Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Na Šumavě v noci mrzlo, na Kvildě - Perle naměřili meteorologové minus 3,4 stupně Celsia

Na Šumavě v noci ze čtvrtka na pátek klesla rtuť teploměru pod nulu. Největší mráz byl v lokalitě Kvilda - Perla, a to minus 3,4 stupně Celsia. Na šumavské Rokytské slati bylo minus 2,5 stupně Celsia.

„Mráz byl zejména v mrazových kotlinách, není to běžný terén. Velmi nízké teploty panovaly ale i jinde," řekl mluvčí Českého hydrometeorologického ústavu Petr Dvořák. Na dalších pěti stanicích v různých koutech České republiky byly teploty do jednoho stupně Celsia, na velkých množstvích stanic bylo do pěti stupňů, 

Příliv studeného vzduchu se projeví i ve zbytku týdne, kdy se budou maximální denní teploty pohybovat jen kolem 20 stupňů Celsia, nejchladnější by podle meteorologů měla být sobota 15. červnece. „Také noci budou chladné a to hlavně noc na neděli, kdy by minima mohla klesat na podobné úrovně jako v pátek ráno," uvedl Martin Štros z meteocentrum.cz.

Připomněl, že červencový vpád chladného počasí není ničím neobvyklým. „V posledních deseti letech se stalo každý rok, že maxima v nějakém červencovém dni zůstala pod 20 stupni Celsia," podotkl Štros. Posledním rokem, kterým toto překvapení nepřichystal, byl až rok 2006, tehdy měl nejchladnější den měsíce hodnotu 24 stupně Celsia, uzavřel.

Autoři | Foto pixabay.com

Štítky mráz, Šumava, Kvilda, noc, stupeň Celsia, Rokytská slať, Petr Dvořák, Český hydrometeorologický ústav, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na Šumavě v noci mrzlo, na Kvildě - Perle naměřili meteorologové minus 3,4 stupně Celsia  |  Prachaticko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.