Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Cíle jsou znovu nejvyšší! Jihostroj chce odčinit poslední nevydařenou sezonu

Jen hodiny zbývají do začátku nového ročníku UNIQA volejbalové extraligy. VK České Budějovice jde do sezony s jasným cílem - vrátit se na vytoužený vrchol. Alespoň tak to prezentovali zástupci klubu na předsezonní tiskové konferenci, která se uskutečnila v pondělí 19. října na palubovce Sportovní haly.

Na úvod setkání se prezident klubu Jan Diviš vrátil k poslednímu nevydařenému ročníku. „Vedení klubu nehodnotí loňskou sezonu jako nějak výrazně úspěšnou, cíle byly jasné - úspěch ve skupině Ligy mistrů, finále Českého poháru a vítězství v lize. Nižší cíle si dávat nemůžeme a nechceme. Ani jeden se ale nenaplnil. Jsem docela rád, že je ta sezona za námi.“

Zároveň ale připomněl, že pro nový ročník nemohou být cíle jiné. Vedení tak znovu chce minimálně účast týmu ve finále české ligy, daleko větší váhu bude přikládat i Českému poháru, protože se stává více medializovaným. Má k tomu dopomoci i působení v Poháru CEV, které není tak náročné jako v Lize mistrů.

Koncepce Jihostroje se nemění. Do týmu byli zařazeni další mladí hráči, již by měli předvést, zda dosáhnou na výkony hodné extraligových opor. „Stabilizovat kvalitu na postu univerzála by měl Brazilec Daniel de Souza Maciel, protože Michal Kriško se dost často z různých důvodů potýkal s výkonnostními rozdíly,“ přidal Diviš.

Změn však bylo v mužstvu daleko více. Martin Pleva skončil s aktivním volejbalem, na hostování do Příbrami odešel Petr Šulista, do Ostravy zamířil Petr Zapletal a Robert Hupka bude nově hrát za Zlín. Jejich místa kromě Maciela zaplnili Jakub Pochop, Jiří Kraffer, Kristián Červinka z Brna a Martin Kryštof z Berlína.

Manažer Stanislav Pochop naznačil, že mladí volejbalisté budou v zápřahu. „Martin Tibitanzl, Jiří Kraffer a Kristián Červinka budou zápasově hodně vytížení. Budou jezdit s áčkem, budou hrát za EGE a také za juniory.“ Dle jeho slov se v dalších mládežnických kategoriích jeví dobře ročník 1999.

Jihostroj představil i nové dresy, ve kterých je dominantní znak města, protože si klub váží spolupráce s radnicí. Nad přítomnými aktéry tiskové konference visely i dva netradiční retro dresy - zelený a červený. Jsou připraveny na zápas proti VK Dukla Liberec, který se odehraje 26. října ve Sportovní hale. Symbolizují dvacetileté výročí spolupráce s firmou Jihostroj. Před extraligovým střetnutím se ještě uskuteční Zápas legend. Chybět by v něm neměl ani sám Pochop. „Budu se snažit nastoupit, ale pozvali jsme kolem dvaceti hráčů. Ukáží se hráči jako Šotola, Zelenka, Rubáček nebo Habada,“ dodal.

Po sportovní stránce se volejbalisté připravovali na nový ročník stejně. Aby ne, když jsou v Českých Budějovicích ideální podmínky. Situaci ale výrazně komplikovala účast reprezentantů na mistrovství Evropy. „Na druhou stranu by to mělo hráčům dodat potřebné sebevědomí. Předpokládám, že se hráči vrátili v dobré formě a budou připraveni,“ zmínil hlavní trenér Jan Svoboda.

Ten je spokojený s kvalitou týmu po srazu kompletního kádru z minulého týdne. „Po prvních dvou dnech, kdy jsme byli pohromadě, se kvalita výrazně zvýšila, takže pokud zvolíme správné hráče, půjdeme do prvního utkání s tím, že vyhrajeme. První čtyři zápasy nám slouží jako příprava před Pohárem CEV s holandským Apeldoornem, nicméně nebudeme nikde experimentovat,“ doplnil Svoboda.

Týden před domácí premiérou odhalil zástupce marketingové agentury Libor Matoušek více informací o tom, jak bude volejbalový večer se Zápasem legend vypadat. „Cílem bude pobavit diváky, připravujeme co nejlepší možnou úroveň sportovní produkce, kterou nám Sportovní hala dovolí. Dlouhodobě bychom chtěli, aby se z volejbalu stala společenská událost a ne pouze sportovní utkání.“

Limitem je však Sportovní hala, která do jisté míry produkci při volejbalových střetnutích omezuje. „Je to nekonečný souboj s vizí zastupitelů a s představami sportovních klubů. Nemůžeme to ale vzdát. Minulý týden jsme společně s Motorem a Dynamem napsali dopis, kde vyzýváme novou Radu města, aby vyčlenila do rozpočtu částku, která pokryje náklady spojené s vypracováním projektové dokumentace a vydáním stavebního povolení. Je nutné, aby město rozhodlo o koncepci Sportovní haly,“ uzavřel prezident klubu Jan Diviš.

Foto Jan Luxík

Štítky Jihostroj, sportovní hala, VK Jihostroj České Budějovice, Uniqa Insurance Group, Česká volejbalová extraliga mužů, Jan Diviš, volejbal, Liga mistrů UEFA, Jan Svoboda, VK Dukla Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Cíle jsou znovu nejvyšší! Jihostroj chce odčinit poslední nevydařenou sezonu  |  Míčové sporty  |  Sport  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.