Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Hudební festival v Českém Krumlově zahájily árie z Carmen

Operním galakoncertem začal v pátek 26. ročník Mezinárodního hudebního festivalu Český Krumlov, který potrvá do 5. srpna. Festival v Pivovarské zahradě zahájilo vystoupení rumunské sopranistky Angely Gheorghiuové a mexického tenoristy Ramóna Vargase. Za doprovodu PKF si připravili árie a duety z Bohémy, Tosky, La traviaty, Lucie z Lammermooru i Carmen.

Na dalších koncertech vystoupí violoncellista Mischa Maisky nebo Radka Fišarová s poctou Edith Piaf, akci zakončí Verdiho Requiem a barokní večer s ohňostrojem.

Tenorista Vargas zpíval na festivalu před šesti lety a vystoupení řadí mezi nejkrásnější zážitky kariéry. „Je to neskutečné místo a kvalita festivalu i koncertů je velmi vysoká. Proto se vracím moc rád,“ řekl Vargas, jenž s Gheorghiuovou působí ve Vídeňské státní opeře.

Kapacita na operní galakoncert byla 1600 míst, 90 procent z nich se zaplnilo. Pořadatelé odhadují, že festival letos navštíví 10 tisíc platících diváků.

Novinkou bude závěrečný večer v Zámecké zahradě, kdy barokní hudbu doprovodí ohňostroj. Na dalších koncertech vystoupí houslista Julian Rachlin s Jihočeskou filharmonií, violoncellista Mischa Maisky, houslista Bohuslav Matoušek či soubor Schola Gregoriana Pragensis.

Mezinárodní hudební festival se věnuje i jiným žánrům. Soubor Janoska Ensemble smíchá Paganiniho s Michaelem Jacksonem. Přehlídka slibuje ještě Irský večer, muzikálové zpěváky z Broadwaye a Radka Fišarová přijede s poctou Edith Piaf. Zazpívá dvakrát, pořadatelé přidali pro velký zájem druhý koncert.

„Vyprodané jsou i některé komorní koncerty, jako Mischa Maisky, což je velké jméno klasické hudby. Závěr bude specifický v duchu baroka, v zámeckých zahradách s tancem, gastronomií, vyvrcholí ohňostrojem,“ řekla mluvčí festivalu Kateřina Viktorová.

Hraje se na šestí místech, letos podruhé i v klášterním kostele. Loni tam byl o koncerty zájem. „I proto v nich pokračujeme. Letos to budou dva koncerty – středověké hudby a skladeb pro trubku a varhany,“ doplnila mluvčí festivalu, jehož rozpočet přesahuje 40 milionů korun.

Foto MHF | Zdroj ČTK

Štítky hudební festival, koncert, Český Krumlov, festival, Ramón Vargas, Angela Gheorghiu, Mischa Maisky, La traviata, Bohéma, Édith Piaf, ohňostroj, Radka Fišarová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hudební festival v Českém Krumlově zahájily árie z Carmen  |  Českokrumlovsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.