Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

V Ostravě získal Jihostroj pouze první set. Vrací se bez bodu

Předehrávka 11. kola UNIQA volejbalové extraligy dopadla daleko lépe pro zatím dobře hrající Ostravu. Čtvrtý celek soutěže se sice pomaleji rozjížděl a nechytil úvodní tempo Českých Budějovic, poté ale zařadil vyšší rychlostní stupeň a s velkým přehledem si dokráčel pro tři body. Zvítězil ve čtyřech setech.

Souboj čtvrtého celku s druhým byl zpočátku vyrovnaný. Právem. Označit se dal taky jako bitva dvou nejvíce bodujících hráčů soutěže, Šmídla s Gevertem. První rozdíl ve výsledku zařídil svým servisem bývalý Jihočech Šulista. Stav byl 6:4. Brzo však Fila vrátil vše do zaběhlých kolejí. Sobotkovo eso znamenalo vedení 8:7, přičemž po návratu na palubovku tím stejným způsobem zvýšil vedení Jihostroje na 9:7. V prostřední části hry držel při životě Ostravu hlavně Šmídl, ale do koncovky domácí moc dobře naladěni nevstupovali. Prohrávali 16:19 a po špatném příjmu to brzo bylo už 16:21 z jejich pohledu. Slezané ještě nechtěli za každou cenu vzdát set, a tak se soupeři přiblížili, jenže Machův útok středem zastavil Ostravu v jízdě za srovnáním. České Budějovice se sice ještě trápily s proměněním setbolu, ale nakonec se jim to povedlo za minutu dvanáct, když Biernat neprošel přes bloky červenočerných volejbalistů.

Do druhé sady vstoupila lépe Ostrava a hned v úvodu si vytvořila drobný náskok. Jihostroj ji musel dohánět a dokonce před technickým time-outem se do dvoubodového vedení dostal on. To když skvěle přijal Kuliha a ještě lépe zahrál výměnu Michálek. Ale když se oba celky vrátily na hřiště, začaly se dít věci. Slezané zpevnili obranu, zlepšili se i na příjmu a nejenom Gevert, ale většina hráčů Českých Budějovic si najednou nevěděla rady s tím, jak prolomit ostravskou zeď. Při povinné pauze sáhl trenér Jan Svoboda ke střídání, Habra nahradil Červinka a Geverta zaskočil Hackworth. Pořád se ale nedařilo smazat ztrátu domácích, která před koncovkou byla pětibodová. Když Šmídl vytloukl na síti Filu, vedla Ostrava už 24:18 a směřovala k vyrovnání. Lehce ji zabrzdil Hackworth, avšak hned poté Šmídl zatloukl balon do palubovky.

Až teprve špatná souhra Jihostroje přivedla domácí hráče k prvnímu výraznějšímu vedení ve třetí části. Dvoubodový náskok za stavu 5:3 pro Ostravu ale brzy, podobně jako v prvním setu, smazal esem Fila. Do technického time-outu však přišli dříve Slezané a stav 8:6 v jejich prospěch ještě pomohl přiživit útokem do zámezí Michálek. Pro domácí je Šmídl obrovským tahounem a dokazuje to jak v útoku, tak při podání. Když mu navíc kolegové pomáhali na síti v zablokování hostů, rázem vedla Ostrava 13:10. Hra Jihostroje se ještě více rozsypala po druhé povinné pauze, kdy svěřenci Zdeňka Šmejkala najednou vedli už 18:12. Svoboda reagoval stažením Habra a Červinka trochu svěžího větru do hry hostů přinesl. Rozjetý modrobílý válec ale zásadně nezpomalil, a tak Ostrava vstupovala do koncovky s vedením 20:16. České Budějovice ale úctyhodně nesložily zbraně a dotáhly čtvrtý celek UNIQA volejbalové extraligy na rozdíl bodu. Jenže vytlučené bloky za stavu 23:21 pro domácí přinesly tři setboly. Nejprve se technickou chybou provinil Šulista, pak ale svou chybu smečí z hlavního kůlu napravil a přiřkl týmu i třetí set.

Ve čtvrtém dějství dostali od začátku důvěru místo Geverta a Habra mladíci Hackworth a Červinka. Tlak domácích byl ale hned v úvodu velmi silný a až vlastně sám Šmídl ho za stavu 5:2 zkaženým podáním dokázal zastavit. Stalo se tomu však jen na chvíli, při time-outu totiž Ostrava vedla 8:3. Nalomená psychika a bezmoc hostů jakkoliv zareagovat na vynikající hru Slezanů přinášela další body na konto domácích. Stav 11:3 byl propastný. Rozdíl mezi oběma celky byl znát, a to především v nasazení. I proto Ostrava snadno dokráčela k vedení 16:9. A do koncovky už modrobílí mohli jít ve velké pohodě, když vedli 20:11. Prostě a jednoduše, domácí celek na palubovce dominoval. Přestože ještě Jihostroj donutil trenéra Šmejkala vzít si oddechový čas pro své hráče, nezabránil nevyhnutelnému. Porážku 1:3 na sety stvrdil špatným podáním Todua.

VK Ostrava – VK České Budějovice 3:1 (23:25, 25:19, 25:22, 25:18)

Rozhodčí: Grabovský – Kubinec. Nejvíce bodující hráči: Šulista (20) – Michálek (10). Čas: 106 minut.

VK Ostrava: Kotas, Janků, Šmídl, Šulista, Lach, Biernat – libero Lex. Střídali David, Balon a Vašina. Trenér Zdeněk Šmejkal.

VK České Budějovice: Gevert, Michálek, Mach, Sobotka, Fila, Habr – libero Kuliha. Střídali Červinka, Hackworth, Kraffer a Todua. Trenér Jan Svoboda.

Štítky Ostrava, Jihostroj, České Budějovice, Česká volejbalová extraliga mužů, Jan Svoboda, Zdeněk Šmejkal, VK Jihostroj České Budějovice, Volejbalový klub Ostrava, Uniqa Insurance Group

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Ostravě získal Jihostroj pouze první set. Vrací se bez bodu  |  Míčové sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.