Počasí dnes18 °C, zítra21 °C
Sobota 18. května 2024  |  Svátek má Nataša
Bez reklam

Černé duše v mládežnickém hokeji prověří policie

Nejasnosti kolem budějckého hokeje nekončí. Kvůli možné manipulaci s členskými přihláškami a plnými mocemi v HC České Budějovice podali dnes ráno radní Tomáš Bouzek společně se zastupitelem a členem správní rady občanského sdružení Stanislavem Ratajem trestní oznámení.

„Prostřednictvím státního zastupitelství, kde bylo trestní oznámení podáno, navrhujeme policii, aby prověřila jednotlivé členy občanského sdružení HC České Budějovice, respektive to, jakým způsobem, za jakých okolností a zda vůbec v dubnu a květnu roku 2010 podepsali členské přihlášky,“ prohlásil ve čtvrtek dopoledne advokát a budějcký radní v jedné osobě Tomáš Bouzek.

Klíčový okamžik nastal na jaře roku 2010, kdy bylo do občanského sdružení přijato během krátké doby kolem 200 nových členů. Květnové valné hromady, na které byla zvolena nová správní rada a revizní komise, se osobně zúčastnilo 61 členů, dalších 174 takzvaných černých duší však bylo zastoupeno pouze díky plné moci.

Bývalý hokejista a dlouholetý činovník Karel Pražák tehdy u civilního soudu napadl platnost rozhodnutí orgánů občanského sdružení, v té době se však nikdo pravostí členských přihlášek a plných mocí nezabýval. „Nikoho nenapadlo, že zrovna tam by mohl být problém,“ dodal Bouzek, podle něhož se bude policie mimo jiné zabývat otázkou placení členských příspěvků.

„Podle mých informací byla řada z nich placena hromadně v jeden den, což naznačuje jistou organizovanost. Navíc mi nepřijde jako náhoda, že se ve dvou měsících přihlásí dvě stě nových členů a pak se všichni valné hromady zúčastní jenom na základě plné moci,“ konstatoval radní Tomáš Bouzek.

Do tajů občanského sdružení začal pronikat až v letošním roce zastupitel města a soukromý podnikatel Stanislav Rataj, který byl 17. června (tedy v době, kdy byl hokej v Budějcích kvůli odchodu extraligy tématem číslo jedna) zvolen do správní rady.

„Tehdy mě zvolilo 89 lidí, přitom na místě bylo kolem pětadvaceti členů občanského sdružení. To byl signál, že něco není v pořádku. Nakonec jsem se dozvěděl, že z celkového počtu bylo 77 plných mocí,“ řekl dnes Budějcké Drbně Stanislav Rataj, pro něhož byl tento moment prvním impulsem neutěšenou situaci v HC České Budějovice začít řešit.

Přestože členská základna občanského sdružení čítá na 286 členů, Rataj nelenil a kolem dvě stě padesáti lidí obeslal dopisem s výzvou k úhradě dlužné částky za nezaplacené členské příspěvky. Na základě toho se mu někteří ozvali, že v HC nikdy nebyli a ani nemají s hokejem nic společného.

„Obratem jsem jim zaslal přihlášky, kde viděli své jméno, rodné číslo a podpis. Na to konto mi volali nebo psali maily, že jejich podpis je zfalšovaný a zároveň se ptali, kde jsme vzali jejich osobní údaje. Nakonec dostali k nahlédnutí i plné moci,“ uvedl Stanislav Rataj.

Již dva členové občanského sdružení Ratajovi navíc poslali písemné vyjádření, že chtějí celou událost předat policii. „Jedna paní dokonce už tři roky bydlí v Anglii, přitom měla vyplněnou přihlášku i podepsanou plnou moc.“

Plné moci s úředně ověřenými podpisy pochází z úřadů v Římově, Velešíně a Starých Hodějovicích. „Mám u sebe šest plných mocí, ale k dispozici jsou i ty další,“ dodal Stanislav Rataj, jenž se minulý týden pokusil svolat mimořádnou valnou hromadu, jenže nebyl úspěšný - zbylí tři členové správní rady jej přehlasovali.

Řádná valná hromada občanského sdružení se tak s největší pravděpodobností uskuteční až po skončení této hokejové sezony. Nominace Petra Sailera do správní rady tím pádem zatím zůstává u ledu.

„Město by se mělo v tuto chvíli zajímat, jestli ten, kdo v minulých letech nakládal s finančními prostředky občanského sdružení, k tomu byl oprávněn a měl mandát. Námi provedená kontrola účetnictví před dvěma lety byla v pořádku. Veřejné peníze ale nejsou jediné, se kterými se tam pracuje. Především jde o morální újmu,“ řekla předsedkyně finančního výboru zastupitelstva města Petra Šebestíková.

Na orgánech trestního řízení nyní bude, aby prověřily objektivitu těchto závažných tvrzení. Občanskému sdružení HC České Budějovice totiž poskytují dotace z veřejných prostředků v řádech milionů jak město České Budějovice, tak i Jihočeský kraj.

Trestní oznámení se týká prověření podezření ze spáchání trestného činu poškození cizích práv, případně zneužití pravomoci úřední osoby, v souvislosti s ověřováním podpisů, a neoprávněného nakládání s osobními údaji.

ČTĚTE TAKÉ: Nad počínáním občanského sdružení se vznáší otazníky

Štítky hokej, HC České Budějovice, trestní oznámení, Stanislav Rataj, Tomáš Bouzek, členské přihlášky, plné moci, občanské sdružení, plná moc, Madeta Motor České Budějovice, Státní zastupitelství ČR, Karel Pražák, České Budějovice, Petr Sailer, Anglie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Černé duše v mládežnickém hokeji prověří policie  |  Hokej  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.