Počasí dnes7 °C, zítra7 °C
Úterý 23. dubna 2024  |  Svátek má Vojtěch
Bez reklam

Budějce rozhýbe Juniorský maraton, středoškoláci ho poběží zítra

Největší běžecký závod pro studenty středních škol z celé České republiky je tady. Semifinálové kolo jednadvacátého ročníku Juniorského maratonu odstartuje v Českých Budějovicích zítra a na trať 42,195 kilometrů se vydají desetičlenné štafetové týmy středoškoláků z celého Jihočeského kraje. Start je v poledne.

Do Juniorského maratonu se může zapojit každá střední škola z České republiky. „Stačí dát dohromady desetičlenný tým, ve kterém musí být tři dívky. Každý člen týmu pak běží štafetový úsek o délce 4,2 kilometry, dohromady studenti zdolají trať celého maratonu,“ představuje maraton Bojan Nanković z týmu RunCzech.

Vytváření vztahu ke sportu, radost z pohybu nebo spolupráce v kolektivu. To jsou atributy Juniorského maratonu, které oceňuje také Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy. „Tento unikátní projekt nejenže přivádí studenty ke sportu, ale také je učí týmové spolupráci a vzájemnému respektu. Díky zapojení učitelů do štafet se zlepšují vztahy na školách. Zároveň Juniorský maraton učí školy žít sportem a významně přispívá ke zlepšení zdravého životního stylu studentů. Jsme tudíž rádi, že můžeme podporovat takto významnou akci, která za posledních dvacet let rozběhala téměř 140 tisíc mladých lidí napříč celou Českou republikou,“ říká ředitel odboru sportu Ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy Zdeněk Bříza.

Záštitu nad budějckým semifinálovým kolem převzal hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola a primátor Českých Budějovic Jiří Svoboda. Přesně ve 12 hodin se na maratonskou trať vydá 13 týmů, které budou bojovat na 525 metrů dlouhém okruhu na náměstí Přemysla Otakara II. Na každého běžce čeká osm kol a úsek o celkové délce 4,2 km.

V roce 2016 Juniorský maraton v semifinálových kolech přilákal 261 týmů, což znamená rekordních 2 610 studentů. Organizátoři z RunCzech nicméně doufají, že tohle číslo nebude konečné. Krajská kola Juniorského maratonu proběhnou od 4. do 27. dubna, přičemž největší semifinále v Praze se poběží v úterý 18. dubna. Nejlepší týmy z krajských kol postupují do finále, to se uskuteční v neděli 7. května v rámci Volkswagen Maratonu Praha a studentské štafety odstartují z první řady po boku nejlepších světových vytrvalců.

Registrace na Juniorský maraton jsou zdarma a hlásit se lze až do poslední chvíle. Stačí jen dát dohromady deset spolužáků a přihlásit se na www.runczech.com/jmc. Pokud se nechystáte běžet, přijďte podpořit mladé závodníky na trati. Celý program provází živá soutěžní atmosféra. Přijďte i vy podpořit mladé sportovce a pořídit reportáž či fotografie z největšího běžeckého závodu pro studenty středních škol v České republice.

Tisková zpráva | Foto runczech.com

Štítky maratonský běh, České Budějovice, Česko, střední škola, Jihočeský kraj, RunCzech, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy České republiky, sport, Praha, Volkswagen

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Budějce rozhýbe Juniorský maraton, středoškoláci ho poběží zítra  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.