Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Do Budějc se vrací baseball a softball. V září budou nábory

Libor Chrášťanský, člen vedení projektu IYB Farm, začíná znovubudovat v krajském městě Baseball a softball klub Angels České Budějovice. V rozhovoru pro Budějckou Drbnu odtajňuje nejbližší plány a cíle.

Kdy vznikla myšlenka na obnovu baseballu a softballu v Budějcích?
Ta myšlenka je na světě již několik let. Protože jako kdysi bývalý trenér i člen výboru na Hluboké, jsem nejen znal poměry v jihozápadní oblasti, ale i když jsme začali v rámci projektu IYB Farm pracovat s mládeží a talenty v Česku a střední Evropě, tak jsem stále sledoval vývoj v Budějovicích. Moje nabídka převzít klub poprvé přišla někdy v roce 2011. Jen tenkrát ještě Angels byli dost v akci. Můj zájem však trval, vždyť pokud se vám daří dělat zajímavé projekty po celém Česku, Polsku a i v dalších zemích, tak se chcete také pokusit o něco doma.

V jaké fázi se nyní nacházíte?
V aktivní fázi vrátit do Budějovic baseball i softball a připravit alespoň první hřiště pro zářijový začátek práce s dětmi. Musíme začít od začátku, ale to umíme a bereme to jako přirozené.

Budete v budoucnu hrát v areálu bývalého klubu Angels?
Ano. Toto je ideální místo z mnoha pohledů. Pokud najdeme souznění s lidmi v městském zastupitelstvu a důležitých odborech, kteří budou cítit jako my, že práce s amatérským, ale hlavně mládežnickým sportem by měla být politickou prioritou, protože jde o zdravý a správný vývoj dětí a tedy budoucnost, můžeme se pak všichni divit, jak se tento areál brzy stane známým nejen ve městě, ale i v zahraničí. Samozřejmě potřebujeme ochotu a spolupráci základních škol i nadšení rodičů a sponzorů.

Jak se nový klub bude jmenovat? Nebo budete pokračovat v názvu Angels?
Z důvodu dlouhodobých smluv zachováváme zatím Angels, ale nyní není podstatné jméno klubu. Osobně věřím, že baseball i softball se opět stane tak lákavým sportem, že budeme moci stavět několik týmů a ty pak budou mít svá jména. Určitě bych rád udržel i IYB Farm, jako subjekt pracující s talenty nejen z Česka, ale i dalších evropských zemí. Do Budějovic může přitáhnout jak náš tradiční mezinárodní turnaj IYBST, tak také víkendové a letní kliniky pro talentované hráče, kterých se účastní vždy velmi zajímaví a atraktivní američtí hosté či trenéři.

Jaká je vaše současná členská základna? Plánujete s novým školním rokem nábory?
Jak jsem se již zmínil, začínáme vlastně od začátku. IYB Farm prošlo programy a akcemi přes 1 300 hráčů z celého světa, ale to nebyli a nejsou členové, protože každý hráč je členem jeho domácího klubu. My se jen snažili přes naše programy každému takovému klubu i samotnému hráči pomoci. Pochopitelně, pokud budou chtít bývalí členové Angels se opět aktivně zapojit, budeme rádi. Od září chceme začít aktivně pracovat s dětmi především ve věku 6 až 13 let. Pokusíme se o nějaké programy i pro školky. Hra má mnoho modifikací a hrát jej může každý a vždy to má punc atraktivity a hlavně nadšení, takže přijít mohou i dospělí. Chceme baseball i areál využít maximálně a snad bude zájem.

Jaké máte vize a cíle do dalších let?
Bodem číslo jedna je začít nábory a první tréninky pro děti a mládež. S tím souvisí prozatím základní úprava prvního mládežnického/softballového hřiště. Následovat by měla skutečná rekonstrukce tohoto hřiště a výstavba ještě dalšího mládežnického hřiště. Tedy pokud mluvím o mládežnickém hřišti, mluvím zároveň o softballovém a rád bych, aby jedno z nich mělo i parametry pro slowpitch. Byl bych rád, pokud se nám toto podaří příští rok. Potom můžeme pořádat mezinárodní turnaje a umožnit tak našim hráčům motivaci pro jejich zlepšování. Pak by přišlo na řadu hlavní hřiště, klubový dům a v plánu a jednání jsou i další myšlenky. Mám zájem od mnoha týmů z USA, Asie a dalších zemí hrát na našich turnajích, ale potřebujeme mít dobré hřiště a hlavně vlastní hráče.

Baseball je na Hluboké, softball v Ledenicích. Budete se pokoušet o spolupráci s těmito kluby?
Ačkoliv nemám na Hlubokou dobré vzpomínky, tak pro rozvoj baseballu, motivaci a nadšení hráčů jsou důležité zápasy. A spolupráce s ostatními kluby je skoro podmínkou. Tedy nějaké antipatie stranou. Naštěstí na Hluboké stále ještě jsou u mládežnických týmů trenéři, se kterými jsem v kontaktu. Jsou to upřímní nadšenci a společně jsme pořádali dobré akce. Zde nebude problém a naopak spolupráce baseballu jen prospěje. A spolupráce s Ledenicemi určitě v budoucnu bude také aktivní, zvláště pokud postavíme softballový tým. Pokud chcete pořádat atraktivní mezinárodní turnaj, potřebuje více hřišť a Budějovice, Hluboká, Ledenice, to je velmi slibný trojúhelník. Projekty IYB děláme proto, aby baseball spojoval děti i mládež a tedy to platí i v regionu.

Štítky Angels České Budějovice, softball, baseball, IYB Farm, České Budějovice, projekt, Drbna.cz, Česko, Hluboké, Polsko, střední Evropa, Ledenice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Do Budějc se vrací baseball a softball. V září budou nábory  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.