Počasí dnes8 °C, zítra7 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Hlavní cenu na Anifilmu v Třeboni dostal francouzský film Louise na pobřeží

Hlavní ceny na třeboňském festivalu animovaných filmů Anifilm v sobotu získaly snímky Louise na pobřeží a Můj život Cukety. Ocenění dostaly i krátké a studentské snímky, videoklipy a nově počítačové hry. Do kin přišlo přes 27 tisíc diváků, promítalo se 500 filmů, z nich 132 soutěžních.

Cenu za celoživotní přínos animovanému filmu dostal již 2. května Jiří Šalamoun, autor Maxipsa Fíka. Festival skončí dnes, v neděli 7. května v 19:00 hodin posledním promítáním. Ceny pro filmy nazvané Animorpha jsou spojeny s odměnou 1000 eur (27 tisíc korun), ceny pro klipy a abstraktní animaci s částkou 500 eur.

Hlavní cenu za celovečerní film pro dospělé získal francouzský režisér Jean-François Laguionie za snímek Louise na pobřeží. Vypráví o pětasedmdesátileté ženě, jež zůstane sama v přímořském letovisku. „Snímek provede diváka vzpomínkami hlavní postavy a poté jej přiměje si uvědomit, že samota může být cestou k sebepoznání," uvedli porotci.

Jako nejlepší celovečerní film pro děti ocenili loutkový snímek Můj život Cukety, jejž natočil Claude Barras ze Švýcarska. Film vypráví o chlapci, který putuje po matčině smrti do dětského domova plného sirotků; snímek získal i cenu diváků na festivalu ve francouzském Annecy.

Cenu za nejlepší krátký film má španělský snímek Decorado, nejlepším studentským je Pipka polské režisérky Renaty Gasiorowské. V České republice zůstává jedno ocenění: zvláštní uznání pro studentský, „pohádkově laděný" film Plody mraků, jejž natočila Kateřina Karhánková z FAMU. Festival ocenil i nenarativní animace, videoklipy a nově nezávislé počítačové hry.

Promítalo se na sedmi místech, nově v Lázních Aurora. Publikum je podle ředitele různorodější než před rokem. „Vidím víc studentů, je tu silná skupina 30 až 40 let včetně rodin s dětmi, víc starších lidí a hromada dětí. Trošku víc se zapojili i lidé z Třeboně a lázní," řekl ředitel Anifilmu Tomáš Rychecký.

Přijela řada filmařů jako režisér Paniky v městečku Stéphane Aubier, z Austrálie přiletěl Adam Elliot, držitel Oscara za film Harvie Krumpet. Nejvíc ho překvapilo, jak jsou zde jeho filmy známé. „Trochu bych to možná čekal u snímku Mary a Max, ale diváci znají i ostatní. Na festivalech sice dělám tu a tam rozhovor, ale tady jsem jich dal asi dvanáct. To pro mě bylo překvapivé. Byl jsem na festivalech v Annecy, Hirošimě, krásná města, a Třeboň je jedno z nejhezčích, jaká jsem navštívil," uvedl Elliot.

Některé projekce byly vyprodané, hity se promítaly na náměstí. Pořadatelé řešili problém ve čtvrtek 4. května, kdy blesk při bouřce poškodil elektřinu. „Prolétlo to celou elektrikou, pro projektory to byl totální konec. Naštěstí žádná lampa nepraskla, ale projektory pak deset minut nabíhají, odpálilo to jeden zdroj, bylo to opravdu nepříjemné. Vypnulo se všechno, taková věc se zde za 16 let festivalu nestala," podotkl Rychecký.

Foto Anifilm, Eva Kořínková | Zdroj ČTK

Štítky film, festival, Třeboň, Anifilm, Jiří Šalamoun, Adam Elliot, kino, Jean-François Laguionie, Claude Barras, Stéphane Aubier, Kateřina Karhánková, Annecy

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Hlavní cenu na Anifilmu v Třeboni dostal francouzský film Louise na pobřeží  |  Jindřichohradecko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.