Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Jihočeský kraj uvolní pro nemocnici v Českých Budějovicích šest set milionů korun

Jihočeský kraj uvolní pro českobudějovickou nemocnici 600 milionů korun. Částku rozloženou do čtyř let rozdělí do dvou základních částí. Sumou 400 milionů korun ocenila budovy a pozemky v objektu takzvaného dolního areálu, z něhož se nemocnice odstěhuje. O zbývajících 200 milionů korun navýší základní kapitál.

Jihočeský kraj je jediným akcionářem českobudějovické nemocnice. Se záměrem na uvolnění peněz pro toto zdravotní zařízení souhlasili jihočeští zastupitelé na svém zasedání ve čtvrtek 21. září. Pro jich bylo padesát z dvaapadesáti přítomných.

Českobudějovická nemocnice postupně opouští dolní areál, což bývala v minulosti vojenská nemocnice. Provoz tam chce ukončit do roku 2021. Oddělení, která tam sídlí, se přesouvají do horního areálu, jenž je zhruba o 300 metrů dále. Jihočeský kraj se chce částkou 400 milionů korun podílet na tomto procesu. Dolní areál pak hodlá využívat pro jiné účely.

„Nápady byly různé. Od těch, které považuji za neefektivní a nesmyslné jako například depozitáře, přes různé zajímavé nápady. Ať vezmu záležitosti jako univerzitní kampus, nebo naším snem je zřízení lékařské fakulty v jižních Čechách. Dále jsme mluvili o různých zdravotně sociálních aktivitách, jako jsou například lůžka pro hospicovou péči nebo pro pacienty s alzheimerem. Zatím ale není žádná varianta definitivní," uvedla k budoucímu využití bývalé vojenské nemocnice jihočeská hejtmanka Ivana Stráská.

Českobudějovická nemocnice investuje do roku 2021 do své modernizace více než 1,5 miliardy korun. Tato částka zahrnuje i zmíněných 600 milionů korun od kraje. Navýšení základního kapitálu o 200 milionů korun Stráská odůvodnila tím, že peníze směřují na nákup vybavení v modernizovaných pavilonech jednotlivých oddělení.

Českobudějovická nemocnice zahájila kompletní revitalizaci a přestavbu areálu v roce 2013. Vedení společnosti ji naplánovalo na osm let. Ředitel českobudějovické nemocnice Břetislav Shon uvedl, že právě v tomto období může zdravotní zařízení získat peníze na modernizaci z různých evropských grantů. „Po tomhle projektu se dalších dvacet až třicet let nemusí na nemocnici stavebně sáhnout. Budou se platit jen provozní náklady," řekl zastupitelům Shon.

Foto Jana Kroneislová | Zdroj ČTK

Štítky nemocnice, peníze, budova, kraj, akcionář, Jihočeský kraj, Nemocnice České Budějovice, Ivana Stráská

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Jihočeský kraj uvolní pro nemocnici v Českých Budějovicích šest set milionů korun  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.