Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Zámek v Českém Krumlově letos lákal. Přišlo o šestadvacet tisíc turistů více než loni

Úspěšnou sezonu přičítá krumlovský kastelán Pavel Slavko bezpečnostní situaci v Evropě, dopravní dostupnosti Česka a i tomu, že je zámek na seznamu památek UNESCO. Roli podle něj hrají i ústní propagace a počasí.

Hrad a zámek Český Krumlov přilákal od ledna do konce srpna 343 831 lidí, meziročně o 26 482 více. Jihočeské památky navštívilo za stejné období 974 673 turistů, o 12 283 více než za prvních osm měsíců loňského roku.

Nejvíc letos zatím lákala první prohlídková trasa, kam patří interiéry z doby renesance a baroka, kaple sv. Jiří, eggenberský sál se zlatým kočárem a rokokový Maškarní sál. Po roce 2020 se stane součástí návštěvnického okruhu Zahrada i letohrádek Bellarie u otáčivého hlediště.

Velký zájem byl v Českém Krumlově i o Barokní divadlo, Hradní muzeum, věž, kovárnu a konírnu. „Ještě zmíním jeden fenomén, přesvědčivost, hodnotu stáří památky. Je denním obrázkem, že skupiny návštěvníků z nejrůznějších kontinentů sahají nevěřícně na fasádu, fotografují si litinová víka kanálů, detaily, o které my už nezavadíme ani okem, a pro ně je to objevnou věcí. Musíme si uvědomit, jak je naše krajina úžasná, šťavnatá, přívětivá, zelená, plná vody,“ řekl Slavko.

Devíti ze 14 objektů, o něž pečují jihočeští památkáři, ale návštěvnost meziročně klesla,“ doplnila mluvčí jihočeských památkářů Markéta Slabová. Jsou mezi nimi zámky Kratochvíle, Třeboň, Jindřichův Hradec i Hluboká nad Vltavou, tam přišlo o 3129 lidí méně. Do července ale bylo na Hluboké meziročně o 8500 lidí více. Podle kastelána Miroslava Pavlíčka stoupl do července podíl zahraničních návštěvníků ze 48 000 v roce 2016 na letošních 72 000. „Na zámek se vrátili turisté z Ruska a nově ho začali navštěvovat turisté z Číny, jejich podíl neustále roste,“ řekl Pavlíček. 

Foto pixabay.com | Zdroj ČTK

Štítky návštěvnost, turisti, Český Krumlov, zámek, Světové dědictví UNESCO, Evropa, Česko, purkrabí, Hluboká nad Vltavou, Rusko, Čína

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zámek v Českém Krumlově letos lákal. Přišlo o šestadvacet tisíc turistů více než loni  |  Českokrumlovsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.