Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

VIDEO: Tobogán, který zachrání život

Za necelé dvě hodiny dokáže zachránit stovku lidí. Speciální hasičský rukáv umožňuje evakuovat lidi až ze čtyřicetimetrových budov. Dnes s ním hasiči ČEZ trénovali záchranu z nejvyšší temelínské kancelářské budovy. Důležitou techniku jsou temelínští hasiči připraveni využít v případě potřeby i v okolních obcích.

V devátém patře 35. metrové hlavní administrativní budovy temelínské elektrárny vypukl fiktivní požár. Dvacet lidí z nejvyššího desátého patra se hasiči rozhodli evakuovat ze střechy budovy. Takový byl scénář nového hasičského cvičení v temelínské elektrárně.

Do dvou minut od zavolání přijíždí na místo hasičský vůz s výškovou plošinou. Její součástí je i koš se speciálním evakuačním rukávem, který může dosáhnout výšky až 40 metrů. „Zařízení jsme pořídili před dvěma lety v rámci zátěžových testů EU. V případě potřeby pomůže významně zrychlit evakuaci lidí z budov,“ vysvětlil temelínský ředitel Bohdan Zronek.

Během dvou minut se evakuační rukáv dostává do 35 metrů ke střeše budovy. Velmi opatrně hasiči pracovníka přesouvají do koše plošiny. „Do koše může najednou nastoupit pět osob. Ty lze evakuovat za pět minut. Je to významný posun, protože do té doby se používal vysouvací žebřík. S rukávem je evakuace rychlejší a bezpečnější,“ popsal výhody Martin Novotný, velitel temelínských hasičů.

Vlastní evakuace pomocí rukávu je pak velmi bezpečná. V nadsázce to lze přirovnat k tobogánu pro dospělé. Pod umělohmotným pláštěm, který tvoří tělo rukávu, je bavlněná spirála, ve které se osoba klouže. Rychlost si může regulovat polohou vlastního těla. Přestože rukáv směřuje kolmo dolů, spirála umožňuje velmi pomalý pohyb. Dokonce je možné se uvnitř spirály kdekoli zastavit. „Jde asi o nejbezpečnější evakuaci z vysokých budov, která v současnosti existuje,“ dodal Novotný.

Podobná cvičení kladně hodnotí i jaderný dozor. „Požární ochrana je důležitou součástí bezpečnosti elektrárny. Požárům se musí především předcházet, pokud by k nim ale došlo, pak profesionální zásah s kvalitní technikou je velmi důležitý,“ uvedla Dana Drábová, předsedkyně Státního úřadu pro jadernou bezpečnost.

Temelínská hasičská technika je půl roku začleněna do Integrovaného záchranného systému Jihočeského kraje. V případě povolání od krajského hasičského dispečinku i v okolních městech.


ČEZ má v Temelíně 76 hasičů. Čtyři směny se střídají po dvanácti hodinách. K dispozici mají čtyři cisternové vozy a speciální techniku pro zásah při přírodních katastrofách. Součástí vybavení je i špičková dýchací technika, speciální protichemické obleky nebo obleky proti sálavému teplu. Dojezdová doba v areálu elektrárny je čtyři minuty. Na základě vyzvání operačního a informačního střediska Hasičského záchranného sboru Jihočeského kraje pomáhají i mimo areál elektrárny. V těchto případech musí být vždy držen požadavek na minimální počet osob a techniky, která musí být přítomna tak, aby nebyla ohrožena požární bezpečnost elektrárny.

Tisková zpráva

Štítky technika, elektrárna, ČEZ, Evropská unie, Martin Novotný, Jihočeský kraj, Dana Drábová, Jaderná elektrárna Temelín, Státní úřad pro jadernou bezpečnost, Hasičský záchranný sbor

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

VIDEO: Tobogán, který zachrání život  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.