Počasí dnes11 °C, zítra9 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Bootfitting neboli úprava bot vám vrátí radost z lyžování. Navštivte Wave Sport a vyřešte problém s lyžáky

PR článek

Rádi lyžujete, ale zážitky vám kazí bolest nohou v lyžařských botách? Jsou vám boty naopak velké? Pálí vás chodidla nebo máte problémy s kotníkem, s vybočeným palcem nebo prostě cítíte bolest na určitých místech? Díky úpravě skeletu nebo vnitřní botičky si můžete užít sjezdařské radovánky opět naplno. Společnost Wave Sport vám boty přizpůsobí speciálními technologiemi přímo na míru.

ZÍSKEJTE SLEVU NA VEŠKERÉ NOVÉ ZBOŽÍ: Pro její získání řekněte na pokladně heslo: „Zima se blíží.“

Prodej kompletního lyžařského vybavení, půjčovnu, servis i speciální služby na úpravu bot pro sjezdové lyže nabízí českobudějovická společnost Wave Sport již 16 let. Boty na sjezdové lyžování jsou jedna velká alchymie. Při koupi lyžáků záleží na mnoha aspektech, jako je flexe (tvrdost bot), velikost nebo šířka skeletu. „Málokdo ale ví, že uváděné stupnice tvrdosti bot má každý výrobce jiný a velikost boty se dá různě upravovat,“ říká specialista pro lyžařské vybavení a majitel Wave Sportu Michael Kvašnovský.

Technologiemi tepelné úpravy, hydraulického roztahování, vybrušování boty či skenování nohy vylepšila společnost služby pro zákazníky v roce 2015. Za necelý rok si přišly boty upravit desítky lyžařů. „Nejvíce mě potěší, když mi zákazníci napíšou, že po servisu u nás mají konečně opět radost z lyžování a užívají si to,“ říká dále Kvašnovský. Lyžařům často vadí různé anomálie jako výrůstky, větší kotník, malíková hrana nebo vybočený palec či pálení chodidla. Je to důsledek tlaku boty na určité místo, které má lyžař nějakým způsobem náchylné.

Díky zbroušení, tvarování, roztahování a vytěsňování skeletu boty ale lze skoro všechny potíže odstranit. „Ano, téměř vše je řešitelné a upravitelné. Komplexní služby jsem se naučil u italského bootfittera, který se pohybuje kolem světového poháru. A další školení jsem měl od firmy Sidas, která řeší nejen vložky do bot. Když k nám zákazník přijde, nemusí si koupit nové boty, ale může přinést své současné a i ty můžeme upravit na požadované anomálie.“ Na značce obuvi až tolik nezáleží, naopak jde o kvalitu materiálu a jeho tvárnost.

Základní úpravou boty je tvarování vnitřní botičky. Provádí se ve speciální peci, kde se vnitřní botička zahřívá na 50 °C. Proces zahřívání je na čtvrt hodiny. Pro zákazníky, kteří si dané boty zakoupí přímo v prodejně, je služba zdarma. Pro ostatní je zpoplatněna na 250 korun. „Ke každým zakoupeným botám nabízíme základní vypečení vnitřní botičky. Na nějakých 15 minut dáme botku do stroje, kde se zahřívá a fénuje. Bota se dostane do provozní teploty, dá se dovnitř noha a po dobu 10 minut se vložka tvaruje. Když pak lyžař jde na první sjezd, vložka se už neutváří, ale je hotová,“ vysvětluje podrobnosti Kvašnovský.

Kromě vnitřní botičky se dá tepelně upravit i skelet boty. Zahřívá se na 100 až 120 °C. Skořepina se pak může roztáhnout do určité míry, které jsou potřebné pro vyřešení širšího kotníku nebo vyššího nártu až o osm milimetrů. V peci se může rozpékat celý skelet. Oproti vnitřní botičce je rozdíl v chlazení. Na skořepinu se dávají po vytvarování na 10 minut namražené kapsy pro plynulé zatvrdnutí vytvarovaného profilu. K zakoupeným botám je i tato služba zdarma. Jestliže máte zájem o Bootfitting, objednejte si termín na 387 410 618 nebo 773 959 953.

Pokud má lyžař problémy s pálením chodidel, je to způsobené převážně tvarem klenby. „Buď je klenba nohy normální, plochá nebo vysoká. Výrobci neví, jaké chodidlo bude lyžař mít, takže používají univerzální vložky bez fixace paty a podpory chodidla. Moc zákazníku to neví, tudíž ani neřeší možné úpravy. Při lyžování se může klenba nohy začít bortit a tím dochází k pálení chodidla a dalším problémům. Toto sice nejde vyřešit tepelnými úpravami nebo různým tvarováním, ale máme na to speciální vložky podle velikosti a tvaru klenby. Díky ní se zafixuje pata, podepře klenba a noha pak sedí jak má.“

Aby ve Wave Sportu dokázali určit typ chodidla, mají skenovací plochu, kde zjistí přes otisk potřebné parametry. „Bota by měla sednout tak akorát. Ne, že tam plavu a ne, že mě někde tlačí. Špičku boty bych měl jemně cítit, protože vložka o pár milimetrů povolí. Proto pro zákazníky nabízíme komplexní služby.“

Lyžař si tedy může z obchodu odnést hotovou botu vytvarovanou přímo na jeho nohu. Ale ani to při prvním sjezdu nemusí stačit. Co když lyžař zjistí, že cítí po pár minutách tlak na kotník, zánártní kůstky, malíček nebo kdekoliv jinde? „Stačí, aby měl člověk na nártu žílu, přes kterou nemůže mít zapnutou přezku. Máme speciální přístroje, kterými umíme skelet roztáhnout v daném místě nebo ubrousit pro menší dotek. Můžeme prodloužit špičku boty, hydraulickými strojky roztáhnout určitou část skeletu nebo vybrousit jakoukoliv plochu, kde dochází k nepříjemnému doteku nohy a skořepiny,“ říká Kvašnovský dále o možnostech úprav.

Vnitřky skeletů se dají vybrousit o milimetry. Bota se kompletně rozebere a do detailu se zkoumá a řeší příčina bolesti. „Obrovský rozdíl hraje každý milimetr. Pokud má třeba zákazník jednu nohu o něco větší, není problém druhou botu podle toho natáhnout. Máme různé roztahováky, kterými přidáme 5 až 10 milimetrů. Dokážeme ale zvětšit i danou část boty jako například špičku palce.“ Stejně tak se dá dotvarovat šířka pro pohodlné lyžování. Speciální frézkou lze upravit jakékoliv místo i o desetiny milimetru.

Pokud má lyžař boty, které mu v jakémkoliv místě nevyhovují, měl by zajít pro odbornou konzultaci do Wave Sport na Rudolfovské ulici 64 za viaduktem, kde mu mohou pomoci vrátit radost z lyžování. První úprava se pohybuje od 300 korun dle rozsahu úprav. Pokud nepomůže, další revize tohoto místa je zdarma.

Štítky obuv, lyžování, bolest, lyžař, klenba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Bootfitting neboli úprava bot vám vrátí radost z lyžování. Navštivte Wave Sport a vyřešte problém s lyžáky  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.