Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Otáčivé hlediště v Českém Krumlově je nejnavštěvovanější letní scénou v republice

Vyprodaným večerním představením Pták Ohnivák a lišák Zorro udělalo Malé divadlo tečku za letošní sezonu na Otáčivém hledišti v Českém Krumlově. A byla to velmi úspěšná sezona. Osmaosmdesát představení shlédlo víc diváků než loni, přes šestapadesát a půl tisíce. A tato parádní návštěvnost „otáčku" vynesla druhé místo mezi festivaly a zároveň je nejnavštěvovanější letní scénou v České republice. 

Poslední představení této sezony před Otáčivým hledištěm v Českém Krumlově odehrál soubor Malého divadla v sobotu 9. září. Tečkou bylo vyprodané večerní představení Pták Ohnivák a lišák Zorro. Otáčivé hlediště letos navštívilo celkem 55 035 diváků. Včetně generálních zkoušek pak činil počet návštěvníků 56 528, což čítá o zhruba 1300 diváků více než loni. Tržby za letošní sezonu se vyšplhaly na 32,94 milionů, tedy o 4,5 procenta více než loni, kdy dosáhly 31,53 milionu korun.

Letos v létě byly před točnou uvedeny dvě zcela nové inscenace, opera Trubadúr a baletní divadlo Valmont.

„I přes letos velmi proměnlivé počasí bohaté na bouřky jsme museli zrušit pouze dvě představení, loni to byla představení tři. Odehráli jsme tedy celkem 88 představení a návštěvnost dosáhla 97,55 procent,“ uvedl ředitel Jihočeského divadla Lukáš Průdek.

„Ve srovnání počtu návštěvníků obdobných festivalových akcí roku 2017 jsme dosáhli překvapivého a pro nás velmi lichotivého výsledku. Zaujímáme v počtu návštěvníků druhé místo mezi festivaly a zároveň jsme nejnavštěvovanější letní scénou v České republice. Před námi jsou s počtem 88 tisíc návštěvníků jen Letní shakespearovské slavnosti, které se ale konají na třech různých scénách, Praha, Brno, Ostrava. Za námi jsou pak například Colours of Ostrava, koncert Guns N´ Roses nebo alternativní letní festival Letní Letná,“ dodal Průdek.

Prodej vstupenek na novou sezonu začne už v polovině září 

Návštěvníci českokrumlovského otáčivého hlediště měli letos poprvé možnost si před představením zapůjčit tablet. Tato služba byla zavedena pro zájemce o využití titulkovacího software Overtekst, který byl vyvinut pro chytré telefony a tablety a umožňuje sledování vícejazyčných titulků k některým inscenacím. Původně byly titulky opatřeny pouze operní tituly, letos k nim přibylo i baletní představení Valmont, které je doprovázeno libretem, a poprvé byl software testován i při činoherním představení Dekameron, ke kterému byly připravenytitulky v anglickém a německém jazyce. Vedení divadla zakoupilo padesát tabletů, možnost jejich zapůjčení letos využilo 104 diváků.

S prodejem vstupenek na následující sezonu, tedy na 92 představení českokrumlovského otáčivého hlediště začne Jihočeské divadlo v polovině září, konkrétně v pondělí 18. září. „Diváci se mohou těšit nejen na již zaběhlé oblíbené tituly, jako jsou Dekameron, Pes baskervillský, opery Rusalka, Trubadúr a Příhody lišky Bystroušky nebo balet Valmont, ale také na dvě zbrusu nové inscenace," prozradila Věra Ernstová z Jihočeského divadla České Budějovice. Činoherní soubor prý pro příští sezonu připraví horor Dracula v režii Martina Glasera a soubor Malého divadla pod vedením Petra Haška dobrodružnou podívanou pro všechny věkové i váhové kategorie Ztracený svět.

Na sezonu následujícího roku se tedy mohou těšit nejen stálí diváci a příznivci otáčivého hlediště, ale i zájemci, jejichž poptávka vstupenek na produkci před točnou nebyla z důvodu vyprodaných představení uspokojena," podotkla Ernstová.

Autoři | Foto Otáčivé hlediště Český Krumlov

Štítky divadlo, hlediště, návštěvnost, představení, Český Krumlov, festival, Metzlův dům, vstupenka, Česko, Zorro, Jihočeské divadlo, Martin Glaser, Colours of Ostrava

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Otáčivé hlediště v Českém Krumlově je nejnavštěvovanější letní scénou v republice  |  Českokrumlovsko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.