Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Veteránské skvosty se projedou jihočeskou krajinou

Unikátní setkání majitelů klasických a sportovních vozů se starším datem výroby budou již počtvrté hostit jižní Čechy. Setinová rallye South Bohemia Classic zavede kolem 40 posádek během dnešního večera a celé soboty do těch nejatraktivnějších zákoutí našeho kraje.

South Bohemia Classic je teprve druhou setinovou rallye na území České republiky. O premiéru se postarala v závěru července Carlsbad Classic s centrem v Karlových Varech. Pro některé závodníky bude závod náročný především tím, že budou muset poprvé v životě jet podle šipkového itineráře.

Jihočeský podnik odstartuje dnes večer v 19.20 hodin z náměstí Svornosti v Českém Krumlově a posádky budou pokračovat po trase Dolní Třebonín - Zlatá Koruna - Mříč - Brloh - Prachatice - Volary - Horní Planá - Černá v Pošumaví a Dolní Vltavice, kde najdou přes noc zázemí v tamním hotelu.

Dlouhá sobotní etapa startuje ve tři čtvrtě na deset z břehu lipenské nádrže a veteránské skvosty absolvují trasu Černá v Pošumaví - Lipno nad Vltavou - Rožmberk nad Vltavou - skládka Všeměry - Přídolí - Velešín - Svatý Jan nad Malší - Římov - České Budějovice - Hluboká nad Vltavou - Třeboň - Trhové Sviny - Besednice - Český Krumlov - Černá v Pošumaví a cíl bude opět v Dolní Vltavici.

Do Českých Budějovic přijedou veteráni těsně před polednem, kde absolvují test pravidelnosti na střeše Mercury centra mezi nástupišti autobusového nádraží, poté projedou náměstím Přemysla Otakara II., kolem Masných krámů a zastaví se na oběd u slepého ramene Malše před Hotelem Budweis, kde budou všechny vozy i vystaveny.

Základním principem setinové rallye je ujetí předem určené vzdálenosti za určený čas, přičemž odchylka od ideálního času se měří na setiny vteřiny a posádky za ni inkasují trestné body. Rychlostní průměry pro jednotlivé sekce činí 40 až 50 km/h.

Na trase o celkové délce kolem 350 kilometrů pořadatelé z týmu ČK motorsport připravili celkem jedenáct testů přesnosti, další dva úseky budou tajné a závodníci se o nich dozvědí až v průběhu rallye. Vypořádat se ale budou muset i s několika neobvyklými úkoly.

Možná nejnáročnější prověrkou bude měřená slalomová zkouška stálosti výkonu na ploše v těsné blízkosti českokrumlovského hřbitova. „Posádky se musí snažit zajet naprosto stejný čas v obou průjezdech. Ten jim naměří oficiální časomíra, ony však svůj čas znát nebudou a musí si ho sami stopovat. Čím menší rozdíl mezi oběma jízdami bude, tím méně trestných bodů závodníci dostanou,“ vysvětlil princip slalomu jeden z organizátorů Karel Mach.

Nejdelší zkouškou bude páteční více než sedmikilometrový noční test kolem Rojšína u Brloha, další zajímavý test se pojede v sobotu dopoledne ve Svatém Janu nad Malší, kde musí účastníci 71 metrů dlouhou pasáž na návsi zvládnout projet za 18 vteřin bez motoru!

Seznam přihlášených posádek vozů vyrobených v letech 1946 až 1990, včetně podrobnějších informací o trase 4. South Bohemia Classic 2013, najdete na webových stránkách závodu.

Foto: Ondřej Kroutil

Štítky South Bohemia Classic, setinová rallye, Jihočeský kraj, rallye, Pošumaví, Český Krumlov, Brloh, Dolní Vltavice, Česko, České Budějovice, Svatý Jan nad Malší, Karlovy Vary

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zatím zde nejsou vloženy žádné komentáře.

Veteránské skvosty se projedou jihočeskou krajinou  |  Ostatní sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.