Počasí dnes5 °C, zítra7 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Jihočeská filharmonie bude hrát i pro tygry. Co nás čeká v další koncertní sezoně?

Jihočeská filharmonie se chystá k zahájení už 37. koncertní sezony, která vypukne v září letošního roku. Jaké změny se v ní chystají a čeho všeho se dočkáme?

Koncertní sezona 2017/2018 ponese podtitul „francouzská. To ale neznamená, že by posluchači neslyšeli nic jiného než francouzskou hudbu. „Červenou nití nové sezony bude francouzská hudba, ale není to úplně dogmatické. V každém koncertě je nějaká francouzská skladba. Pokud to vyjde, tak příští sezona by měla být vzhledem ke stému výročí rozpadu monarchie Rakousko-Uherská,“ říká ředitel Jihočeské filharmonie Otakar Svoboda.

Změny dozná celkový charakter sezony. Otakar Svoboda nebyl v loňském roce spokojen s výkony některých finančně náročnějších interpretů. „Přijde mi naprosto neadekvátní, aby honoráře překračovaly sto tisíc. Nevidím důvod, abychom utráceli veřejné peníze za nafouklé představy o honoráři některých interpretů. Chci to řešit i na asociaci orchestrů, kde se pokusím ostatním regionálním orchestrům navrhnout, jestli bychom nevytvořili nějakou společnou cenovou politiku, nějaký strop, přes který bychom nešli,“ vysvětluje.

I tak ale uslyšíme v Budějcích velmi zajímavá jména. „Podruhé budeme využívat zdejší zdroje, což se nám osvědčilo i letos. Například ohlas na španělskou zpěvačku Raquel Perez, která studuje na zdejší univerzitě a zpívala na jednom z našich posledních koncertů, byl velmi dobrý. Kdyby žila tady, tak patří mezi absolutní špičku. Na další sezonu máme domluvenou zpěvačku Lenku Novotnou. To je českobudějovická zpěvačka, která dělá brazilský repertoár. Samozřejmě vedle toho budeme mít další výborné sólisty jako Jiřího Bártu, Josefa Špačka, Ivo Kahánka, Viléma Veverku a další,“ vyjmenovává Svoboda.

Vyloučeno ale není ani vystoupení nějaké opravdu světové hvězdy. „Jednou ročně, pokud nám zbydou peníze, bychom chtěli pozvat nějakou opravdu velkou osobnost formátu například Bobbyho McFerrina. Ještě jsme k tomu nepodnikli žádné kroky, ale jeden galakoncert bychom chtěli,“ říká ředitel Jihočeské filharmonie.

Ředitel Jihočeské filharmonie Otakar Svoboda.

Posluchačů má filharmonie každým rokem více. Počet abonentů přesáhl v poslední sezoně 400. I proto stále rezonuje problém s nedostatečným prostorem. Na podzim by tak mezi lidmi měla kolovat petice. „Je to těžké. Tady ani není pořádně kam ty lidi pozvat. Chceme na podzim rozjet petici, jestli by lidé chtěli, aby tady stála nová budova. Nic jiného už mě opravdu nenapadá. Teď se bude stavět sportovní hala a zatím divadlo hraje ve špeluňce a my ve druhé,“ říká Otakar Svoboda.

Jihočeská filharmonie po úspěšných hraních na stezce v korunách stromů či v jaderné elektrárněTemelín chystá další podobnou akci. „Chceme v září točit klip v zoologické zahradě. Potřebujeme trochu vyřešit personální otázku, takže někteří muzikanti budou hrát u tygrů (smích). Rádi bychom udělali ideálně nějakou vtipnou aranž,“ nastiňuje Svoboda.

Ředitel Jihočeské filharmonie má ale v hlavě ještě další nápady. „Poprvé budeme hrát na nádvoří Orlíku. Chtěli bychom tím zahájit takový nový kvazi-festival, který mám dlouhodobě v hlavě, a který by šel po jihočeských zámcích a hradech,“ poodkrývá další plány.

Štítky Otakar Svoboda, tygr, Bobby McFerrin, Ivo Kahánek, Josef Špaček, Vilém Veverka, Jiří Bárta, koncert

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeská filharmonie bude hrát i pro tygry. Co nás čeká v další koncertní sezoně?  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.