Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Hýsek koučoval v Tel Avivu a rozšířil spolupráci TJ Karate s Izraelci

S mnoha zážitky se vrátil Miroslav Hýsek, trenér TJ Karate České Budějovice, z pobytu v Izraeli, kam ho pozvala místní federace. „Měl jsem trochu obavy, protože i já jsem si myslel, že tam bude válečná zóna. Vše ale bylo jinak a rád se tam vrátím. Tel Aviv je krásné město a místní jsou fajn lidé.“

Kde jste přišel k možnosti vycestovat do Izraele?
Bylo to na základě pozvání od organizátorů soustředění, které patří pod Izraelskou federaci karate. Před rokem nás kontaktovali, že letí na turnaj do Plzně a chtěli by někde trénovat. Nikdo kromě nás se jim neozval, takže jsme se potkali a tím začala spolupráce. Jejich závodníci k nám létají celý rok. Od loňského roku už u nás byli čtyřikrát a v létě tu navíc strávili celý týden na kempu v Albrechticích.

S jakým úkolem jste odlétal?
Cílem byla všeobecná průprava a pro reprezentanty příprava před mistrovstvím světa. Vedl jsem semináře i tréninky. Celkem se na nich prostřídalo asi 60 karatistů. Přijeli skoro všichni trenéři z národního týmu, aby viděli naše tréninky a podívali se na jiný styl cvičení.

Kolik trenérů jste znal osobně?
Jen dva, se kterými se potkáváme u nás nebo na mezinárodních turnajích. Zbytek jsem znal od vidění.

Která místa jste navštívil?
Semináře proběhly na třech místech. Jeden byl v Tel Avivu a druhý kousek od něj v obci Richon. Třetí byl v jiném městečku na východě Izraele.

Porovnejte české a izraelské karate.
Mentalita je úplně jiná. Kdo přišel, snažil se odvést maximum. Překvapila mě vazba kouč - závodník. Skončil trénink a všichni závodníci přišli, podali ruku a poděkovali. I během tréninku si mě zavolali, abych se na ně přišel podívat zblízka a zkontroloval je. Měli sami velký zájem. Po každém tréninku přišli a chtěli vědět další poznatky.

Izrael má hodně Čechů spojený s válkou. Je to pravda?
Odjížděl jsem také s malými obavami, protože jsem nevěděl, co tam na mě bude čekat. Ale bylo to v pohodě. Na letišti byly velké kontroly. Kontrolovali nejen zavazadla, ale i facebookový profil, maily. Strávil jsem tam skoro hodinu. V Tel Avivu je velké vedro a asi nejvíc mě překvapilo a zároveň se mi líbilo, že je tam všude čisto. Každý vás zdraví a chová se přátelsky. Představoval jsem si, že v Tel Avivu budou obrovské budovy a mrakodrapy, ale tak to nebylo. Bylo to normální město.

Takže žádné vojenské akce?
Ne. Samozřejmě potkáte armádu, ale nenávist a konflikty, to vůbec. Třeba večer jsem se vůbec nebál jít se projít.

Měl jste čas poznat i jiná místa?
Brali mě na výlety, aby mi Izrael ukázali. Byl jsem v Jeruzalémě, kde jsou obrovské bezpečnostní podmínky. Všude policie, vojáci. Ale ani tady jsem strach neměl. Zaujalo mě hodně i moře, které bylo nádherné a čisté. Pláže byly upravené a zapůsobilo to na mě.

Který zážitek z Izraele je pro vás nejsilnější?
Pro mě byl nejvíce emotivní Jeruzalém, kde se kříží křesťané, židé a islámisté. Byl jsem v židovské části, protože moji průvodci byli židé a dostal jsem se i do té křesťanské. Každý to tam prožívá. V uličce se sotva projde, protože je tam plno lidí. Je tam obava z Palestinců, ale nějakým způsobem to tam funguje a boje tam teď neprobíhají.

A co místní architektura?
Tel Aviv i Richon hodně předělávají a rekonstruují. Budují ze svého materiálu, máloco dováží. To mě také zaujalo. Starají se tam o to pěkně. Je vidět, že na tom chtějí makat. Jsou strašně pracovití, rychlí, ale zároveň hektičtí. Vše musí být hned hotové.

Jídlo vám chutnalo?
Jídlo bylo bezvadné. Bylo to pro mě nové, protože dávají hodně chodů. Začíná se předkrmy, kdy přinesou hrozně moc mističek plné nakládanou zeleninou, všelijakými pomazánkami nebo humusem.  A pak je ještě hlavní chod. Nechybí dezert, káva... Byl jsem pořád plný. Ale bylo to netučné jídlo, které brzo slehlo. Byla to dobrá strava. Zažil jsem i domácí stravu, která byla také velmi chutná.

Bude spolupráce mezi TJ Karate a Izraelci pokračovat?
Ano. Dohodli jsme se na konci mého pobytu. Chtějí, abych přijel na delší dobu, a oni pak zase přijedou k nám.

Autoři | Foto archiv TJ Karate České Budějovice

Štítky TJ Karate, České Budějovice, Miroslav Hýsek, Izrael, Tel Aviv, karate, trenér, trénink, Jeruzalém, Plzeň, Albrechtice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hýsek koučoval v Tel Avivu a rozšířil spolupráci TJ Karate s Izraelci  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.