Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Štíři se vyhoupli do čela soutěže, ženy se drží na čtvrté příčce

Dvě vítězství ze tří zápasů. Takovou bilanci měly elitní týmy Štírů o uplynulém víkendu. Muži uspěli v přímém souboji o první příčku s Turnovem poměrem 6:5. Ženy nejprve padly s FBC Texas 1:3, ale o den později braly plný počet bodů za vítězství 5:1 v souboji s Kladnem.

Od začátku zápasu mezi Štíry a Turnovem se hrál vyrovnaný duel se šancemi na obou stranách, ale oba týmy drželi gólmani. První gól tak přišel až v patnácté minutě. Turnov zamkl domácí na vlastní obranné polovině, míček putoval z hokejky na hokejku, až se dostal k Danielu Měkotovi, který svou střelou propálil Švehlu. Jenže Jihočeši ještě do konce první třetiny vyrovnali. Nejprve našel Hrdý volného Lukáše Malého, jenž střelou z první vyrovnal. Poté se situace otočila. Malého střelu Švec vyrazil, ale Jindřich Hrdý byl připravený a doklepl balonek za záda bezmocného gólmana.

Vstup do druhé části vyšel mnohem lépe hostům Turnova. Ve 25. minutě vyrovnal Jaroslav Nezdara a po vyloučení Malého uspěl v přesilovce přesně umístěnou střelou Tomáš Vitásek. Štíři dokonce museli dotahovat dvougólovou ztrátu. Opět v přesilové hře se prosadil Tomáš Vitásek, tentokráte přízemní střelou na zadní tyč. A vyloučení na domácí straně pokračovala. Jenže v početní nevýhodě dokázal tým z jihočeské metropole snížit. Jindřich Hrdý proběhl celé hřiště, položil si gólmana a do prázdné branky snížil.

Poslední dvacetiminutovku odstartovala dvě vyloučení hostů a toho dokázali českobudějovičtí florbalisté využít. Lukáš Malý napřáhl a přesně trefil růžek Švecovy branky. Ve 49. minutě už domácí opět vedli. Hrdý vybojoval balonek v rohu hřiště, poslal ho na Lukáše Malého a ten zkompletoval hattrick. Deset minut před koncem se opřel do balonku Michal Měřička a míček přitloukl pod horní tyč. V závěru ještě přišlo snížení ze strany hostů. Vojtěch Palatínus překonal Švehlu popáté a bylo zaděláno na drama. Jenže zkušený domácí celek si zbytek zápasu pohlídal, radoval se z vítězství 6:5 a posunu na první příčku tabulky Národní ligy.

„Bylo vidět, že na sebe narazily dva týmy z horní poloviny tabulky. V první třetině to bylo takové opatrné oťukávání. Možná nás trochu svazovalo, že se hraje o první místo v tabulce. Až ve druhé třetině jsme od začátku byli aktivnější, ale srážela nás často zbytečná vyloučení. Turnov nás nejprve dvakrát potrestal, ale ve třetím oslabení jsme se správně nabudili. Gól Jindry Hrdého nás nastartoval. Ve třetí třetině jsme šli jasně za vítězstvím. Řekl bych, že i soupeř doplatil na to, že přijel v menším počtu hráčů. Takže naše výhra byla nakonec zasloužená,“ zhodnotil zápas trenér domácích Jiří Kratochvíl.

Další zápas Národní ligy čeká Štíry v sobotu 26. listopadu. Od 20 hodin nastoupí na palubovce pražského Mukařova.

FBC Štíři České Budějovice – TJ Turnov 6:5 (2:1, 1:3, 3:1)

Branky a nahrávky: 18. Malý (Hrdý), 20. Hrdý (Malý), 38. Hrdý, 45. Malý (Hrdý), 49. Malý (Hrdý), 51. Měřička (Froněk) – 15. Měkota (Palatínus V.), 25. Nezdara (Matěcha), 28. Vitásek (Palatínus V.), 37. Vitásek (Palatínus A.), 56. Palatínus A. (Vitásek). Střely: 30:20. Vylučení: 5:2 + Havelka 10 min. OS. Využití: 1:2. V oslabení: 1:0. Diváci: 103. Rozhodčí: Kropáček, Novák.

FBC Štíři České Budějovice: Švehla (Kunst) – Staněk, Kudláček, Valdauf, Hrdý, Hejplík, Froněk, Vilímek, Žáček, Havelka, Bíca, Měřička, Klouda, Malý, Slepička, Tomšíček.

TJ Turnov: Švec (Rudolf) – Měkota, Palatínus V., Havlín, Matěcha, Seidl, Hejduk, Grmolec, Vitásek, Palatínus A., Nezdara.


Ženské „áčko“ hrálo také o přímé umístění. Konkrétně o čtvrté místo. S Texasem však nejlepší jihočeské florbalistky prohrály 1:3.

Hostující tým byl lepší od začátku zápasu a hned v páté minutě skóroval. Bašová našla krásnou křižnou přihrávkou Adélu Velechovskou, která neměla problém uklidit míček do téměř prázdné branky. Z domácí strany hrozila nejvíce Sýkorová, která byla velice střelecky aktivní, ale na Obselkovou v hostující brance si nepřišla. Ve dvanácté minutě se Texas prosadil podruhé. Ze standardní situace na hranici velkého brankoviště se trefila Jana Kadlecová. Poté mohla snížit Dostálová, ale její střelu vytáhla skvělým zákrokem hostující brankářka.

Na začátku prostřední části utekly pražské hráčky do třígólového náskoku. Jana Kadlecová natáhla na polovině hřiště a míček skončil až za Petržalovou. Od té doby byly domácí lepším týmem, ale Obselková byla výborná a svůj tým držela perfektními zákroky. Po čtyřiceti minutách tak domácí hráčky prohrávaly 0:3.

Poslední dvacetiminutovku začaly aktivněji opět Jihočešky. Jenže hostující brankářka odolávala. Snížení tak přišlo až v 52. minutě z trestného střílení. Karolína Benešová šla do bekhendového blafáku a překonala Obselkovou. Štírky to v závěru zkoušely ještě v šesti hráčkách, ale nakonec se jim vyrovnat ani snížit nepodařilo. Štírky tak padly 1:3.

„Čekal nás velmi důležitý duel, který nakonec dopadl lépe pro soupeřky. V celém zápase nám chyběla ofenziva a bez branek se zápasy nevyhrávají. Uškodilo nám také to, že jsme měli absenci několika hráček,“ řekl po zápase štírský trenér Luboš Hanšpach.

FBC Štíři České Budějovice – FBC Texas 1:3 (0:2, 0:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 52. Benešová (TS) – 5. Velechovská (Bašová), 12. Kadlecová (Vránová), 21. Kadlecová (Černá). Střely: 20:17. Vyloučení: 1:0. Bez využití. Diváci: 37. Rozhodčí: Koutník, Draxler.

FBC Štíři České Budějovice: Petržalová – Šraierová, Sýkorová, Dostálová, Strumínská, Dudová, Zahradníková, Malátová, Linhartová, Dubská, Minářová, Kašparová, Tichá, Benešová.

FBC Texas: Obselková – Bednářová, Bašová, Kozlová, Toulová, Křemenáková, Kadlecová, Vavrochová, Vránová, Kračunová, Černá A., Nosková, Černá M., Velechovská.


V neděli čekalo na štírky Kladno. Tedy soupeř, se kterým si měly domácí poradit. A také nakonec zvítězily poměrně jasným poměrem 5:1.

Na první branku se nečekalo dlouho. Už po 43 sekundách poslala míček za vlastní gólmanku Lucie Strašíková. Domácí hráčky poté byly lepším týmem a Kladno k ničemu nepouštěly. I při početní nevýhodě dokonce štírky ohrožovaly hostující branku. Druhý gól tak padnul až na začátku osmnácté minuty. Dostálová našla Šárku Dubskou, ta se z první opřela do balonku a prostřelila Vašíčkovou.

V prostřední periodě se z první branky radovaly opět Jihočešky. Skórovat se podařilo Zuzaně Linhartové, která třetí branku svého týmu vstřelila nohou. Úmysl v tom však nebyl a gól tak byl uznán. Středočešky ale byly bojovné a díky tomu dokázaly snížit. Petržalovou překonala Veronika Bartošová. Dvacet sekund poté šel domácí tým opět do tříbrankového vedení. Klára Dudová se dostala k odraženému míčku a trefila se přesně pod horní tyč.

Poslední třetina už nenabízela příliš pohledný fotbal. Štírky si v klidu hlídaly výsledek a šly si za třemi body. Kladno se téměř k ničemu nedostalo. Naopak. Inkasovalo ještě pátou branku. Barbora Zahradníková si vyběhla z obrany do útoku a díky svému důrazu zvýšila na konečných 5:1. To byla také poslední branka utkání a štírky tak braly zasloužené tři body.

„Poučeni ze sobotního zápasu jsme chtěli být více produktivní směrem dopředu. To se nám také povedlo a na domácí palubovce jsme získali alespoň tři body z víkendových zápasů. Holky předvedly stabilní dobrý výkon a my jsme tak po právu Kladno porazili,“ zhodnotil výkon svého týmu lodivod Luboš Hanšpach.

FBC Štíři České Budějovice – Kanonýři Kladno 5:1 (2:0, 2:1, 1:0)

Branky a nahrávky: 1. vl. Strašíková, 18. Dubská (Dostálová), 23. Linhartová, 26. Dudová, 57. Zahradníková (Benešová) – 26. Bartošová (Postolková). Střely: 27:21. Vyloučení: 3:0. Bez využití. Diváci: 33. Rozhodčí: Janda, Paletář.

FBC Štíři České Budějovice: Petržalová (Bartoníčková) – Šraierová, Sýkorová, Dostálová, Strumínská, Dudová, Zahradníková, Malátová, Linhartová, Dubská, Minářová, Kašparová, Tichá, Benešová.

Kanonýři Kladno: Vašíčková – Siskosová, Horáková, Hubrová, Semencová, Bartošová, Kovaříková, Strašíková, Kytková, Postolková, Hyková.

Autoři | Foto Pavel Kubeš

Štítky Turnov, SK Kladno, Texas, SK Dynamo České Budějovice, Jana Kadlecová, 2. česká fotbalová liga, Kanonýři Kladno, Jiří Kratochvíl

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Štíři se vyhoupli do čela soutěže, ženy se drží na čtvrté příčce  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.