Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Mountfield využil přesilovky, vítězství slavila Plzeň

Premiérové vystoupení v European Trophy si odbyli budějovičtí hokejisté minulý pátek, když na svém ledě hostili mužstvo Plzně. Vstup do premiérového ročníku turnaje, ve kterém si zahrají kromě českých týmů také Slováci, Němci, Rakušané, Švédové a Finové, se však Mountfieldu nevyvedl zcela podle představ. S extraligovým rivalem ze západu Čech prohrál v prodloužení, přestože utkání dokázal otočit a ještě dvanáct minut před koncem vedl 2:1.

O tomto střetnutí vás Budějcká Drbna informovala zatím jen velmi stručně těsně po skončení zápasu, když nabídla ke zhlédnutí i aktuální fotografie. Dnes se tedy ještě jednou vrátíme k několika zásadním momentům, které v Budvar aréně viděla poměrně početná divácká návštěva.

První třetina duelu mezi Mountfieldem a Plzní bohužel nenabídla ani jednu gólovou akci, přestože oba týmy hrály jen minimum času v plném počtu. Pět vyloučení na obou stranách dalo mužstvům možnost vyzkoušet si v právě probíhajícím přípravném období na novou sezonu hru v přesilovce, oslabení i čtyři na čtyři. Hosté navíc dostali možnost trestného střílení, když v oslabení vysunul plzeňský Straka exbudějovického rváče Dudu do samostatného úniku a ten byl nedovoleně zastaven domácím kapitánem Ptáčkem. Sám postižený se vzápětí postavil k nájezdu na Kováře, branku ale netrefil.

Do druhé dvacetiminutovky vstoupili soupeři mnohem aktivněji a na obou stranách bylo k vidění několik pohledných akcí. Šance Martynka, Langhammera a ani příležitosti Vlasáka s Mrňou na druhé straně však gólem neskončily. Poprvé se síťka rozvlnila v čase 36:19 po tvrdé střele od modré čáry nové akvizice v dresu Plzně, Kanaďana Geoffa Kinrada. Celé akci předcházela sporná situace před brankou hostů, když si obránce Hanzlík nevybíravě počínal v přetlačované s Kuchejdou, jehož poslal k ledu a souboj dohrál ještě krosčekem zezadu na krk budějovického forvarda. Na vedení Plzně to však nic nezměnilo… Domácí hokejisté si ale nenechali nic líbit. Končila 38. minuta, hráči Mountfieldu hráli v početní výhodě, Ptáček poslal bombu na Svobodovu branku, kotouč změnil směr ve skrumáži před hostující svatyní po teči Pavla Kašpaříka a domácí skóre zápasu vyrovnali.

Za stavu 1:1 začala třetí třetina zápasu, která opět nabídla kvalitní podívanou. První vzruch nastal ve 43. minutě poté, co se ze strkanice více hráčů osamostatnili dva rozzuření kohouti Michael Kolarz a Nicholas Johnson. Jejich bitka skončila nejen přetažením dresů a vest přes hlavu, ale také shodnými tresty pět minut plus do konce utkání. Po několika dobrých příležitostech obou celků ukazovala kostka nad hrací plochou čas 47:29, Mountfield měl výhodu přesilovky, Langhammer vyhrál buly ve středním pásmu, přihrál René Vydarenému, ten vypálil od modré, Svoboda jeho střelu sice vyrazil, ale pouze před sebe a českobudějovickému obránci tak nabídl možnost dorážky, kterou bratislavský rodák zužitkoval – 2:1.

Radost domácích bohužel netrvala dlouho, protože za šest minut Plzeň vyrovnala. Autor první branky Geoff Kinrade se zmocnil puku, v obranném pásmu Mountfieldu pronikl přes Vydareného, Pšurného i Ptáčka a zavěsil pod horní tyčku Kovářovy branky. Jelikož do konce základní hrací doby už zůstalo skóre nezměněno, na řadu přišlo prodloužení. Na konci třetí minuty ale bylo o osudu utkání rozhodnuto, když Tomáš Vlasák zpracoval přihrávku od Kaberleho, dostal se před Kováře a střelou k tyči zajistil svému týmu druhý bod.

První hvězdou utkání byl po zásluze vyhlášen plzeňský bek Geoff Kinrade, druhou hvězdou se stal domácí brankář Jakub Kovář a třetí jeho západočeský gólmanský rival Adam Svoboda.

Ohlasy aktérů

„Při prvním ostrém zápase sezony nebyl k vidění špatný hokej. Chvilkami se hrálo nahoru dolů, ale my jsme byli o gól šťastnější. Myslím, že můžeme být spokojeni, snad nám to takhle půjde dál,“ řekl po zápase střelec rozhodujícího gólu Tomáš Vlasák. Zároveň přidal svůj názor na European Trophy: „Je to dobrý nápad, jelikož se v tomto turnaji setkají týmy z několika zemí. Když se herní styly jednotlivých mužstev a národů prolnou, my si můžeme vzít něco od nich a oni zase od nás.“

Podobný názor na kvalitu utkání jako trojnásobný mistr světa Tomáš Vlasák měl po skončení duelu mezi Mountfieldem a Plzní také autor druhé branky domácích René Vydarený. „Na to, že je vlastně začátek srpna, měl zápas dobrou úroveň. Plzeň disponuje vynikajícím mužstvem plným slavných jmen. Na utkání jsme se připravovali, jelikož jsme hostům museli stačit fyzicky. Byl to určitě nejkvalitnější zápas této sezony,“ myslí si Vydarený. Zároveň ho mrzí druhá obdržená branka: „Udělali jsme chybu. Mysleli jsme se, že to Kinrade nahraje, ale puk zavezl do středu a dal gól. To byl rozhodující moment zápasu. V prodloužení možná Plzeň skórovala z ofsajdu, teď už ale nemá cenu to řešit.“

Už ve čtvrtek čeká českobudějovický Mountfield ve Finsku druhý zápas European Trophy. Jejich soupeřem bude Kalpa Kuopio. „Tam to bude hodně těžké. Finy jsem viděl hrát pohromadě naposledy v nároďáku, a podle toho, co jsem četl rozhovory po zápase Kuopia se Slovanem Bratislava, jsou velmi silní. Určitě budou hodně napadat a bruslit,“ řekl René Vydarený.

Štítky FC Viktoria Plzeň, Mountfield Hradec Králové, European Trophy, Česko, Jakub Kovář, Tomáš Vlasák, Adam Svoboda, René Vydarený, Geoff Kinrade, Budvar aréna

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Mountfield využil přesilovky, vítězství slavila Plzeň  |  Hokej  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.