Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Kvalifikace na závod v Německu vyšla lépe Kopfsteinovi, lídr šampionátu Šonka byl pátý

Pouze dva závody zbývají do konce světového šampionátu Red Bull Air Race. Na jeho čele je český pilot Martin Šonka, který svou pozici musí obhajovat na německém Lausitzringu. Ve vyrovnané kvalifikaci na nedělní závod skončil nakonec pátý, jeho krajan Petr Kopfstein jen těsně zaostal za vítězem – Mattem Hallem z Austrálie.

Pořadí na čele kvalifikačního závodu se na německém Lausitzringu neustále měnilo. Na čele se delší dobu držel francouzský pilot Nicolas Ivanoff, ale po chvíli jej střídal Juan Velarde ze Španělska, který kvůli technickým problémům v minulém závodě nestartoval. Ani on se však na prvním místě dlouho neohřál, lepší čas měl brzy nato americký letec Michael Goulian.

K narozeninám si vzápětí nadělil skvělý dárek Matt Hall z Austrálie, který stlačil čas blízko k traťovému rekordu a dostal se do vedení. Zuby si na něm postupně vylámali Matthias Dolderer z Německa i Petr Kopfstein. Český pilot nejprve zaostal o 72 tisícin sekundy, při druhém pokusu byl příliš agresivní a po překročení limitu přetížení byl diskvalifikován a let nedokončil. Přesto byl druhý.

Dominance Matta Halla pokračovala. Až za Kopfsteinem skončili Jošihide Muroja z Japonska i americký letec Kirby Chambliss. Oba piloti, kteří stále bojují o titul mistra světa, se sice pomyslně během svých pokusů přetahovali s Hallem, v cílové bráně však byli vždy později. A když s cílem vyhrát kvalifikaci neuspěl ani Pete McLeod z Kanady, měl poslední možnost zahýbat pořadím na čele Martin Šonka. Ani lídr světového šampionátu ale nepředvedl lepší čas a zařadil se až na páté místo.

V konečném účtování to pro první kolo nedělního závodu znamená souboj druhého Petra Kopfsteina s třináctým Peterem Podlunšekem ze Slovinska a nelehkou bitvu pátého Martina Šonky s desátým Nicolasem Ivanoffem. 

Výsledky kvalifikace závodu Red Bull Air Race na německém Lausitzringu:

1. Matt Hall (AUS) – 0:50.227 sekundy,
2. Petr Kopfstein (CZE) – 0:50.299,
3. Jošihide Muroja (JPN) – 0:50.400,

5. Martin Šonka (CZE) – 0:50.733.

Foto Samo Vidic / Red Bull Content Pool

Štítky Martin Šonka, kvalifikace, Německo, Matt Hall, Petr Kopfstein, Austrálie, Red Bull, Jošihide Muroja, Nicolas Ivanoff, Juan Velarde

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Kvalifikace na závod v Německu vyšla lépe Kopfsteinovi, lídr šampionátu Šonka byl pátý  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.