Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Přibývá počet nakažených klíšťaty, čísla jsou však menší než loni

Jednatřicet případů klíšťové encefalitidy a sedmašedesát případů lymské boreliózy evidují v současné době krajští hygienici. Oproti předchozím týdnům zaznamenali rostoucí trend. Výskyt však zatím nevybočuje z běžných hodnot.

Sedm případů klíšťové encefalitidy je hlášeno z okresu České Budějovice, o dva méně zaregistrovali na Prachaticku, Českokrumlovsku, Strakonicku a Jindřichohradecku. Tři případy eviduje Táborsko, jeden Písecko. I u lymské boreliózy „vede“ Českobudějovicko, kde už hygienici potvrdili 21 případů. Okres Český Krumlov jich má čtrnáct, Jindřichohradecko a Táborsko po dvanácti. Na Písecku mají čtyři případy, Prachaticko hlásí tři nakažené a Strakonicko jednoho postiženého.

„Zdá se, že aktivita klíšťat je nyní v plném proudu. Podporuje ji především teplé a vlhké počasí. Vyzýváme proto občany k obezřetnosti a opatrnosti při rekreaci a pobytu v přírodě.  Rizika napadením klíštětem hrozí nejen v lesích, u vodních toků a ploch, ale též v křovinách, na místech s vysokou neudržovanou trávou a podrosty a v houští. Výskyt klíšťat je ale zaznamenán i v příměstských parcích stejně tak jako ve výškách nad 750 metrů, tedy ve vyšší partiích Šumavy či Novohradských hor,“ říká ředitelka Krajské hygienické stanice Jihočeského kraje Kvetoslava Kotrbová.

Největší výskyt klíšťové encefalitidy datují jihočeští hygienici k roku 2011. Zaznamenali rovných 170 případů. Lymská borelióza byla velkým problémem o dva roky později, kdy se potvrdilo 317 nakažených. V letošním roce však zatím nejde o žádná převratná čísla, počet postižených klíšťovou encefalitidou nebo lymskou boreliózou je o něco méně než loni.

„Turisté, rybáři, houbaři či děti na letních táborech by měli věnovat pozornost správnému oblečení a obutí. Po pobytu v přírodě se pak převléknout, a pokud je to možné, i osprchovat se. Čím dříve je možné přisáté klíště nalézt a odstranit, tím více se snižuje riziko případného přenosu infekce. Je vhodné používat běžně dostupné repelenty a odpuzovače. Velmi důležité je i správné odstranění klíštěte,“ dodává Kotrbová.

Foto pixabay.com

Štítky klíšťata, výskyt, onemocnění, Jihočeský kraj, klíště, lymská borelióza, klíšťová encefalitida, okres Jindřichův Hradec, okres Tábor, okres Písek, okres Prachatice, okres Strakonice, Kvetoslava Kotrbová, České Budějovice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Přibývá počet nakažených klíšťaty, čísla jsou však menší než loni  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.