Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Muži i ženy Štírů natáhli o víkendu svou vítěznou sérii

Další podařený víkend má za sebou největší jihočeský florbalový klub FBC Štíři České Budějovice. Mužský A-tým zdolal na vlastní palubovce svého loňského přemožitele z play-off, Králův Dvůr, 9:7. Ženy si v Rokytnici v Orlických horách poradily s Dobruškou 2:1 a stejným výsledkem porazily druhý den také Jaroměř.

Zápas s Královým Dvorem byl od úvodních minut ve vysokém tempu a hra se přelévala ze strany na stranu. V obou týmech však kralovali gólmani. Diváci se tak dočkali branky až v čase 17:35. Hrdý z rohu přihrál na Lukáše Malého, který střelou na bližší tyč otevřel skóre utkání. Na 2:0 zvyšovala agilní třetí lajna. Pavel Formánek vyslal ve 20. minutě tvrdou ránu od pravého mantinelu a ta se zatřepotala ve středočeské síti. To však nebylo v první třetině vše. O osm sekund později se podruhé prezentoval krásnou střelou Lukáš Malý a bylo to již 3:0.

Tak, jak hráči Štírů ukončili první část, tak začali i tu druhou. Nejprve v obrovské šanci selhal Hrdý a poté dostali domácí výhodu přesilové hry. Tu zužitkovali pár sekund před jejím vypršením. David Farka se opřel do střely a tvrdou ránou pod horní tyč zvýšil už na 4:0. Pověstného „bůra“ zkompletovali Jihočeši ve 26. minutě. Krásnou akci Měřičky s Václavem Hejplíkem zakončil druhý jmenovaný dorážkou ze vzduchu do odkryté klece. V tu chvíli českobudějovičtí hráči ve  Sportovní hale dominovali. Ale poté přišlo jejich polevení a Králův Dvůr toho dokázal využít. První přesilovou hru hosté ještě nevyužili, ale v té druhé už se z branky radovali. Prvním hráčem, který prostřelil domácího Koše, byl Karel Horký. Ve 38. minutě přišla druhá branka hostů. Radek Križko sebral balonek na své vlastní polovině, prošel kolem mantinelu přes celé hřiště, naběhl si na střed a střelou do protipohybu překonal Koše.

Třetí dvacetiminutovku začali domácí borci nejhůře, jak mohli. Už po patnácti sekundách snížil na rozdíl dvou branek Karel Horký. Štírům se ale podařilo opět odskočit. Malý našel Jindřicha Hrdého před prázdnou brankou a ten neměl problém dopravit míček do královodvorské svatyně. O minutu později ale Středočeši opět snížili. Froňkovo vyloučení využil Nathan Kračunov. Sám Lukáš Froněk ale své vyloučení o další minutu později odčinil. Právě on dopravil skákající míček za záda Pohlova záda. Hosté se ale opět dokázali vrátit do hry. Koše prostřelil střelou téměř z poloviny hřiště Martin Halberštát. Ve 49. minutě byli domácí fanoušci svědky hattricku. Lukáš Malý si potáhl balonek na střed hřiště a střelou z otočky vstřelil osmou branku svého mužstva. To by ale nebyl Králův Dvůr, kdyby se mu nepodařilo ještě zápas zdramatizovat. Během devadesáti sekund se Středočeši dotáhli na rozdíl pouze jedné branky. Nejprve se prosadil Patrik Svoboda a po něm Michal Kubert. Poslední slovo však měli domácí. Kudláček rozehrál z vlastní poloviny, před brankou soupeře zpracoval přihrávku Jindřich Hrdý a s přehledem prostřelil Pohla. Hosté to poté zkoušeli se šesti hráči v poli, ale domácí obětavými zákroky výsledek ubránili. Štíři tak porazili Králův Dvůr 9:7 a vyhráli už svůj třetí zápas v řadě. Naopak vítězná série hostů se zastavila na čísle pět.

„V první třetině jsme předvedli nejlepší výkon v sezoně a dostali se do pohodlného vedení. To jsme ve druhé třetině ještě navýšili až na 5:0, ale pak přišlo z naší strany uspokojení a kvalitní soupeř se pomalu začal vracet do zápasu. Naštěstí jsme vedení udrželi a vybojovali cenné vítězství. Hodně nám pomohli fanoušci,“ shrnul zápas trenér Jiří Kratochvíl.

Jihočeši se díky tomuto vítězství a zaváhání Plzně posunuli do elitní čtyřky soutěže. Další zápas je čeká již tuto sobotu 16. ledna. Od 19 hodin je čeká zápas na půdě Jaroměře.

FBC Štíři České Budějovice - T.B.C. Králův Dvůr 9:7 (3:0, 2:2, 4:5)

Branky a nahrávky: 18. Malý (Hrdý), 20. Formánek (Novotný), 20. Malý, 25. Farka (Malý), 26. Hejplík (Měřička), 44. Hrdý (Malý), 46. Froněk (Farka), 49. Malý (Kudláček), 57. Hrdý (Kudláček) – 36. Horký (Kubert), 38. Križko (Kračunov), 41. Horký (Križko), 45. Kračunov (Kubert), 47. Halberštát (Pokorný), 54. Svoboda (Križko), 55. Kubert (Križko). Střely: 34:33. Vyloučení: 4:1. Využití: 1:3. Diváci: 155. Rozhodčí: Baloun, Šuvada.

FBC Štíři České Budějovice: Koš (Kunst) - Kudláček, Slepička, Farka, Havelka, Tomšíček, Valdauf - Staněk, Malý, Hrdý - Froněk, Měřička, Hejplík - Skok, Formánek, Novotný - Žáček, Zavacký.

T.B.C. Králův Dvůr: Pohl (Fibiger, Sunkovský) - Kračunov, Pokorný, Votava, Kubert, Duchek, Halberštát, Dvořák, Križko, Horký, Kovářík, Uhřík, Pokorný, Svoboda, Štěpnička, Petrmichl.

Ženský tým odjížděl ke svému utkání do daleké Rokytnice v Orlických horách, kde se utkal s celkem Dobrušky. Hlavně díky skvělé gólmance Bartoníčkové si Jihočešky odvezly všechny tři body za vítězství 2:1

Úvod utkání se nesl v dobývání štírské branky. Pěknou tečí se prezentovala Magdalena Bašová, míček ale prolétl těsně kolem levé tyče. Hostující tým byl v hluboké defenzivě a spoléhal na rychlé protiútoky. Ty však likvidovala dobře chytající Přibylová. Ani na jedné straně tak branka nepadla a do šaten se šlo za nerozhodného stavu 0:0.

Bojovný florbal pokračoval i ve druhé části. Ve 24. minutě se Jihočešky dostaly k několika dorážkám, ale Přibylová vše pochytala. Pak vyslala pěknou střelu opět Magdalena Bašová, ale její střela prolétla těsně kolem pravé šibenice. Dobruška se také dostala několikrát do přečíslení dvou na jednu, ale Bartoníčková vždy situaci zachránila. A tak se ve 33. minutě dostaly štírky do vedení. Klára Minářová našla před brankou svou mladší sestru Kristýnu Minářovou, která z první nedala Přibylové šanci. Dobruška se pokoušela vyrovnat ještě ve druhé třetině, ale Bartoníčková byla všude.

Ve třetí dvacetiminutovce předvedla Bartoníčková zákrok utkání. Na Remešovou čekala už prázdná branka, ale hostující žena s maskou neskutečným skokem zabránila vyrovnání. Ve 44. minutě odskočily českobudějovické florbalistky na rozdíl dvou branek. Lada Janošťáková střelou ze středu hřiště pokořila Přibylovou. O čtrnáct sekund později ale domácí protrhly svou střeleckou nemohoucnost. Diana Peterová se stala první a poslední hráčkou, která prostřelila Bartoníčkovou. Ačkoliv šanci na vyrovnání měla Růžičková, která však trefila pouze konstrukci branky. Štírky tak porazily Dobrušku 2:1.

„Zápas jsme vyhráli bojovností a vůlí. Soupeř na nás byl dobře připravený, ale výborně nám zachytala gólmanka Bartoníčková,“ zhodnotil stručně trenér Luboš Hanšpach.

FBC Dobruška - FBC Štíři České Budějovice 1:2 (0:0, 0:1, 1:1)

Branky a nahrávky: 44. Peterová (Růžičková) - 33. Minářová Kr. (Minářová Kl.), 44. Janošťáková (Jedličková). Střely: 38:19. Vyloučení: 0:0. Diváci: 20. Rozhodčí: Čížek, Jireček.

FBC Dobruška: Přibylová - Březovská, Suchánková, Remešová, Bašová M., Bašová V., Marková, Zeisková, Peterová, Růžičková, Poláčková, Doležalová, Vávrová, Imlaufová.

FBC Štíři České Budějovice: Bartoníčková - Jedličková, Minářová Kl., Strumínská, Janošťáková, Zahradníková, Minářová Kr., Linhartová, Šraierová, Kašparová, Tichá.

K druhému utkání přejížděly budějcké florbalistky do Jaroměře, kde uhrály naprosto stejný výsledek jako v prvním utkání. Jaroměř porazily 2:1.

Utkání začaly štírky na výbornou, když se dostaly do vedení už ve čtvrté minutě. Po trase Šraierová, Kristýna Minářová a Klára Minářová se míček dostal až ke Karolíně Kašparové, která zametla míček za záda Bochenské. Poté mohla zvýšit Kristýna Minářová, ale netrefila odkrytou branku. Do šancí se postupně začaly dostávat také domácí hráčky, ale Bartoníčková podávala opět skvělý výkon. Když Jaroměř nevyužila na konci třetiny přesilovou hru, byl stav po dvaceti minutách 0:1.

Druhá část začala dalším tlakem domácích, který vyústil v přesilovou hru. V ní se dostala ke krásné střele Bálintová, ale Bartoníčková znovu zachránila svůj tým. Utkání bylo velmi tvrdé a hráčky několikrát skončily v mantinelech. Vylučovány byly ale pouze hostující hráčky. Jenže Jaroměř nevyužila ani třetí přesilovou hru a po dvou třetinách prohrávala 0:1.

Třetí perioda začala neuspěšným přečíslením domácích. Hrozily ale také Jihočešky, které mohly ve 46. minutě odskočit na dvougólový rozdíl. Úžasné zákroky však předváděla také Bochenská. Východočešky dokázaly vyrovnat při přesilovce pět na tři. Míček za Bartoníčkovou dokázala procedit Veronika Bláhová. Jenže ani ne o minutu později dostaly první možnost přesilové hry také štírky. A hned ji dokázaly využít. Barbora Zahradníková vystřelila z půlky hřiště a míček skončil v jaroměřské svatyni. Domácí florbalistky se sice snažily vyrovnat, ale českobudějovické hráčky výborně bránily a nepouštěly domácí tým téměř k ničemu. Utkání tak Jihočešky zvládly výsledkem 2:1 a připsaly si čtvrté vítězství v řadě.

„Vzhledem k tomu, že jsme hráli pouze na deset hráček a předchozí zápas nás stál hodně sil, tak jsme se soustředili na obranu. Zápas byl velmi tvrdý a z mého pohledu rozhodčí nezvládli některé důležité momenty. Ale příště musíme dát více branek, aby se takové situace už neopakovaly. I když jsme zápas neodehráli podle našich představ, tak vezeme z venkovních zápasů šest bodů. Hlavně díky dobré obraně celé pětice a naší brankářce,“ popsal celý víkend Luboš Hanšpach.

Další zápasy čekají štírky o víkendu 23. a 24. ledna. Nejprve sehrají zápas na palubovce pražských Panthers a o den později v hale plzeňské Slavie.

TJ Sokol Jaroměř - FBC Štíři České Budějovice 1:2 (0:1, 0:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 52. Bláhová (Bálintová) - 4. Kašparová K. (Minářová Kl.), 24. Zahradníková (Janošťáková). Střely: 33:23. Vyloučení: 1:5. Využití: 1:1. Diváci: 28. Rozhodčí: Taufmann, Duc Trung.

TJ Sokol Jaroměř: Bochenská A. - Bálintová, Kašparová A., Jůzová, Bochenská N., Košková, Stránská, Haková, Roubíčková, Bláhová, Romančáková, Kejmarová, Zindulková.

FBC Štíři České Budějovice: Bartoníčková - Jedličková, Minářová Kl., Strumínská, Janošťáková, Zahradníková, Minářová Kr., Linhartová, Šraierová, Kašparová K., Tichá.

Autoři | Foto Dominik Svoboda

Štítky České Budějovice, Jaroměř, Dobruška, Králův Dvůr, přesilová hra, Rokytnice v Orlických horách, Karel Horký, Patrik Svoboda, florbalista, Česká obec sokolská

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Muži i ženy Štírů natáhli o víkendu svou vítěznou sérii  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.