Počasí dnes18 °C, zítra23 °C
Sobota 27. dubna 2024  |  Svátek má Jaroslav
Bez reklam

Upozorňovali jsme, že se budoucí využití pozemku nemusí radnici líbit, říká majitel odstaveného autobusu

Prakticky ihned jakmile se odstavený autobus objevil u řeky Vltavy, začaly se množit dotazy. „To s tím město nic neudělá? Policie to neřeší? Kde budeme pouštět draky? …“ Nejčastěji však znělo něco jiného. Proč?

Autobus v současné době stojí uprostřed louky, okna jsou vytlučená, všude kolem se povalují odpadky. Sprejeři vzali novou plochu útokem a lidé, kteří si přes louku dříve krátili cestu, nyní volí raději jinou trasu. Množí se i dotazy a i my se snažili ptát.

Když jsme před časem kontaktovali s dotazem radnici, dostalo se nám jen krátkého, prakticky nic neříkajícího vyjádření. „Autobus stojí na pozemkové parcele č. 2162/66, katastrální území České Budějovice 2, který je v soukromém vlastnictví. V současné době se jedná o zatravněnou plochu uprostřed louky, ke které nevede žádná přístupová komunikace. Statutární město České Budějovice je pouze vlastníkem okolních pozemků a k současné situaci si vyžádá stanovisko odboru ochrany životního prostředí a dále podá podnět na Českou inspekci životního prostředí,“ řekl náměstek primátora Petr Podhola.

Nyní se ale ozval majitel pozemku i odstaveného vozu se snahou o vysvětlení. Vladimír Rybák s bratrem pozemek zakoupili v roce 1996. Původně měl sloužit jejich podnikatelským aktivitám. „Posléze však byl radnicí zadán ke zpracování územní plán a na velké části našich pozemků byla navržena veřejná rekreační zeleň, která významným způsobem omezuje vlastníka a prakticky se rovná titulu vyvlastnění,“ říká Vladimír Rybák.

Majitelé pozemku dále zahájili jednání s radnicí o narovnání stavu z dob předrestitučních. Na pozemku se totiž nacházely a nutno dodat, že stále nacházejí, dvě (cyklostezka a kanalizační sběrač) stavby patřící městu. „Navrhovali jsme směnu pozemků pod stavbami, odprodej, či pronájem, ale ani jedna varianta se na radnici nelíbila a dávali nám bezostyšně najevo, že jim tento neprávní stav prakticky vyhovuje,“ pokračuje Rybák.

Bratři Rybákovi se tedy rozhodli chránit svůj majetek u soudu a podali žalobu. Další kroky byly však velmi výstřední. „Rozhodli jsme se zablokovat cyklostezku z důvodů, aby se veřejnost dozvěděla o neférovém jednání radnice, neboť se každý občan může dostat do podobné situace. Sice jsme byli tehdejším primátorem Benešem v médiích dehonestováni, ale nakonec radnice v průběhu soudního jednání navrhla vyrovnání odkupem pozemku pod cyklostezkou,“ naznačuje dílčí úspěch majitel pozemku.

Stále však trvá nedořešená situace ohledně druhé stavby, tedy kanalizačního sběrače. „již 20 let tato snaha trvá a město užívá náš pozemek zcela zdarma. Každý z našich návrhů je zamítnut s odůvodněním, že město uvedený pozemek nepotřebuje. Zvláštní, když na něm mají umístěnou svoji stavbu! Všechny návrhy byly uskutečněny v cenách dle znaleckého posudku a posléze sníženy až na polovinu. Radnice však na svém trvá,“ doplňuje Rybák.

Majitelé se následně snažili v úzké spolupráci s městem vyvinout na pozemku podnikatelskou činnost v souladu s územním plánem. Cílem mělo být vytvořit zde rekreační klidovou zónu se sportovišti, bazénem, ubytovacím zařízením, restaurací, tenisovými kurty a pláží s přístupem k přírodnímu koupališti v řece. Městu se návrh líbil, ale jednání se vlekla a majitelé tak nechtěli dále čekat.

„Náš poslední návrh radním města byl odkup našich všech pozemků, protože všechny (byť některé jen z části) jsou dotčeny veřejnou rekreační zelení, nebo pronájem pozemků a jejich částí, které jsou dle územního plánu veřejnou rekreační zelení, vše za ceny určené znaleckým posudkem. Na nájemné z pozemků veřejné zeleně máme, dle ustálené judikatury, právní nárok. Avšak jako v minulosti byl náš návrh zamítnut s tím, že město nemá potřebu odkupu pozemků veřejné zeleně v našem vlastnictví a to ani zastavěného vlastní stavbou a nájem též odmítá. Ve svém posledním návrhu jsme také upozorňovali, že nemůžeme jen hradit daň z nemovitosti bez jakéhokoliv užitku a že naše možné budoucí využití pozemků se nemusí radnici líbit, proto se podivuji nad dnešním zděšením, hysterickou reakcí úředníků a představitelů budějovické radnice,“ říká nespokojeně Rybák.

Proč byl autobus na louku umístěn, je tedy zřejmé. Majitelé jsou dle svých slov v koncích. „Vůbec nic se nestalo! Na svůj stavební pozemek jsme umístili a budeme dále umisťovat část svého majetku a to plně v souladu se zákonem. Veškerý humbuk kolem je tedy naprosto zbytečný,“ říká Vladimír Rybák.

Nutno ovšem říci, že to, jak autobus nyní vypadá, se nelíbí ani majitelům. „Odstavený autobus byl v den přistavení, tedy 28.9.2016 naprosto v pořádku a uzamčen. Krom chybějícího motoru a převodovky bylo vše funkční. To jak dnes vypadá, mají na svědomí někteří naši spoluobčané v Českých Budějovicích a nemůžeme být obviňováni za jeho současný stav a ,bordel‘ v okolí! Je smutné, že se nikdo z Magistrátu a Městské Policie nepozastavil nad řáděním vandalů, jež mají na svědomí naprostou devastaci autobusu a tento trestný čin, kdy došlo ke škodě na našem majetku, vlastně nikoho nezajímá. Orgány veřejné moci místo toho hledají v zákonech ,kličky‘ jak donutit majitele zničené věci k jejímu odstranění z jeho pozemku a to jen pro její nevzhlednost. Jsou snad i ostatní majitelé nemovitostí v Českých Budějovicích nuceni k odstraňování neestetických věcí ze svých pozemků, zahrad a dvorů? Jistě že ne!“

Jaký záměr mají majitelé s pozemkem, nechce Vladimír Rybák komentovat. Jisté je však to, že bylo podáno trestní oznámení na neznámého pachatele ohledně zničení autobusu. „Zároveň jsme podali na stavební úřad ohlášení záměru pozemek oplotit. Mohu všechny ujistit, že nám pouštění draků, pohyb procházejících se chodců, nebo venčení psů na našem pozemku ani v nejmenším celých 20 let nevadilo, jen tyto činnosti nemůžeme upřednostňovat před vlastními zájmy,“ uzavírá Vladimír Rybák.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky pozemek, radnice, louka, České Budějovice, Vltava, Petr Podhola, Česká inspekce životního prostředí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Petr Setikovsky

Kdybyste viděli ty prasárny, které páchají radní třeba v oblasti odpadového hospodářství. Být panem Rybákem, založím tam silážní jámu a pořád bych to považoval za velmi mírnou formu protestu, proti tomu dobytku, kterej by měl jít sedět.

Úterý, 1. listopadu 2016, 11:00Odpovědět

Frodo kocour

Doufám, že majitelé pozemků se domohou svých práv, a že náš zpupný magistrát a jeho úřednictvo dostane přes prsty. Krásné by samozřejmě bylo, kdyby dotyční ozřadové skončili s pořádným finančním postihem. A moc nechápu, co vedlo redakci k tomu, že nezveřejnila celé vyjádření majitelů, ale jen jakési převyprávění jedním redaktorem. Vyjádření úpravy rozhodně nepotřebovalo, mám ho, jako jistě i další k dispozici protože po zveřejnění v i-dnes je majitel v diskuzi nabídl a nebylo tedy problémem je získat. Pan Pešek si potřeboval přivydělat? V původním prohlášení je třeba část o úpravě pozemku "V první fázi bylo nutno vyrovnat terén jednoho z pozemků (2162/68), proto jsme převezli několik tun výkopku ze stavby garážového domu v ulici N.Frýda na sídlišti Máj, kterou jsme v té do době realizovali." takže aby mohli někteří pouštět draky, museli majitelé nejprve pozemek vyrovnat. Proč to redaktor opomennul a nahradil svými vsuvkami? Chodí tam venčit psa? Nebo sprejovat?

Pondělí, 31. října 2016, 13:30Odpovědět

Upozorňovali jsme, že se budoucí využití pozemku nemusí radnici líbit, říká majitel odstaveného autobusu  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.