Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Štíři urvali první ligové body, ženy padly v souboji o první příčku

Konečně. Florbalisté Štírů získali ve třetím kole Národní ligy první tři body. S Čelákovicemi se příliš nenadřeli a zvítězili 7:3. Naopak ženám se nedařilo. Na domácí palubovce se střetly s Plzní. Šlágr první ligy ale Jihočešky nezvládly a prohrály 4:8.

Štíři prožili v hale Orky Čelákovice skvělý vstup. Už po 29 sekundách našel Hejplík úplně volného Václava Staňka, který nikým nehlídaný vstřelil úvodní branku zápasu. Přišla pátá minuta a druhá branka hostů. Nejprve Jihočeši nevyužili brejk tří proti dvěma, ale následně se podruhé v zápase dokázal prosadit Václav Staněk. Českobudějovičtí florbalisté byli i nadále lepším a aktivnějším týmem. V dalších šancích se ocitl Havelka a Hrdý, ale ani jeden neuspěl. Orka tak snížila z následného protiútoku. Za Švehlu dostal balonek Michal Němeček. Jenže Štíři opět rychle odskočili. Lukáš Svintek dostal od domácích hráčů namazáno, šel sám na Pezla, kterého vykoupal a zvýšil už na 3:1. České Budějovice ještě do konce první části své vedení navýšily. Přesilovou hru dokázal využít Jindřich Hrdý. Poté sice trefil tyč Švehlovy branky Němeček, ale to bylo vše.

Ve druhé třetině měli první šanci domácí, po chybě štírské obrany, ale Švehla nedal Novotnému šanci. A tak přišel další samostatný únik Lukáše Svinteka, jenž ho zakončil střelou na vzdálenější tyč a zvýšil na 5:1. Čelákovice ale rychle snížily zásluhou Kryštofa Minaříka, který zacílil přesně k tyči. Staněk po pár minutách mohl zkompletovat hattrick, ale Pezl vykouzlil skvělý zákrok.

V závěrečné dvacetiminutovce měl první gól na hokejce Hejplík, ale ve stoprocentní šanci selhal. Chuť si hosté ale spravili v další přesilové hře. Na brankovišti zůstal volný Jindřich Hrdý a také on zaznamenal druhou branku v utkání. Další chybu v rozehrávce Čelákovic využil Klouda, který našel Václava Bícu, jenž prostřelil Pezla posedmé. Na závěr zápasu přišla ještě korekce ze strany domácích, když se z volného úderu trefil Martin Mikšovský. Štíři tak poprvé v letošní ligové soutěži zvítězili, když Orku Čelákovice porazili 7:3.

„Na naše vítězství v sobotním zápase s Čelákovicemi mělo z mého pohledu vliv několik věcí. Jednak to byl vydařený zápas s Královým Dvorem, kde jsme si jako tým ukázali, že jsme florbal nezapomněli. Dále paradoxně to, že jsme jeli do Prahy v neúplné sestavě. Ze zkušenosti můžu potvrdit, že v tom případě se hrává víc týmově a dodržuje se stanovená taktika. Asi je to tím, že si uvědomujeme, že to za nás nikdo jiný neudělá. A konečně nám moc pomohl vydařený vstup do utkání. Dva neskutečné voleje po totožných akcích obou Václavů (Staňka a Hejplíka, pozn. autora). Hráli jsme všechny tři třetiny soustředěně a bez výraznějších výkyvů. Svoje šance jsme proměňovali rozhodně pečlivěji, než v minulých dvou kolech. Pro úplnost nutno dodat, že ze soupeřů, které jsme za poslední tři týdny měli, nás ale Orka prověřila nejméně. Jak po utkání bystře připomněl Malina (Lukáš Malý, pozn. autora), tak letošní vstup do ligy je pořád lepší než ten z před dvou let, kdy jsme měli po třech kolech jenom body dva,“ shrnul utkání kapitán Štírů Michael Kudláček.

Další zápas čeká Štíry v neděli 9. října. V 17 hodin vypukne zápas na palubovce FbC Plzeň.

ASK Orka Čelákovice – FBC Štíři České Budějovice 3:7 (1:4, 1:1, 1:2)

Branky a nahrávky: 12. Němeček (Haris), 28. Minařík (Tichý O.), 59. Mikšovský (Haris) – 1. Staněk (Hejplík), 5. Staněk (Hejplík), 13. Svintek, 15. Hrdý (Malý), 26. Svintek (Havelka), 49. Hrdý (Havelka), 54. Bíca (Klouda). Vyloučení: 3:0. Využití: 0:2. Střely: 30:37. Diváci: 20. Rozhodčí: Kapr, Tichý M.

ASK Orka Čelákovice: Pezl L. (Freiman) – Haris, Šeda, Budil, Pezl T., Jareš, Mikšovský, Minařík, Němeček, Tichý O., Čáp, Novotný, Furch, Kramel.

FBC Štíři České Budějovice: Švehla (Kunst) – Staněk, Kudláček, Valdauf, Hrdý, Hejplík, Havelka, Bíca, Klouda, Malý, Svintek, Slepička.


Na štírky čekal domácí zápas s týmem SLAVIA Plzeň o první příčku v první lize. Utkání bylo vyrovnané, ale závěr lépe vyšel hostujícím hráčkám. Jihočešky tak padly 4:8.

Ani v tomto utkání se na první branku zápasu nečekalo dlouho. Julie Volkmannová vypálila ze středu hřiště a s pomocí tyče dostala míček za záda domácí Bartoníčkové. V sedmé minutě navýšila Plzeň vedení. Po rychle rozehrané standardní situaci zamířila nad rameno domácí brankářky Gabriela Vaníčková. Přišlo ale bleskové snížení. Kristýna Minářová došťourala míček mezi nohama Fialové až za brankovou čáru. Po čtvrt hodině hry se hostující florbalistky radovaly potřetí. Julie Volkmannová nejprve trefila jednu z bránících hráče, ale míček se k ní dostal zpět a s druhou střelou už byla úspěšná. Opět ale přišlo rychlé snížení. Veronika Jedličková proměnila svůj samostatný únik a bekhendovým blafákem překonala Fialovou. Stejná hráčka mohla v závěru třetiny vyrovnat, ale nedokázala dorazit míček do prázdné branky.

Západočešky uspěly i na začátku druhé třetiny. Nikola Staňková utekla po pravém mantinelu a střelou pod horní tyč nedala Bartoníčkové šanci. Obrovská příležitost na snížení přišla ve 25. minutě, jelikož Nachtmanová dostala pětiminutový trest. Nejprve ale nesupěla Šraierová, která ze středu trefila pouze tyč a poté dvakrát Juhaňáková. Nakonec se přece jenom Jihočešky radovaly. Střela Dostálové od levého mantinelu vypadla Fialové z rukou, nejpozornější byla Eliška Zimová, která doklepla balonek za hostující gólmanku. Poté přišly dvě příležitosti Minářové. Nejprve ji vychytala Fialové, poté mířila pouze do tyče. Pak se několikrát zaskvěla Bartoníčková proti Drugdové, ale stav se do konce druhé dvacetiminutovky nezměnil.

Ve 43. minutě se domácím konečně podařilo vyrovnat. Střela z otočky v podání Kláry Dudové propadla pod Fialovou a stav tak byl 4:4. Jenže od té doby už se prosazovala pouze Plzeň. Popáté se SLAVIA Plzeň prosadila ve 47. minutě. Zpoza brány naservírovala míček Böhmová Miroslavě Sukové, která neměla se skórováním problém. Nešťastný moment pro štírky přišel v 52. minutě. Nahození soupeřek si srazila za vlastní brankářku Eliška Zimová. Při sedmé brance nabrala míček na vlastní polovině Helena Böhmová, proběhla až na útočnou půlku a přesnou střelou zvýšila vedení hostů. Konečnou podobu výsledku dala svým druhým gólem Miroslava Suková. Štírky tak v souboji o první místo padli 4:8.

„Narazili jsme na jednoho z nejsilnějších soupeřů v lize a zápas byl dvě třetiny vyrovnaný. Vždy jsme o jednu branku prohrávali, ale nakonec se nám podařilo vyrovnat. Škoda několika situací, kdy jsme měli několikrát prázdnou branku. Proměněné šance by nám pomohly doma udržet tři body. Ve třetí třetině jsme dostali smolný gól a během chvíle jsme si dali i vlastní branku. To dostalo soupeře na koně a ten zápas dotáhl do vítězného konce. Zápas ale hodnotím pozitivně a určitě minimálně bod jsme doma mohli vybojovat,“ řekl k zápasu Luboš Hanšpach, trenér domácích.

Další zápasy čekají štírky již tento víkend 8. a 9. října. Nejprve hrají od 17 hodin na hřišti Litvínova a o den později od 16 hodin v Chomutově.

FBC Štíři České Budějovice – FBŠ SLAVIA Fat Pipe Plzeň 4:8 (2:3, 1:1, 1:4)

Branky a nahrávky: 7. Minářová (Čečková), 16. Jedličková (Šraierová), 28. Zimová (Dostálová), 43. Dudová K. (Sýkorová) – 3. Volkmannová (Nachtmanová), 7. Vaníčková (Volkmannová), 15. Volkmannová, 21. Staňková (Mlnaříková), 47. Suková (Böhmová), 52. vl. Zimová, 54. Böhmová (Suková), 56. Suková (Volkmannová). Vyloučení: 0:1 + 5 min. Nachtmanová (PLZ). Využití: 1:0. Střely: 34:31. Diváci: 86. Rozhodčí: Janda, Kohnheiser.

FBC Štíři České Budějovice: Bartoníčková (Petržalová) – Jedličková, Šraierová, Sýkorová, Dostálová, Strumínská, Dudová K., Zahradníková, Linhartová, Minářová, Juhaňáková, Zimová, Tichá, Čečková, Benešová, Dudová E.

FBŠ SLAVIA Fat Pipe Plzeň: Fialová – Nachtmanová, Vaníčková, Knotková, Gashi, Suková, Staňková, Volkmannová, Mlnaříková, Drugdová, Böhmová, Šnebergrová, Košťálová.

Autoři | Foto Pavel Kubeš

Štítky FC Viktoria Plzeň, Čelákovice, Václav Staněk, SK Dynamo České Budějovice, florbalista, 2. česká fotbalová liga, Michal Němeček, Helena Třeštíková, HC Škoda Plzeň, HC Verva Litvínov

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Štíři urvali první ligové body, ženy padly v souboji o první příčku  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.