Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Motoráci udělali vítězným startem semifinálové série další důležitý krok

Program vyřazovacích bojů WSM ligy vrcholí semifinálovou sérií mezi ČEZ Motorem a Slavií Praha. Cestu za úspěchem českobudějovickým hokejistům jejich soupeři z hlavního města příliš neztížili. Sešívaní tahali od začátku za kratší konec provazu a po zásluze prohráli. Po téměř dvou stovkách minut bez inkasovaného gólu však dokázali překonat jinak výborného brankáře Jihočechů Petra Kváču.

Od úvodních minut domácí ukazovali, že to myslí s postupem do baráže vážně. Slávisté se objevovali před jejich brankou spíše sporadicky a hrálo se především v útočném pásmu Motoru. První velkou šanci měl v 10. minutě Vráblík, jehož střelu Frodl se štěstím vytěsnil lapačkou.

Výbuch nadšení zažila Budvar aréna ve 12. minutě. Navrátilec po zranění Michal Chovan získal u pravého mantinelu ztracený kotouč, rozjel se mezi kruhy a přesným zakončením poslal Motor do vedení. Zanedlouho dostali Jihočeši výhodu dvojnásobné přesilovky, Rob ale před poloprázdnou svatyní Pražanů pálil mimo, a tak minutu a půl dlouhá početní výhoda zůstala nevyužita.

Přesilovku pět na tři hráli před odchodem do kabin také sešívaní, jenže motoráci pozorně bránili a nepustili hostující celek do žádné větší šance. Nejvíc práce tak měl s jistotou chytající Kváča ve 13. minutě, kdy se vytáhl proti gólovým možnostem Beránka a Šafránka.

Převaha budějckého mančaftu se naplno projevila ve druhé třetině. Jen co ve 28. minutě vypršel trest hostujícího hráče, Mucha poslal mezi dvěma slávistickými beky dopředu rychlonohého Roka Pajiče a ten odrazem o beton překonal bezmocného Frodla – 2:0.

S přehledem hrající domácí hokejisté navýšili své vedení ve 32. minutě. Po vyhraném buly poslal kapitán Novák puk vlevo na Fillmana, kanadský obránce ve službách Motoru vypálil a exslávista Miloslav Čermák, stojící zády k brance Pražanů, vydařenou tečí skóroval.

Ve velmi nadějné šanci se za dvě minuty objevil Vlček, když ho našel úplně volného před Frodlem Dostálek. Posila z Písku se ale při pokusu o blafák dostala moc blízko k brankovišti a přes gólmana sešívaných mladý útočník přepadl.

O vzruch na opačném konci kluziště se v poslední minutě prostřední části hry postaral Kadlec, zakončení mu ale při samostatném úniku na poslední chvíli jeden z domácích překazil. České Budějovice tak vedly po čtyřiceti minutách hry zaslouženě 3:0.

Budějčáci měli navrch ještě v úvodu třetí třetiny, kdy se mohli mezi střelce zapsat Vak, Dostálek nebo i Šulek. Postupně začali přebírat otěže hosté. V 50. minutě se v oslabení prokličkoval před Kváču obránce Slavie Knot, skvělý Kváča ale udržel čisté konto.

193 minut a 48 sekund. Tak dlouho Petr Kváča, devatenáctiletý brankář ČEZ Motoru České Budějovice, v letošním ročníku play-off neinkasoval. Jeho neprůstřelnost trvající od poslední branky obdržené při druhém utkání s Přerovem dokázal prolomit v 53. minutě Martin Šagát, když během přesilovky tečoval střelu Jana Nováka. Domácí sice reklamovali, že hokejka autora gólu byla příliš vysoko, rozhodčí ale snížení slávistů uznali.

Několikasekundová hra bez brankáře Slavii štěstí nepřinesla. Nejzajímavějším okamžikem závěru nakonec byla bitka skupinky domácích hráčů Suchánka, Vaka a Hřebejka s Bačou a Knotem. Zatímco zahajovací semifinálový duel na počet trestů ovládli sešívaní 13:9, to nejdůležitější – skóre zápasu – vyznělo ve prospěch Motoru. Budějčáci zvítězili 3:1 a mají první bod.

Antonín Stavjaňa (ČEZ Motor České Budějovice): „Jsme rádi za první bod, odstartovali jsme lépe než minulou sérii s Přerovem. Na dnešní vítězství chceme zítra navázat.“

Jan Srdínko (HC Slavia Praha): „Zápas se nám nevyvedl. Měli jsme hodně zbytečných vyloučení, což rozhodlo. Dva góly jsme dostali v oslabení a jeden ve vlastní přesilovce. Toho je třeba se vyvarovat. Do dalšího zápasu musíme jít s větším tahem do brány a agresivnější hrou, samozřejmě v rámci pravidel.“

Druhé utkání semifinálové série mezi budějckým Motorem a pražskou Slavií se v Budvar aréně odehraje během zítřejšího podvečera. Úvodní buly bude vhozeno v 17:30.

ČEZ Motor České Budějovice - HC Slavia Praha 3:1 (1:0, 2:0, 0:1)

Branky a nahrávky: 12. Chovan (Fillman, F. Novák), 28. Pajič (Mucha, Pavlin), 32. Čermák (Fillman, F. Novák) – 53. Šagát (Holý, J. Novák). Rozhodčí: Hejduk, Obadal – Zídek, Rampír. Vyloučení: 9:13. Využití: 1:1. V oslabení: 1:0. Diváci: 6421 (vyprodáno). Stav série: 1:0.

ČEZ Motor České Budějovice: Kváča (Gába) – Fillman, F. Novák, Pavlin, Pýcha, Vráblík, Mucha, Suchánek – Dostálek, Rob, Čermák – Chovan, Vlček, Heřman – Šulek, Škoda, Babka – Hřebejk, Vak, Pajič. Trenér Antonín Stavjaňa.

HC Slavia Praha: Frodl (Polívka) – Pohl, J. Novák, Kolařík, Knot, Holý, Růžička, Bača – Pletka, Šafránek, Beránek – Kadlec, Šagát, Rys – Tejral, Kubica, Šmerha – Jankovský, Krliš, Půhoný. Trenér Milan Razým.

Štítky HC Slavia Praha, Petr Kváča, Madeta Motor České Budějovice, Jan Novák, ČEZ, SK Dynamo České Budějovice, Michal Chovan, Rok Pajič, Martin Šagát, Miloslav Čermák

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Motoráci udělali vítězným startem semifinálové série další důležitý krok  |  Hokej  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.