Počasí dnes10 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Japonský vzdušný prostor ovládli Češi, druhý byl Kopfstein, třetí Šonka

Japonská Čiba je českým akrobatickým pilotům zaslíbená. V závodě Red Bull Air Race se oba dva letci, Martin Šonka i Petr Kopfstein, dostali na stupně vítězů. Nestačili pouze na domácího „samuraje“ Jošihide Muroju. Zkušenější Šonka skončil třetí, Kopfstein byl vůbec poprvé v kariéře na druhém místě.

Od začátku třetího závodu letošního seriálu českým pilotům přálo. Jako první se na trať dostal Kopfstein, který čelil v prvním kole domácímu Murojovi. Toho hnalo kupředu přes 55 tisíc fanoušků. Dlouho to vypadalo, že s českým akrobatem neuspěje, v závěru ale dokázal zrychlit a Kopfsteina porazil o pouhých sedm tisícin sekundy. Díky tomu, že šlo o nejrychlejší souboj, se ale i poražený z dvojice dostal mezi osmičku nejlepších.

Zde ho následně doplnil i pilot ze Sezimova Ústí. Šonka se jako jediný dostal po 55 sekund a francouzského letce Mikaela Brageota s přehledem překonal. Nejrychlejší čas zaznamenal Čech také v dalším kole, ve kterém mu byl do vyřazovacího souboje přisouzen americký pilot Michael Goulian. Soupeř Šonky ale předvedl skvělý let a zaostal o pouhých 118 tisícin sekundy. Ještě před ním postoupil do velkého finále i Kopfstein, jemuž usnadnil cestu Američan Kirby Chambliss, který překročil povolený limit přetížení.

Výkon mezi osmičkou nejlepších znamenal pro Šonku rekord trati, ještě však nevěděl, že svůj let vylepší. Ve finále stlačil čas na 54.533 sekundy, což by bylo za normálních okolností jasné prvenství. Do brány číslo čtyři ale český pilot nenaletěl správně a obdržel dvousekundovou penalizaci, která ho odsoudila na konečné třetí místo. Před ním skončil Kopfstein, jenž ztratil na domácího Muroju přes půl sekundy. 

Martin Šonka už po nedělním závodě nevede průběžné pořadí letošního ročníku Red Bull Air Race. Japonský letec Jošihide Muroja jej předskočil, pouze však díky více vyhraným závodům v seriálu. Oba mají shodně třicet bodů. Petr Kopfstein vyskočil na čtvrté místo, má sedmnáct bodů.

Výsledky závodu Red Bull Air Race v japonské Čibě

Průběžné pořadí Red Bull Air Race po třech závodech

Foto Balazs Gardi/Red Bull Content Pool

Štítky Petr Kopfstein, Martin Šonka, Čiba, Red Bull, Red Bull Air Race, Michael Goulian, Kirby Chambliss, Jošihide Muroja, Sezimovo Ústí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Japonský vzdušný prostor ovládli Češi, druhý byl Kopfstein, třetí Šonka  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.