Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Není boj jako boj. Desetiletý karatista David Berka poráží soupeře i cukrovku

Diabetes prvního typu, neboli cukrovka postihující převážně mládež a děti. Právě s ní se musí od čtyř let potýkat David Berka, který se i přes značný hendikep intenzivně věnuje karate a sbírá medaile.

David Berka šestým rokem žije s diagnózou cukrovky prvního typu a doživotně si musí hlídat hladinu cukru. „Čtyřikrát denně si David musí píchat inzulín. Bohužel je to nevyléčitelné,“ řekl tatínek Jaroslav Berka s tím, že pro nyní desetiletého Davida jde již o „běžnou“ denní rutinu, do které patří kromě píchání inzulínu, pravidelného měření i pravidelná strava a pohyb.

Jedno z nejhorších období pro rodinu bylo odhalení nemoci a začátek nové etapy života. „Smutné bylo, že když jsme se nemoc dozvěděli, automaticky Davida odepsali ze školky. Ze dne na den jsme byli doma, bez okolních dětí, bez kolektivu,“ dodala maminka Petra s tím, že proto začali hledat sport nebo aktivitu, které by se mohli společně věnovat.

A zalíbení našli v karate. Tedy bojovém sportu, které má v Budějcích díky oddílu TJ Karate České Budějovice více jak čtyřicetiletou tradici. „Důležité bylo najít sport nebo kolektiv, kam by mohl David chodit a zároveň fungovat. Do té doby byl dva roky pořád doma. Báli jsme se, že až přijde do školy, tak ho ostatní děti zničí. Našli jsme ale naštěstí TJK a vše od té doby parádně funguje,“ řekla dále Petra Berková.

Když už se rodina dokázala adaptovat na životní změnu a našla sport, který Davida nadchl, přišla změna v české legislativě a s tím i zákaz startů na soutěžích. „Legislativa po úpravě neumožnila, aby mohl David závodit. Bylo to na hlavu postavené. Vždyť v zahraničí jsou diabetici mezi profesionálními cyklisty nebo plavci a není to překážkou. Naštěstí se to opravilo a už je to v pohodě,“ zmínil tatínek Jaroslav další nečekaný problém.

Protože není v rodině bojovník jen David, ale jsou jimi i celá rodina, může David kromě náročných tréninků jezdit i po závodech. A že toho nemá málo, dokazuje jeho týdenní rozvrh. Pět, šest i sedm tréninků není nic výjimečného. K tomu si navíc přidává i individuální tréninky.

Těmi si ale trochu kompenzuje výpadky, kdy se trénink kryje s měřením cukru. Občas ho musíme stáhnout z tréninku, aby si odpočinul a případně doplnil cukr. S trenéry jsme domluvení a funguje to. Když má malý nízké hodnoty, tak ho na chvíli posadíme, doplníme cukr a pak jde zase zpátky trénovat,“ říká dále maminka. „Výhoda je, že má na karate i sestru. Vzájemně se hecují.

David i přes nízký věk má za sebou kromě boje s nemocí i zajímavé a hlavně úspěšné boje na tatami. Během let 2015, 2016 a 2017 vybojoval mimo jiné bronzovou medaili na mistrovství Česka WKF (World Karate Federation – pozn. autora) a má i titul mistra Česka z nižší úrovně Goju-Ryu.

Pro maminku Petru nemoc znamená čtyřiadvacetihodinový dohled a péči. „Jezdím s ním všude. Kde je on, jsem i já. Žiju pro něj,“ dodává maminka s radostí a úsměvem, protože má z růstu a pokroku Davida radost.

Zároveň ale přiznává, že kolikrát je alchymie naplánovat měření a dávku inzulínu. Zejména na soutěžích, kde jsou často časové rozpisy hodně nepřesné. „Naštěstí se nestalo, že bychom ho museli stáhnout ze soutěže. Ale musíme propočítávat, v kolik hodin bude na tatami a podle toho aplikujeme inzulín a měříme cukr.

O Davida se v TJ Karate České Budějovice starají na kata Josef Ludačka a Zuzana Linhartová. V kumite o něj pečuje Lucie Veithová a říká: „David je šikovný kluk a velký dříč, kterého rodiče v karate velmi podporují, což považuji za super základ pro to, aby to někam dotáhl. Kromě pravidelných tréninků, investuje svůj čas a úsilí také do řady individuálních tréninků specializujících se zvlášť na kata a zvlášť na kumite. Již v deseti letech si uvědomuje, že jeho příprava na vrchol se odvíjí z celého roku. V některých věcech potřebuje David ještě vyzrát a poradit si s psychickým nastavením před zápasem, ale věřím, že to přijde s věkem a zkušenostmi. Hlavní je, aby to nevzdal a neustále na sobě pracoval, všechno ostatní pak do sebe zapadne.“

Podle aktuální formy je David více na kata než na kumite, ale jak sami trenéři přiznávají, je ještě předčasné určit jeho směr. „Necháváme tomu volný průběh. Děti se v tomto věku ještě samy hledají.

David Berka a jeho nejlepší výsledky 2015 - 2017:
  • 1. místo: Mistrovství České republiky Goju-Ryu (2017)
  • 1. místo: Národní pohár Goju-Ryu (2017)
  • 2. místo: North Bohemia WKF (2016)
  • 3. místo: Mistrovství České republiky WKF (2015)
  • 3. místo: Národní pohár WKF (2015, 2016)

Štítky karate, TJ Karate, cukrovka, nemoc, bojovník, diabetes, inzulín, cukr, trénink, Česko, Jaroslav Berka, České Budějovice, Světová federace karate

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Není boj jako boj. Desetiletý karatista David Berka poráží soupeře i cukrovku  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.