Počasí dnes7 °C, zítra10 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

FOTO: Strakoničtí vojáci předvedli boj se vzdušným protivníkem

Atraktivní letové ukázky, vojenská i hasičská technika, dovednosti služebních psů, rekonstrukce bojového nasazení z druhé světové války a řada dalších věcí byla k vidění v neděli na letišti ve Strakonicích. Na akci s názvem Den s 25. protiletadlovým raketovým plukem dorazilo přes tři tisíce lidí. Organizace se již tradičně ujali příslušníci zdejšího vojenského útvaru.

Letošní novinkou byla ukázka pilotáže letounů L-159 ALCA. Téměř deset minut sledovali diváci se zatajeným dechem mistrovské umění pilotů 212. taktické letky z Čáslavi. „Jednou taky budu pilotem,“ prohlásil osmiletý Tomáš Kopecký, když o hodinu a půl později prolétly nadzvukové letouny JAS-39 Gripen. Velkému zájmu se těšil i vrtulník Mi-24, který byl po celou dobu v obležení lidí.

Zajímavý program se neodehrával jen ve vzduchu, ale i na zemi. Příslušníci Vojenské policie ukázali, co všechno zvládnou jejich čtyřnozí parťáci. Hasiči zase předvedli, jak si poradí s požárem.  Hrdinství našich vojáků za druhé světové války připomněli členové klubu vojenské historie Čeští lvi. Zájemci mohli navštívit jejich dobový vojenský tábor a zhlédnout ukázku bojového nasazení. Během dopoledne vystoupily také strakonické mažoretky Miniotavanky.

Na letiště zavítal i Jaroslav Nesveda se svým vnukem Ondrou. „Na tuto akci chodíme pravidelně. Ještě před pár lety zajímal Ondru jen skákací hrad. A teď už leze do vojenské techniky a pokukuje po zbraních,“ okomentoval s úsměvem dvaasedmdesátiletý penzista.

Organizátorem akce byli strakoničtí vojáci. Nemohla tedy chybět ukázka, ve které mimo jiné předvedli, jak bojují se vzdušným protivníkem. Návštěvníkům se také prezentovali sérií ukázek boje zblízka. Na své si přišli zejména fandové vojenské výzbroje a techniky. Prohlédnout si mohli jak protiletadlové systémy, se kterými vojáci chrání vzdušný prostor, tak i ruční zbraně, prostředky balistické ochrany a spojovací prostředky. Podával se i rakeťácký guláš. Ten připravili vojenští kuchaři a i letos se na něj stály dlouhé fronty.

Techniku strakonických vojáků mohou zájemci znovu vidět již za necelý týden během Dne otevřených dveří, který v sobotu 20. května pořádá 21. základna taktického letectva v Čáslavi. Krátce na to se vojáci vydají do Polska, kde se budou účastnit cvičení BALT 2017, jednoho z nejvýznamnějších cvičení Vzdušných sil Armády České republiky v letošním roce. Jeho součástí budou bojové střelby z protiletadlového raketového komplexu 2K12 KUB.

Den s 25. protiletadlovým raketovým plukem

Pondělí, 15. května 2017, 06:38

Den s 25. protiletadlovým raketovým plukem
Den s 25. protiletadlovým raketovým plukem

Tisková zpráva | Foto Miroslav Háček

Štítky druhá světová válka, Strakonice, Čáslav, Tomáš Kopecký, Aero L-159 Alca, Gripen, Armáda České republiky, Mil Mi-24, Polsko, Kuba

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

FOTO: Strakoničtí vojáci předvedli boj se vzdušným protivníkem  |  Strakonicko  |  Z kraje  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.