Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V rámci světového šampionátu pojedou Rallye Český Krumlov i elektromobily

Součástí 45. ročníku Rallye Český Krumlov bude i v letošní sezoně soutěž vozidel s alternativními pohony. Už pošesté se malebným Jihočeským krajem jede New Energies Rallye Český Krumlov. Závod je znovu zařazen do seriálu mistrovství světa Mezinárodní automobilové federace.

Favoritem unikátního závodu bude francouzsko-italská dvojice Artur Prusak a Guido Guerrini, která se na trať vydá jako první. Pojede s Nissanem Leaf. O pódiové umístění budou bojovat i španělská dvojice Jesus Echave – Juanan Delgado a italská posádka Walter Fuzzy Kofler s Francem Gaionim.

„Přípravě trasy jsme věnovali velkou pozornost. Nejenže chceme prověřit schopnost spolupráce mezi jezdcem a spolujezdcem prostřednictvím ukrytých fotobuněk měřících čas. Důraz bude kladen na řidičské schopnosti a dobrou orientaci. Pro posádky jsme oproti loňsku připravili více než dvojnásobnou délku testů vedoucích po trati současných nebo bývalých rychlostních zkoušek Rallye Český Krumlov. Během pátku a soboty ujedou celkem přes 300 kilometrů, z toho více než polovina bude měřena na desetinu sekundy přesně. Nezapomenutelným zážitkem každoročně bývá průjezd speciálním testem na výstavišti v Českých Budějovicích, který se jede nedlouho před startem ‚velké‘ rallye a je obsypaný diváky,“ nabízí Pavel Kacerovský, ředitel 6. New Energies Rallye Český Krumlov 2017 pohled do itineráře.

Na startu bude i dvojice Lukáš Dvořák – Matěj Matoušek, která pojede pod hlavičkou TRIMA CB Racing. „Snad se vyvarujeme nováčkovských chyb, jež jsme předvedli v první etapě loňského závodu. Jakmile jsme si je uvědomili, bylo příjemné zjistit, že se dokážeme měřit se zkušenými jezdci. Startujeme jako pátí, takže do nás organizátoři vkládají značný potenciál. Věřím, že ho naplníme,“ říká Dvořák, který bude řídit BMW i3 od ACR auto spadající do skupiny MNC Group.

Naopak nováčkem bude v soutěži vůz Volkswagen e-Golf od Jaderné elektrárny Temelín. V jeho sedle bude Petr Lundák společně s Janem Pumprem. „Těším se už moc, vždyť to bude moje první zkušenost se závody. Jsem zvědavý, jak to bude náročné a podobně. Rozhodně se budu spíš učit, takže jakékoliv místo, než poslední, bude úspěch,“ směje se jihočeský sportovní novinář Lundák.

Kladný vztah k alternativním pohonům je u Skupiny ČEZ dlouhodobý. „Elektromobilitě se věnuje každý větší výrobce automobilů. Zájem je i mezi zákazníky. Například jen u nás je registrováno přes tisíc elektromobilů a každý měsíc jich několik přibyde. Dojezdem zatím tradičním vozidlům nekonkurují, ale z hlediska nízkých provozních nákladů a ekologie představují zajímavou alternativu,“ poznamenal Marek Sviták, tiskový mluvčí Jaderné elektrárny Temelín Skupiny ČEZ.

Autoři | Foto New Energies Rallye Český Krumlov

Štítky rallye, Český Krumlov, Mezinárodní automobilová federace, Jihočeský kraj, Guido Guerrini, Juanan Delgado, Artur Prusak, Jesús Echave, Lukáš Dvořák, Jaderná elektrárna Temelín

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V rámci světového šampionátu pojedou Rallye Český Krumlov i elektromobily  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.