali v minulé sezoně, se teď opakovaly. Takhle to dál nejde. Musíme říct stop a začít dělat všechno jinak. Sice máme v dalších kolech těžký los, ale nemáme se čeho bát. Jestli někdo nehrál naplno, tak teď už musí!“

Hodnocení mužů z lavičky

Trenér Dynama České Budějovice Jiří Kotrba: „Dnes jsme riskovali, jelikož jsme postavili hráče, kteří se vrátili nebo byli zranění. Nechci říct, že kvůli tomu jsme prohráli, to určitě ne, nicméně plynulost hry z minulých dvou utkání tentokrát nebyla na naší ani soupeřově straně. V prvním poločase jsme chtěli hrát na tři útočníky, ale byli daleko od sebe. Zápas se pro nás vyvíjel příznivě, ujali jsme se vedení, ale ze dvou podobných situací jsme dostali dvě branky. V poslední minutě jsme pak měli vyloženou šanci, kterou když nedáme, nemůžeme vyhrát. Prohráli jsme třetí zápas v řadě, to je pro mě samozřejmě nepříjemné. Nemůžeme se vymlouvat, že jsme měli Spartu a Olomouc, tedy týmy, které patří ke špičce ligy. Doma se prostě musí body dělat!“

Trenér Sigmy Olomouc Zdeněk Psotka: „Dlouho to vypadalo jako naše typické utkání v Budějovicích, kdy máme v úvodu optickou převahu, lepší držení míče a snažíme se vytvářet šance. V první půli tam ale kromě střely Heinze do tyče nebylo z naší strany nic, jelikož domácí dobře bránili. Druhý poločas jsme začali nervózně, Českobudějovičtí změnili rozestavení, začali hrát na dva útočníky a svým důrazem se prosadili. Zápas jsme otočili jen díky střelecké potenci Marka Heinze.“

Hodnocení očima Drbny

Nejlepší hráči zápasu

Roman Lengyel
Ač se Zdeněk Ondrášek jako jediný z hráčů Dynama zapsal do střelecké listiny, Budějcká Drbna se tentokrát rozhodla ocenit jako nejlepšího domácího hráče zápasu Romana Lengyela. Stoper, jenž měl při duelu s Olomoucí na paži kapitánskou pásku (David Horejš pouze seděl na lavičce jako náhradník – pozn. red.), podal v defenzivě spolehlivý výkon a na hřišti byl jako správný kapitán hodně slyšet.

Marek Heinz
Určit nejlepšího hráče Olomouce nebylo pro Budějckou Drbnu složité. Nejzářivější hvězdou nejen svého týmu, ale také celého zápasu, byl zkušený záložník z Hané Marek Heinz, který se pod konečný výsledek podepsal oběma brankami hostů.

Hodnocení hráčů

SK Dynamo České Budějovice
Základní sestava: Kučera 3, Nitrianský 3, Novák 3, Lengyel 2, Otepka 3, Klesa 3, Chirkin 4, Ondrášek 2, Rýdel 2, Vulin 3, Sandro 3 (průměr 2,82). Střídající hráč: Stráský 3

Hráči jsou hodnoceni jako ve škole podle stupnice 1 až 5. Oznámkováni byli jen ti, kteří odehráli více než 20 minut.

Štítky SK Dynamo České Budějovice, Marek Heinz, Lovre Vulin, SK Sigma Olomouc, fotbal, 1. česká fotbalová liga, Roman Lengyel, Střelecký ostrov, Drbna.cz, Zdeněk Ondrášek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

„Jestli někdo nehrál naplno, teď už musí!“ říká Vulin  |  Fotbal  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.