Počasí dnes8 °C, zítra6 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

FOTO: Hendikepované děti z českobudějovické Arpidy napekly perníčky pro papeže Františka

Papež František si o adventu pochutná na mikulášském perníku z jižních Čech. Perníčky pro něj napekly a ozdobily hendikepované děti z českobudějovického centra Arpida. Jihočeská delegace se s papežem setká při audienci v Římě ve středu 13. prosince.

„Perníčky, které vyráběly děti z Arpidy, jsou součástí českobudějovické diecézní poutě ke svatému Mikuláši. Pouť k tomuto patronovi naší diecéze vyvrcholí audiencí u papeže Františka. Součástí bude také charitativní část, při níž předáme perníčky chudým rodinám v Římě. A proto otce biskupa napadla myšlenka zapojit děti z Arpidy,“ uvedl mluvčí českobudějovického biskupství Miroslav Bína.

Výprava, která cestuje do Říma, čítá 45 lidí. Budou v ní zástupci kraje, města, samozřejmě biskup Vlastimil Kročil, ale také například prezident HC Motor České Budějovice Roman Turek či ředitel Budějovického Budvaru Petr Dvořák, který má pro papeže 122 lahví speciálního požehnaného pivního ležáku.

Perníčky papežovi osobně předá desetiletý Martin Mikeš

Do Říma za papežem odcestuje i desetiletý Martin Mikeš z Českých Budějovic, který společně s dalšími dětmi z Arpidy zdobil perníčky pro papeže. A osobně je Svatému otci i předá.

„Ani jsme tomu nemohli uvěřit, máme z toho velkou radost, že budeme součástí výpravy. Martínek si trošku uvědomuje, že se setká s někým významným, ale je to dítě. Nebere to jako dospělák. On se těší na cestu, že si udělá výlet, že s ním pojede rodina,“ řekla Martinova maminka Dana Mikešová. „My ho připravujeme na to s kým se setká. Když jsme mu papeže ukazovali, pronesl, že je to sympatický pán a že se s ním rád potká,“ podotkla s úsměvem maminka. Desetiletý Martínek na povídání neměl čas, měl totiž plné ruce práce s tvorbou perníčků. Právě zdobil sněhuláka. „Jen teď nevím, který perníček vyberu jako dárek,“ lámal si hlavu.

A díky němu i dalším malým tvůrcům vznikali pestrobarevní sněhuláci, hvězdičky, ryby, ozdobené perníkové stromky. „Tvary jsme ladily do vánočního. Přivezli jsme těsto, děti uválely placky, vykrajovaly a upečené kousky zdobily. Různými polevami, čokoládou, marmeládou a dalším zdobením. Děti byly neskutečně kreativní, mají obrovskou fantazii. Hlavně poleva šla na odbyt, a možná i do pusinek. Ovšem to správný cukrář i pekař musí, bez ochutnávání to nejde nikomu,“ uvedla Lenka Vyhlídová ze společnosti Rej z Plané nad Lužnicí. I pro tyto profiperníkáře je prý velkou ctí, že papež František ochutná perník právě z jejich kuchyně.

Děti z českobudějovické Arpidy vytvořily papežovi také obraz

Tvořit perníčky pomáhal dětem v Arpidě také prezident HC Motor České Budějovice Roman Turek. I když tvrdil, že doma se do takové činnosti nezapojuje, v Arpidě mu to šlo docela od ruky. „Každoročně pořádáme s Motorem pro děti mikulášskou, při které děti tvoří perníčky. A já se toho účastním, takže nějakou zkušenost s perníčky mám,“ přiznal šéf hokejového klubu.

„Nápad vytvořit perníčky pro papeže přišel z biskupství a nám se líbil. Je skvělé, že se děti do tvorby perníčků a přípravy dalšího dárku mohly zapojit. Jsem rád, že do toho pustily s velkým nadšením, a že se dílo náramně  podařilo,“ podotkl ředitel českobudějovického centra Arpida Marek Wohlgemuth.

Ten prozradil, že do Říma poputuje společně s perníčky také obrázek vytvořený dětmi v Arpidě. „Je na něm anděl, který nese košíček, ve kterém má zřejmě dárky. Hledí na něj s úžasem děti. A anděl má ještě na zádech Samsonovu kašnu. Má to těžké, ale je to posel z Budějc,“ popsal obrázek ředitel centra, který bude také členem výpravy. „Já se moc těším, je to pro mě čest setkat se s papežem. Já v Boha věřím, ale myslím si, že papež František nemusí být autoritou jen pro věřící. Může být pozitivním vzorem i pro lidi v politice. Jeho politika je o milosrdenství, pomáhat tam, kde je třeba,“ dodal Marek Wohlgemuth.

Děti z Arpidy napekly perníčky pro papeže

Pátek, 24. listopadu 2017, 02:58

Děti z Arpidy napekly perníčky pro papeže
Děti z Arpidy napekly perníčky pro papeže

Štítky perník, děti, Arpida, papež, audience, Papež František, Řím, advent, Jihočeský kraj, Roman Turek, Madeta Motor České Budějovice, Vlastimil Kročil, Petr Dvořák, Budějovický Budvar

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Hendikepované děti z českobudějovické Arpidy napekly perníčky pro papeže Františka  |  Českobudějovicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.