Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Dynamo vstupuje do nového ročníku Fortuna národní ligy s omlazeným kádrem

Druholigový celek ze Střeleckého ostrova vstupuje do nového ročníku Fortuna národní ligy s omlazeným kádrem, jehož věkový průměr 24 let je nejnižší za posledních pět let. Jihočeskou metropoli opustily zkušené opory Kalod, Klesa a Šourek, jejichž místa zaujmou perspektivní hráči. Šanci zabojovat o místo v sestavě dostanou i nadějní dorostenci. Na soupisce se nachází třináct odchovanců dynamácké líhně.

Vedle jmenovaných odešel i brankář Hajdušek do třetiligového Písku, Vopat s Matějkou se vrátili do mateřských klubů Dukly Praha, respektive Viktorie Plzeň. Na přestup do Hradce Králové aktuálně zamířil i krajní obránce Jiří Funda, jenž absolvoval celou letní přípravu a trenéři napevno počítali s jeho službami. „Odchod Jirky mě mrzí ze všech nejvíc, ale dostali jsme od Hradce takovou finanční nabídku, kterou nešlo odmítnout,“ pokrčil rameny hlavní trenér David Horejš. 

Alternativu na Fundovu pozici představoval Lukáš Pouček, letní posila z pražské Sparty, jenže v úterý 25. července si poranil koleno a s velkou pravděpodobností nestihne úvod soutěže. Není vyloučeno, že bude chybět delší dobu. Aby nebylo dost smůly, na operaci s kolenem se chystá loňský objev Adrián Čermák a diváci jej zřejmě neuvidí na trávníku celou příští sezonu. Do pořádku se dává Ivo Táborský, ale v začátku podzimní části ještě nebude připravený odehrát celý zápas. Kvůli problému se svalem odpočíval Pavel Novák, jeho start je však reálný. 

Před velkou herní příležitostí stojí útočníci Jindřich Kadula a Elvis Mashike, jenž dal na jaře třináct gólů za třetiligový Vyšehrad (barvy tohoto týmu nyní hájí Michal Klesa, pozn. autora). Hodně se čeká od středopolaře Petra Javorka, který přestoupil z Táborska a v minulosti již působil v Dynamu. Z hostování ve Vítkovicích se vrátil obránce Michal Řezáč, hostování v Písku ukončil další zadák Filip Vaněk, jenž zřejmě dostane prostor na levém okraji defenzivní řady. Na hostování ze Sparty přišel záložník Jakub Moravec, z vlastního dorostu si trenéři vybrali brankáře Matěje Luksche, obránce Petra Řehoře a záložníka Rostislava Tomka.

Generální manažer Martin Vozábal půjde do Sparty

V přípravě sehrálo Dynamo půltucet zápasů. Na turnaji v Sezimově Ústí zvítězilo nad domácím týmem 6:0 a podlehlo Táborsku 2:4 na penalty, dále remizovalo bez gólů s mistrovskou Slavií Praha, padlo s Viktorií Plzeň 1:5, zdolalo brněnskou Zbrojovku 2:0 a stejným výsledkem si v generálce na Složišti poradilo s třetiligovým Benešovem. Výsledky i herní projev se jevily nadějně, Budějovičtí však sami sobě pokazili dobrý dojem následnou porážkou 0:1 s divizními Velvary na jejich půdě, která znamenala vyřazení z Mol Cupu. 

David Horejš se vyjádřil kriticky. „Tento zápas jsme měli zvládnout a nepřipustit takový výpadek. Příčinu známe, předchozí zápasy jsme hráli úplně jinak. Moc nás to mrzí. Alespoň věřím, že facka přišla včas,“ uvedl před začátkem druhé nejvyšší soutěže, do níž Jihočeši vstoupí na svém hřišti proti Viktorii Žižkov v pondělí 31. července od 18 hodin. Asistovat budou kamery České televize. „Začátek bude velmi důležitý. Doufám, že ho zvládneme,“ řekl kapitán Petr Benát. 

Rozpočet klubu včetně mládeže se proti loňsku v podstatě nezměnil, pohybuje se kolem třiatřiceti milionů. „Daří se ho lépe naplnit díky částce, kterou jsme obdrželi za přestup Jiřího Fundy. Za poslední rok to byl jediný hráč A-týmu, o kterého projevil zájem cizí klub. Přicházejí však nabídky pro hráče našich mládežnických celků,“ upřesnil generální manažer Martin Vozábal a přiznal, že také on dostal nabídku k funkcionářskému působení v pražské Spartě. „Nechal jsem si odstup s tím, že chci zahájit sezonu v Dynamu. S majitelem klubu jsme domluveni, že v horizontu zhruba jednoho měsíce po startu soutěží se mohu přesunout do Prahy.“ 

Autoři | Foto Ján Honza

Štítky Dynamo, Fortuna národní liga, tým, fotbal, České Budějovice, SK Dynamo České Budějovice, Michal Klesa, AC Sparta Praha, Střelecký ostrov, trenér, FC Viktoria Plzeň, FC Hradec Králové, soutěž, David Horejš, Písek

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dynamo vstupuje do nového ročníku Fortuna národní ligy s omlazeným kádrem  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.