Počasí dnes19 °C, zítra20 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Výzkum archeologů prokázal, kde byly pozůstatky tábora v Letech

Archeologický výzkum prokázal pozůstatky bývalého romského koncentračního tábora v katastru obce Lety u Písku. Archeologové pod vedením Pavla Vařeky ze Západočeské univerzity v Plzni nalezli pozůstatky objektů tábora, který na konci druhé světové války shořel. Objevili také předměty, které patřily lidem vězněným v táboře.

Projekt měl získat materiály, na jejichž základě by bylo možné vyhlásit tábor kulturní památkou. „Jednoznačně jsme dokázali, že pozůstatky tábora skutečně existují. Proto usilujeme o to, aby se z místa stala kulturní památka," uvedl archeolog Pavel Vařeka.

Pozůstatky po objektech bývalého protektorátního koncentračního tábora pro Romy odhalily sondy do země. „Artefakty, které jsme objevili, představují většinou zbytky šatů vězňů," nastínil Vařeka. Archeologové našli i knoflíky nebo podkůvky z bot. Nálezy budou předány Muzeu romské kultury v Brně.

Výzkum na louce, která patří obci, začal na podzim. Výzkumníci se nedostali dovnitř vepřína Lety, který stojí na většině rozlohy tábora. Výsledky ale podle Vařeky potvrzují, že se tábor nacházel v místech, kde nyní tento objekt stojí.

Soukromý vepřín na místě bývalého koncentračního tábora dlouhodobě vyvolává kontroverze. Současná vláda Bohuslava Sobotky už dřív deklarovala zájem vepřín odkoupit. V současnosti o tom s majiteli jedná. Ve čtvrtek 13. července si zástupci vlády a společnosti AGPI, která vepřín provozuje, předali nabídky k případnému odkupu farmy. Konkrétní cena zatím nepadla, jednalo se spíš o modelech, jak ji stanovit.

Tábor v Letech otevřely v srpnu 1940 protektorátní úřady jako kárný pracovní. Byl pro muže, kteří nemohli prokázat zdroj obživy. Měli v něm končit i kočovníci. Stejné zařízení existovalo v Hodoníně u Kunštátu. V lednu 1942 se oba tábory změnily na sběrné, v srpnu pak byly v obou místech zřízeny cikánské tábory. Od té doby do května 1943 letským táborem prošlo 1308 Romů - mužů, žen i dětí, 327 z nich v něm zahynulo a přes pět stovek skončilo v Osvětimi. Z koncentračních táborů se po válce vrátilo ani ne 600 romských vězňů. Podle odhadů tak nacisté vyvraždili 90 procent českých Romů.

Foto Michal Ritter (Own work) [CC BY-SA 3.0 (http://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons | Zdroj ČTK

Štítky Rom, Lety, vepřín, tábor, archeolog, koncentrační tábor, druhá světová válka, Západočeská univerzita v Plzni, Romové, Písek, Muzeum romské kultury, Bohuslav Sobotka, Brno, Auschwitz

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Výzkum archeologů prokázal, kde byly pozůstatky tábora v Letech  |  Písecko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.