Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Hluboké obnovili Barokní kříž. Netradičně je ale ze stromů

Před více než dvěma sty lety lemovala vycházkovou cestu Křesín v Hluboké nad Vltavou. Pak ale stromová alej zanikla a zůstala pouze na mapách. Po mnoha letech se dočkala částečné obnovy. Město ve spolupráci s Nadací ČEZ vysázelo 74 více než dvoumetrových stromků.

Celkem 74 stromů nechalo vedení města Hluboká vysázet podél vycházkové cesty Křesín. Aleji místní říkají „Barokní kříž“. Při pohledu ze zámku nebo letadla připomíná svým tvarem barokní památku. „V tomto případě jsme sice obnovovali historii, každopádně výsadba novým stromů je velmi potřebná. I kvůli bezpečnosti musíme přestárlé stromy pokácet a nahradit je novými. A jsme vděčni za jakoukoli pomoc, v tomto případě přišla od Nadace ČEZ,“ poznamenal starosta města Tomáš Jirsa.

Při výběru stromů a jejich následné úpravě museli projektanti zohlednit řadu kritérií. „Museli jsme vybrat malokorunní stromy a najít vhodný kompromis mezi osvětlením chodníků, umístěním inženýrských sítí a zasahováním do sousedních nemovitostí,“ vysvětlila projektantka Renata Kafková.

Alej tvoří dva druhy javorů a habr obecný. Všech 74 stromů je roubováno na podchodnou výšku 230 centimetrů. „Nebudou tak vadit chodům ani osvětlení chodníku, navíc stromy oddělí ruch ze silnice od obytné části,“ doplnila Kafková.

Částkou 150 tisíc korun se na výsadbě podílela Nadace ČEZ. „Jsme rádi, že o grantové řízení Stromy je zájem. Stromy odjakživa doprovázely naše cesty a je dobře, když tomu bude i do budoucna. Navíc je na ně hezký pohled a přináší i řadu praktických výhod. Ať už je to například stín v létě nebo snížení větrných vlivů v průběhu celého roku,“ uvedl František Lust, člen správní rady Nadace ČEZ.

Dřeviny se v okolí Hluboké nad Vltavou sázely s podporou Nadace ČEZ i v předchozích letech, z nadačního příspěvku byla financována výsadba na vycházkové cestě Rudolfův kout v roce 2016 či liniová výsadba v lokalitě pod Hůrkou v roce 2014.

Tisková zpráva

Štítky stromy, alej, děti, ČEZ, Hluboká nad Vltavou, strom, Křesín, Tomáš Jirsa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Hluboké obnovili Barokní kříž. Netradičně je ale ze stromů  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.