Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Martin Šonka vyhrál závod Red Bull Air Race v Portu

Tím nejlepším možným způsobem skončil pro Martina Šonku další závod seriálu Red Bull Air Race v portugalském Portu. Nejenom že stanovil traťový rekord, ale v nedělním finálovém klání postoupil mezi čtyři nejlepší, kde zaletěl nejrychlejší čas a vyhrál druhý závod v letošní sezoně. Dostal se tak do čela světového šampionátu, do jehož konce zbývají poslední dva závody.

Oba čeští piloti potvrdili v prvním kole roli favoritů. Přitom Petr Kopfstein neměl vůbec lehkého soupeře. Nicolas Ivanoff se ale nedokázal dostat pod čas minutu a osm sekund, naopak český pilot ano, a tak s časem 1:07.886 nadělil francouzskému letci téměř půl sekundy. Na Šonku čekala lehčí práce, když jeho soupeř François Le Vot na konci letu přetnul cílový pylon a dostal třísekundovou penalizaci. Jihočech tak mohl závodit v prvním kole bez nervů a proletět trať na jistotu. Čas 1:07.797 by však stačil na postup, i kdyby nepřišla penalizace pro Le Vota.

Souboj pátého pilota se čtvrtým letcem z prvního kola, to byl zároveň souboj o lepší umístění v celkovém bodování seriálu Red Bull Air Race. Na Martina Šonku čekal Jošihide Muroja z Japonska a nebýt chyby asijského pilota z úvodu letu, do finále by postoupil právě on. Jenže Muroja překročil startovní rychlost a obdržel sekundovou penalizaci, která ho nakonec stála postup. Šonka sice neměl lepší čas, ale nakonec mu 1:07.991 stačilo na nejlepší čtyřku. To samé ale nemůže říct Petr Kopfstein, který v souboji prohrál s lídrem šampionátu Kirbym Chamblissem ze Spojených států amerických.

Rodák ze Sezimova Ústí nastoupil do finálového kola jako první a stanovil opravdu dobrý čas, který se už přiblížil jeho traťovému rekordu ze třetího tréninku. Šonka sice neproletěl portskou trať znovu za minutu a šest sekund, ale čas 1:07.229 byl nejlepším během nedělního závodu. Sesadit ho mohl Kirby Chambliss, ale příliš brzké stoupání mezi pylony znamenalo dvousekundovou penalizaci a propad lídra šampionátu na čtvrtou pozici. A když neuspěli ani kanadský pilot Pete McLeod, který celý víkend předváděl vynikající výkon, či Matt Hall z Austrálie, znamenal závod v Portugalsku pro Martina Šonku druhé vítězství v letošní sezoně.

„Je to skvělý výsledek. Byl to jeden z důležitých závodů, ale další dva ještě zbývají. Teď je však potřeba úspěch oslavit,“ zmínil krátce po vítězství nový lídr seriálu Red Bull Air Race Martin Šonka.

Výsledky závodu Red Bull Air Race v Portu:

1. Martin Šonka (CZE) – 1:07.229 sekundy,
2. Pete McLeod (CAN) – 1:07.342,
3. Matt Hall (AUS) – 1:08.508,
4. Kirby Chambliss (USA) – 1:09.141,

7. Petr Kopfstein (CZE) – 1:08.452.

Aktuální pořadí seriálu Red Bull Air Race:

1. Martin Šonka (CZE) – 54 bodů,
2. Pete McLeod (CAN) – 50,
3. Kirby Chambliss (USA) – 47 bodů,

5. Petr Kopfstein (CZE) – 34 bodů.

Foto Joerg Mitter / Red Bull Content Pool

Štítky Martin Šonka, Red Bull, Red Bull Air Race, WOOD & Company Financial Services, a.s., Petr Kopfstein, Kirby Chambliss, Pete McLeod, USA, Jošihide Muroja, Matt Hall

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Martin Šonka vyhrál závod Red Bull Air Race v Portu  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.